İzmir'in Çeşme ilçesi Germiyan Mahallesi, 'Türkiye'nin İlk Slow Food Köyü' olmaya hak kazandı. Büyükşehir yasası ile mahalleye dönüşen ama geleneksel özelliklerini koruyarak bir süre önce Slow Food'a aday üye olan Germiyan Mahallesi'nin üyeliği kabul edildi. Germiyan Slow Food Girişimi Sözcüsü Sosyolog Engin Önen, bir süredir sürdürülen çabalar sonucu 'Türkiye'nin İlk Slow Food Köyü' olmaya hak kazandıklarını söyleyerek 15 Mayıs Pazar günü köy kahvesinde imza töreni düzenleneceğini açıkladı.
Yerel tohumlar kaybolmasın
Germiyan'ın çok önemli doğal, tarihi ve kültürel değerlere sahip olduğunu belirten Engin Önen, "Öyle zengin bir gıda ve yemek kültürümüz var ki, bunu korunması gereken bir kültürel miras olarak kabul ettik. Bu yönde çeşitli çalışmalar yaptık. Germiyan'ın gıda ve yemek envanterini çıkardık. Yerel tohum ve gıdaların kaybolmaması için çabalarımız oldu. Küçük üreticiyi korumayı ve tüketiciye de gerçek gıdaları, makul fiyatlarla sunmayı hedefliyoruz. Bu model sadece piyasa modeli değildir. Aynı zamanda küçük üreticilerin kendilerinin de benimseyeceği bir yaşam biçimidir. Bundan sonra bu felsefenin benimsenmesi için daha düzenli etkinlikler yapmaya devam edeceğiz" dedi. Germiyan'da 15 Mayıs'ta gerçekleşecek imza töreninde konuklara köy hakkında çeşitli sunumlar yapılacağı, bazı atölye çalışmaları ile özgün yerel lezzetlerin tanıtılarak sergiler açılacağı bildirildi.
Yerel lezzetler kaybolmasın diye
Carlo Petrini tarafından 1989 yılında İtalya'da kar amacı gütmeyen bir hareket olarak başlayan 'Slow Food', hızlı yaşam ve yerel yemek geleneklerinin kaybolmasına karşı bir tepki ve bilinçlendirme hareketidir.