• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞENER MUTER

Problem Çözme ve Karar Verme Yeteneği

sener.muter@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.02.2015, 00:00
İş dünyasında yıllar boyunca alışılagelen hiyerarşik yönetim ortamında yetişen yöneticiler yeni yönetim anlayışına uyum sağlamada zorluk çekmektedir. Çok kademeli hiyerarşik yönetim günümüzde zaman kaybına ve iş yerlerinde şeffaflığın azalmasına sebep olmaktadır. Küresel rekabet iş organizasyonlarını radikal değişime zorlamaktadır. Çok kademeli hiyerarşik yönetim yerine yatay organizasyon ve kendini yöneten takımlar daha başarılı sonuçlar almaktadır.

Tecrübe ve Yetenek

Şirketlerin organizasyon şemalarında yönetim kademeleri azaltılarak daha dinamik bir yapı elde edilmektedir. Bürokrasinin azalmasıyla ve yatay organizasyon uygulamalarıyla iletişim daha çabuk ve daha sağlıklı olmaktadır. Çalışan elemanların kendi iş konularında problem çözme ve karar verme yeteneği artırılmalıdır. Müşterilerle yüz yüze gelen kimselerin görev ve sorumlulukları çok önemli olup müşteri memnuniyeti sağlama açısından da etkili bir rol oynamaktadır.

Piyasa birbirine benzeyen ürünlerle ve hizmet çeşitleriyle dolu bulunmaktadır. Yeni ürün geliştirme ve inovasyon süreçleri teknolojide geri kalmamak için öncelikle ele alınmalıdır. Başarılı olmak ve beğenilmek çalışan elemanları motive eden etkenler arasında bulunmaktadır. Oysa birçok iş yerinde yönetim sistemi başarıları ödüllendirme yerine yapılan yanlışları yakalama amacına yöneliktir. Sürekli eleştirilen ve kendilerini savunma zorunda kalan kimseler yenilik yapma ve verimlilik artışı sağlama konularında yetersiz kalmaktadır.

Çalışan kimselerin sahip oldukları tecrübe ve yetenek birikimi iş yerleri için önemli bir potansiyel oluşturmaktadır. Bu potansiyel iyi değerlendirilirse daha başarılı sonuçlar alınacaktır. Rekabet edebilmek için sıradan ürünler değil, yeni ve ilgi çekici ürünler üretmek gerekmektedir. Bu nedenle iş dünyasında olup bitenleri yakından izlemek ve yeniliklere açık olmak başarının ilk koşulu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bu konularda görüş bildirmek ve akıl vermek danışmanlar açısından kolay olmaktadır. Ancak onların söylediği fikirleri iş hayatında uygulamak ve sonuç almak her zaman kolay olmamaktadır. Bir konuda yeni fikirler söylemek başka, yeni fikirleri iş hayatında uygulamak ise daha başka yetenekler gerektirmektedir. Rekabetin yeni kuralları oluşurken iş yerlerinde çalışan kimselerin, görevleri ne olursa olsun, değişime duyarlı ve iyi bir takım elemanı olmaları gerekmektedir.

Öncelikle Ele Alınacak Konular

Stratejik yönetimi benimsemeyen kuruluşlar çoğu zaman boş yere çaba harcamaktadır. İş dünyasında başarılı olabilmek için yeniden yapılanma, sürekli gelişme, yalın üretim, kalite yönetim sistemleri ve katılımcı yönetim süreçleri büyük önem taşmaktadır. Bu konuda bir başka sorun da iş yerlerinde günlük işlere çok zaman ayrılması ve geleceğe hazırlanma konusunun gündeme gelememesidir. Teknolojide yeni gelişmeleri izleme, yüksek katma değerli ürünler üretme, yeni uluslararası markalar oluşturma ve nitelikli insan kaynakları yetiştirme konuları öncelikle ele alınması gereken konular arasında bulunmaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA