29 Ekim 2010, Cuma

Yabancılara ev turizmi!

İzmir'in Bergama ilçesine bağlı Göbeller Köyü sakinleri, öğle yemeklerinde turistleri evlerinde misafir ediyor

Giriş tarihi : 28.10.2010 17.36 Güncelleme : 17.36   SARMAŞIK

İzmir'in Bergama ilçesine bağlı Göbeller Köyü sakinleri, öğle yemeklerinde turistleri evlerinde misafir ediyor


Asklepion, Akropol, Kızılcaavlu gibi önemli tarihi eserlerin yanında Kozak Yaylası gibi ekoturizm zenginliklerine sahip Bergama'da son aylarda hızla gelişen ilginç bir turizm çeşidi dikkati çekiyor. Televizyon ekranlarında büyük ilgi çeken yemekli misafir ağırlama programları, Göbeller köyünde gelir kapısı oldu. Bölgeye gelen turist otobüsleri öğle saatlerinde rotalarını Göbeller Köyü'ne çeviriyor. Köy meydanında duran otobüsten inen turistleri köylüler karşılıyor. Tur şirketlerinin önceden programladığı şekilde 6'şar misafiri alan köylüler, evlerine götürüyor. Ev sahiplerinin kendi sofralarında ağırlanan turistler hem yemek yiyor, hem de dil sorunu aşılabildiği ölçüde sohbet ediyor.
Evinde Amerikalı turistleri ağırlayan Asuman ve Ömer Bozkurt çifti için her hafta salı günü misafir günü. Sabahın erken saatlerinde annesinin de yardımıyla yöresel yemekleri yapmaya başlayan Asuman Bozkurt'un menüsünde Türk mutfağının geleneksel yemeklerinin yanında Bergama'ya has yemekler de bulunuyor. "Misafirimiz geldiğinde ne yemek yapıyorsak, onu yapıyoruz" diyen Bozkurt, diğer evlerle birlikte ortak olarak belirlenen menüde, sütlü tarhana, bir Bergama yemeği olan çığırtma, bulgur pilavı, ev yapımı yoğurt, yaprak sarma ve yine bölgeye has bir tatlı olan Saraylı tatlısının bulunduğunu söyledi.

BAHÇEDEKİ ÜRÜNLER

Yemekleri tamamen kendi bahçelerinden topladıkları ürünler ve kendi yapımları olan gıda maddeleriyle yapmaları nedeniyle mevsimine göre menünün de değiştiğini söyleyen Bozkurt, kışın menüye kuru fasulye ve pilavı da eklediklerini ifade etti. Geçen yıl ilk misafirler geldiğinde büyük heyecan yaşadıklarını, misafirlerin yemeklerini beğenip beğenmeyeceğinden endişe ettiklerini anlatan Bozkurt, "Misafirleri eşim köy meydanından alıp eve getiriyor. Ben kapıda karşılayıp kendimi tanıtıyorum. Evime girdikleri gibi fotoğraf çekmeye başlıyorlar. Bana özellikle el oyası masa örtüleri ve geleneksel eşyaları beğendiklerini söylüyorlar. Annemle birlikte hazırladığımız yemekleri ikram etmeye başlıyorum. Son olarak da Türk kahvesi ikram ediyorum. Yemeklerimi gerçekten beğeniyorlar. Çünkü tabaklarım hep boş dönüyor."

KONAKLAMA PROJESİ
Turistlerin evde ağırlanması fikrini ortaya atan Bergamalı restoran işletmecisi Mehmet Sağlam, yıllık 400 turistle başladıkları programda, şu anda 3 köyde 2 bin kişiyi ağırlar hale geldiklerini, talebe yetişebilmek için Kozak Yaylası'ndaki diğer köyleri de devreye almayı planladıklarını söyledi. Sağlam, tur operatörlerinden son dönemde konaklama yönünde de teklifler geldiğini, bunun için köy evlerinin bahçelerinde tipik Bergama evlerinin yapılmasını gündeme aldıklarını belirtti.

"ÇOK ŞANSLIYIZ"
Bozkurtlar'ın evine misafir olan grupta yer alan Margareth Jones ise bu deneyimi yaşadıkları için kendilerini çok şanslı hissettiklerini belirterek, ''Türk insanlarının günlük hayatlarını nasıl yaşadıklarını görme fırsatı bulduk. Onlar da sıradan Amerikalıların nasıl insanlar olduğu hakkında fikir sahibi oldu. Sonuçta hepimiz insanız ve bizi burada bir araya getiren de bu'' dedi. Jones, bir haftalık tur kapsamında geldiklerini, Türkiye'de şu ana kadar en güzel yemeği bu köy evinde yediklerini ifade etti.


kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan YENİ ASIR veya yeniasir.com.tr hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Künye | Reklam | İletişim | Ayın Burcu | Önemli Telefonlar | Eczaneler