Gelibolu Şehitliği'nde kırık bir masada kendi ürettiği tatlılar ile satışa başlayan Laçin, şimdi Türkiye'nin 80 ayrı noktasında tüketiciyle buluşuyor
DEVRİM DERİN (BALIKESİR)
Çanakkale'nin Gelibolu ilçesindeki tatlı üretimi ile Türkiye çapında adını duyuran Laçin Tatlıları, Mevlevihane'den esinlenerek girdiği sektörde, bugün Türkiye genelindeki 80 satış noktasıyla tüketicilerle buluşuyor. "Sınırların ötesine geçerek, farklı bir şeyler yapmak istedim" sözleri ile girişimcilik başarısının sırrını açıklayan Atiye Laçin, ürünlerinin tamamen doğal olduğunu da sözlerine ekledi. Gıda sektörüne Çanakkale'de adım atan ve Gelibolu'daki Mevlevihane'den esinlenerek Mevlevi tatlısı yapmaya başlayan Atiye Laçin; unsuz, şekersiz, yağsız ve gluten içermeyen tatlılar ile girişimcilik ruhunun en güzel örneklerinden birisini yansıttı.
Atiye Laçin, "Hayatta sürekli bir mücadele halinde bulundum. Hep farklı bir şeyler yapmak istedim. Çalışmayı, üretmeyi seven bir kişiliğim var. O dönem Gelibolu'daki Mevlevihane'nin restorasyon çalışmalarının son dönemiydi. Sanırım bu Mevlevihane, benim zihnimde bir çarpışma oluşturdu ve bana ilham verdi. Eskiden Mevlevihane'lerde yapılan, unutulan Mevlevi tatlısını geçmişten geleceğe köprü oluşturarak, yaşatmak için üretime karar verdim" dedi.
Bilinçli tüketici
Yeni bir marka ve yeni bir ürünü pazarda tanıtmanın zor olduğunu belirten Atiye Laçin, kırık bir masada başladığı iş hayatında bugün bir çok satış noktalarına ulaştığını söyledi. Laçin, ilk zamanlarda ürünü kimsenin tüketmek istemediğini, ancak sonradan kaderinin değiştiğini belirtti ve ekledi: "İş hayatımın başlarında kimse ürünü almak istemedi. Birkaç kuruyemişçiye ve benzin istasyonuna verdim. Çok zor günler geçirdim. Gelibolu Yarımadası'nda şehitlik bölgesinde kırık bir masada satışa başladım. Bu dönemde Çanakkale Türk Kadınlar Birliği tarafından desteklendim. Çanakkale Güzelyalı'da bir fuara elimde kolilerle gemiye, gemiden otobüse, otobüsten şehir içi dolmuşuna oradan da Güzelyalı dolmuşuna gittim. İlk defa en fazla orada satış yaptım. Çünkü ürün ilk defa bilinçli müşteriyle buluştu. Ürünlerin hepsini bitirip geri döndüm" dedi.
Örnek olmalı
Bir süre sonra fuarı organize eden kişilerin kendisini telefonla arayarak 'Bu ürün Çanakkale'ye kazandırılmalı, bu kadının mücadelesi Türkiye'ye örnek olmalı' dediğini anlatan Laçin, "2005 yılında CNN Türk'te 'Her yerde haber var' programına katıldım. Bu program ürünün güneşini doğdurdu. Batıya özenmek yerine kendi kültürümüzü benimseyip yeni nesillere aktardığım ve dünyanın en büyük Mevlevihanesi olan Gelibolu Mevlevihanesi'ni tanıttığım için Türkiye'nin ve dünyanın her tarafından destekleyici telefonlar mailler aldım" dedi.
Yurtdışından talep var
Tatlının en son yüzyıllar önce yapıldığını dile getiren Atiye Laçin, meyve ve kuruyemişlerden oluşan 4 farklı ürün üzerinde Ar-Ge çalışmalarının sürdüğünü aktardı. Gelibolu'da 5 kişi istihdam ettiğini anlatan Laçin, yurtdışından ürünleri için talep olduğunu söyledi. Ulusal anlamda birçok fuara katıldığını ve bu fuarlardan büyük fayda gördüğünü anlatan Laçin, İzmir Fuarı, Antalya Yörex Fuarı, CNR Gıda Fuarı, Tüyap Turizm Fuarı, Harbiye Organik Ürünler Fuarı'na katıldığını belirterek, iş hayatına yeni atılan girişimcilere fuarlara katılmalarını tavsiye etti.
YÜZDE YÜZ DOĞAL
2004 yılında A. Laçin Tatlıları firmasını kurduğunu söyleyen Atiye Laçin, tatlının yüzde yüz doğal ürünlerden oluştuğunu belirterek şöyle konuştu: "Yağsız, unsuz, şekersiz ve glutensiz ürünlerimiz hurma, üzüm, ceviz, badem ve baharatlardan oluşuyr. Mevlevi tatlısı döneminde tedavi amaçlı yapılmış, vücut direncini artıran, bağışıklık sistemini güçlendiren doğal bir vitamin özelliği taşıyor. Ürünü çocuklar çikolata yerine tüketebilir, şeker hastaları ve her yaştan kişiler gönül rahatlığıyla kullanabilir. Bizim en büyük özelliğimiz geleneksel olan bu tatlıyı yine geleneksel yollarla yapıyor olmamız."
Yüzyıllardır üretilmeyen Mevlevi Tatlısı yağsız, unsuz, şekersiz ve glutensiz yapılıyor. Tatlı hurma, üzüm, ceviz, badem ve baharatlardan oluşuyor.