Balık sezonu, Egeli balıkçıların yüzünü güldürdü. Karadeniz ve Marmara'da istavrit, çinekop ve lüfer gibi göç balıklarının olmamasının, Ege'ye yaradığını söyleyen Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı ve İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Mehmet Şahin Çakan, "Bu balıklar bu yıl açık denizlerden sularımıza giriş yapmadı. Bu nedenle diğer illerde sıkıntı yaşanırken İzmir'de hamsi başta olmak üzere kolyoz, sardalye, çipura bolluğu yaşanıyor. Egenin balığı, bütün Türkiye'yi doyuruyor" dedi.
Fiyatlar yükseldi
Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan, soğuk geçen Ocak ayı dışında sezondan memnun kaldıklarını dile getirdi. Ocak ayında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin çok altına düşmesi nedeniyle balıkçıların denize açılamadığını ve bu nedenle balık fiyatlarında artış yaşandığını belirten Çakan, "Eylül ayından Aralık ayına kadar fiyatlar normaldi. Ocak ayında yaşanan soğuklar yüzünden gemilerimiz denize açılamadı. Bu nedenle fiyatlar yükseldi" diye konuştu.
2015-1016 balık avı sezonunun beklentilerin üstünde olduğunu ve en büyük kotanın hamside yaşandığını belirten Çakan, "Bu yıl sezondan çok memnun kaldık. Marmara ve Karadeniz'de istavrit, çinekop ve lüfer gibi göç balıklarının bulunmayışı Egeli balıkçıların yüzünü güldürdü. Bu olay Türkiye genelindeki balık satıcılarını Ege'ye yöneltti. Ege Bölgesi'nin tek balık halinde, her gün büyük bir sirkülasyon yaşanıyor. Türkiye'nin her yerinden balık haline gelen satıcılar, Ege'deki balık bereketinden faydalanıyor. Bu sezon Egeli balıkçıların Türkiye'yi balığa doyurduğunu söyleyebilirim" dedi.
Karadeniz'e hamsi
Ege'deki hareketlenmenin nedenlerinden birinin de Karadeniz'deki hamsi yetmezliği olduğunu söyleyen Çakan, "Karadeniz'de 15 Ekim ve 15 Kasım tarihleri arasında sadece 2 ay hamsi görüldü. Daha sonra ise Karadeniz'deki hamsi Abhazya ve Gürcistan tarafına geçti. Bu nedenle Karadeniz'den bile Ege Bölgesi'ne hamsi için gelen balıkçılar oldu" diye konuştu.
KİŞİ BAŞINA 8 KİLO BALIK
Avrupa ülkelerinde yıllık kişi başına düşen balık miktarının 25 kilo, Uzakdoğu ülkelerinde ise 80 kilo olduğunu hatırlatan Çakan, "Türkiye'de ise kişi başına sadece 8 kilo balık düşüyor. İnsanlarımız fazla balık tüketmiyor. Halbuki GDO'suz tek ürün balıktır. Özellikle hamile kadınlar, çocuklar ve yaşlılar başta olmak üzere herkes haftada en az iki gün balık tüketmelidir. Kansere yakalanmış bir balıkçı bulamazsınız. Çünkü balık çok tükettikleri için aynı balıkçılarda kalp tansiyon ve şeker hastalıkları çok nadir görülür" dedi.
TOLGA TEKİN