İzmir'in Tire ilçesinde, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ziraat Odası ve Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü tarafından ortaklaşa yürütülen proje kapsamında incir üretilen kırsal kesimlerde üreticiye dönük bilinçlendirme ve eğitim çalışmaları başlatıldı. Üreticilere, "incir yetiştiriciliği", "hastalık ve zararlıları" ile "organik incirlerde örtü altı (tünel tipi) kurutma modelinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması" konu başlıklarında eğitim verildi. Eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının belli bir plan çerçevesinde önümüzdeki günlerde kırsalda devam edeceği bildirildi.
Yüzde 85'lik ihraç
Tire Ziraat Odası Başkanı Halil İbişoğlu, ilçede yıllık ortalama 8-10 bin ton aralığında kuru incir üretildiğini dile getirerek, "Tire ekonomisinde incir üretimi önemli bir yer tutuyor. Türkiye'de kuru incir üretimi yaklaşık 60 bin ton civarında. Rakamlar kıyaslandığında üretimin büyüklüğü de kendiliğinden ortaya çıkıyor. Tire'de üretilen incirin ortalama yüzde 85'i ihraç ediliyor. İzmir genelinde en fazla kuru incir üreten ilçeyiz. Bu açıdan bakıldığında kaliteli üretimin önemi de anlaşılıyor. Ekonomik kayıpları en aza indirgemeliyiz. Tire inciri kalitesiyle ön plana çıkarak iç ve dış pazarda hak ettiği yeri alacaktır" diye konuştu.
NADİR UYSAL