04 Nisan 2011, Pazartesi

Alaçatı Ot Festivali'nde otlu yemekler yarıştı

İki gün süren ve dün sona eren festival kapsamında en güzel ot yemekleri seçilirken, 11 kişi de ot toplama yarışmasında birinci olmak için yarıştı

Giriş tarihi : 03.04.2011 20.25 Güncelleme : 20.25   KENT HABERLERİ

ARMAĞAN DURUKAN/SÜLEYMAN SAĞAT

Alaçatı Belediyesi'nin düzenlediği 2. Alaçatı Ot Festivali, renkli görüntülere sahne oldu. Önceki gün düzenlenen kortej yürüyüşünün ardından, dün Pazaryeri Cami Meydanı'nda sabah saatlerinden itibaren stantlar kuruldu. Belde sakinlerinin kurduğu stantlarda gün boyunca Alaçatı'ya özgü ürünler sergilenirken, İzmir ve çevre illerden gelen ziyaretçiler de festivale yoğun ilgi gösterdi.

YARIŞMALAR YAPILDI
Festival kapsamında düzenlenen 'Ot Yemekleri Yarışması'na 33 kişi katılırken, 11 kişi de ot toplama yarışmasının birincisi olmak için mücadele etti. Alaçatı'ya özgü otlardan yapılan yemekler, jüri üyelerinin karar vermesini zorlaştırırken, ot toplama yarışmasında en fazla çeşidin toplanmış olmasının yanı sıra otların doğru koparılmış olmasına da dikkat edildi. Festivalde oteller ve restoranlar da şov amaçlı sunumlar yaptı. Gün boyunca müzik dinletileriyle hoş bir atmosfer yaratılırken, festivale katılanlar yöreye özgü otlardan satın almayı da ihmal etmedi.

"DEVAM EDECEK"
Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, Alaçatı Ot Festivali'ni gelecek senelerde uluslararası boyuta taşımayı hedeflediklerini söyleyerek, "Festivalimizin temel amacı bu bölgedeki ovalarda ve dağlarda toplanan, yüzyıllardır burada yaşayan insanların yemek salata ve meze olarak yaptığı tatları, hem gelen konuklarımızla buluşturmak hem de gelecek kuşaklara bu kültürü aktarmak. Festivalimizi geleneksel bir şekilde sürdüreceğiz. Bu sene, süresini iki güne çıkardık. Hem yapılan yemekler hem de toplanan ot çeşitleri ve adetlerine göre iki kategoride yarışma yapıldı. Yarışmaya 33 kişinin bibirinden değerli yemek ve otlarla katılması da bizi mutlu etti" dedi.

İSİMLER İDDİALI
Festivale katılan ot yemekleri, tatları kadar "Otların dansı", "Enginarlı Brova Aşk Yemeği" gibi isimleriyle de iddialarını ortaya koyarken, jüri de seçkin isimlerden oluştu. Yemek yarışmasının jürisinde Ayhan Sicimoğlu, Erhan Şeker, Gökçen Adar, Hakkı Akbaykal, Maria Ekmekçioğlu, Süreyya Üzmez ve Vedat Başaran yer aldı. Ot toplama yarışmasının jüri üyeliğini ise Dr. Ali Osman Sarı, Dr. Selim Toprak ve Doç. Dr. Tuncer Taşkın yaptı.

BİRİNCİ AKGÜN OLDU
Ot yemekleri yarışmasında Güler Akgün 'Karışık otlu muska böreği' ile jüriden 82.58 puan alarak birinci olurken, Macibe Pekşanlı 'Ot yatağında kumbus' ile 78 puanla ikinci, Melahat Gemici ise 'Yoğurtlu arapsaçı kavurması' ile 77 puan alarak üçüncü oldu. Ot toplama yarışmasında ise Necla Erol 137 tür ot ile birinci, Nuran Erdem 101 tür ot ile ikinci, Aysun Yenice ise 77 ot türü ile üçüncü oldu.

Sicimoğlu: Birinciyi seçmekte zorlandım
Ot yemekli yarışmasının jüri üyesi gurme, müzisyen ve TV yapımcısı Ayhan Sicimoğlu, festivalde geçen seneki yemeklerden çok daha iyilerinin yer aldığını belirterek, "Birinciyi seçmekte zorlandım. Kendi birincim 'Otların Dansı' isimli yemekti. Alaçatı'da çok önemli bir şey yapılıyor. Örneğin ben Girit'e gittim ki Girit ot yemeklerinin geldiği ada. Hiç ot kalmamış, kimse de bilmiyor. Ot deyince yüzüne ot gibi bakıyorlar. O akibete biz uğramayalım ve insanları zincir hamburgercilerden kurtaralım. Zeytinyağıyla otlardan yapılan yemeklerle insanlarımız uzun yaşamalı" dedi.

Üzmez: Festivalin çıtası yükselmiş

Jüri üyelerinden Ankara'daki Trilye Restoran'ın sahibi gurme yazar Süreyya Üzmez ise geçen sene de jüri olduğunu belirterek, "Ben bu tür yarışmalara Türkiye'de yeme içme çıtasının yükselmesi için hep gönüllü olarak katkı vermek isterim. Bugün de bu çıtanın yükseldiğini gözlerimle görmüş oldum. Geçen yıl yapılan festivalde yemeklerin sunumunu ve lezzetini bu yılla mukayese ettiğimde çıtanın inanılmaz yükseldiğini gördüm. Buradan çok mutlu dönüyorum. Hem yörenin tanıtılması hem de Türk mutfağının gelişmesiyle ilgili olarak bu yarışmanın çok büyük katkısı var" diye konuştu.

kalan karakter 1000

mecıt mecıt

Çok faydalı bir faaliyet, bu güzelliklere el birliği ile sarılmak ve Rabbimizin bizlerin faydasına sunduğu binbir şeşit şifalı bitkilerin tanınması için bilgilenmeye ve bilgilendirmeye devam etmek gerekmektedir. Bu alanda hizmeti geçen bütün birimlere ve şahıslara teşekkürler.

Aynı Görüşte misiniz?
evet0
hayır0
cevapla 30.04.2011 16:18
adnan karaaslan adnan karaaslan

öncelikle belediye başkanımız muhittin dalgıç beyefendiği yürekten kutlarım festivalin iki yılda ne kadar önem kazandığını birlikte ğördük eleştri yapmak doğru olmaz yanlız hatırlatmakta fayda ğörüyorum yarışmayı üç boyutlu yapmakta yarar var -1 ot toplayan kardeşlerimize ot toplama bilgisini hatırlatmak ve otlarımızı nasıl canlı şekilde muhafaza ederiz 2 alaçatılı ev hanımlarının devamına alaçatıdaki restaurantları ve otelleri dahil aderek ikinci katekoriyi uygulamak yiyilebilir otlardan yapabildikleri ölçüde ot çeşitlerini yaptırıp yarışma sonrası bu ürünleri festivalde ikrametmek 3 mevcut çalışmanın yanında alaçatı yöresel ot yemekleri adı altında alaçatıya has bir ot yemekleri kitabını hazırlamak bunun için ot yemeklerini bilen ustaları bir araya getirip bu gurupla bu kitabı türkiye ye armağan etmek eminimki turkiyenin diğer bölgelerinde de saklı kalan ot yemekleri gün ışığına çıkacaktır saygılarımla profesyonel aşcı ve müşteri ilişkileri uzmanı

Aynı Görüşte misiniz?
evet4
hayır0
cevapla 05.04.2011 02:08

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan YENİ ASIR veya yeniasir.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Künye | Reklam | İletişim | Ayın Burcu | Önemli Telefonlar | Eczaneler