KAHRAMAN DURAK
Girişimci Hakkı Bayrak, memleketi olan Artvin'in Hevek köyünde Kafkas Posofan Melezi arılarının ürettiği Hevek balı ile Alaçatı'nın simgelerinden olan damla sakızını bir araya getir ve 'Damla Sakızlı Bal' üretti.
Kahvesi, muhallebisi, dondurması derken şimdi de damla sakızlı bal üretildi. Alaçatı'da Sakız ağaçlarından süzülen reçineleri, yüzdeyüz doğal damıtarak 2 bin metre rakımlı Hevek'teki arıların besin zincirine ekleyen Hakkı Bayrak, bu yöntem ile dünya literatürüne benzersiz bir bal türü kazandırdı. Hakkı Bayrak, muhallebisinden, dondurmaya ve hatta kahveye kadar bir çok lezzetle harmanlanan damla sakızının sıfır rakımdan 3 bin 200 metreye uzanan yolculuğunu, "Çeşme'den, Kaçkar'a balın öyküsü" olarak nitelendirdi.
BALI NEDEN OLMASIN
2005 yılında Çeşme'ye dost ziyareti için geldiklerini ifade eden Hakkı Bayrak, eşi ve kendisine ikram edilen damla sakızlı kahve sonrasında sakızlı bal fikrinin doğduğunu söyledi. Daha sonra devam eden çalışma ve araştırmalar sonrasında damla sakızının özü ile Kaçkar dağının zirvesine en yakın yerleşim yeri olan 2 bin metre yükseklikteki Hevek Köyü, Kafkas Posofan Melezi arıları ile biraraya getirdiklerini dile getirdi.
Artvin'in Yusufeli ilçesine bağlı Hevek köyünde, dünya çiçek çeşitliliğinin yüzde 40'ının bulunduğuna dikkat çeken Hakkı Bayrak, "Ülkemize ait bir değer ve şifa kaynağı oluşturmak ilk amacımdı. Ben Hevekliyim, Milli Park olan Hevek'teki bal ile damla sakızı gibi iki milli değeri harmanlayıp şifa kaynağı oluşturmak bana onur veriyor" diye konuştu. Hakkı Bayrak, Hevek balının iklim koşullarI ve beslenmesinden dolayı Kaçkarlara ait Anzer balının kalitesinden bir üst düzeyde olduğunu ifade ederken, "Bakın Hevek'teki arılar 2 bin metreden Kaçkar'ın zirvesi 3 bin 200 metreye olan bölgede çiçeklerden besleniyor. Biz buna birde damla sakızı özünü ekleyince balın kalitesi kat kat fazlalaşıyor" dedi.
DOĞALLIĞI TARTIŞILMAZ
Bir yıl içerisinde 60 kovandan toplam olarak 40 kilogram sakızlı ve 60 kilogram normal Hevek balı elde ettiklerini sözlerine ekleyen Hakkı Bayrak, rekoltenin düşük olmasını ise, "Biz insanlara bu nimetleri sunan arılarımızı da düşünüyoruz. Dostum Abdullah Yaşasın, 12 ay boyunca arılarımızın bakımını yaparken arıların 7 aylık uzun kış döneminde katkılı gıdayla değil yüzde 100 doğal olan kendi ürettikleri balları beslenmeleri için kovanlarda bırakıyoruz. Bu yüzden kovan başına düşen bal üretimimiz düşük görünüyor. Ancak traktör bile bulunmayan Hevek'te arılarımızın da doğallığını korumak bizim boynumuzun borcudur" sözleriyle özetliyor.
ŞİFA KAYNAĞI 2 BİLEŞİM
Balın faydalarının tartışılmaz olduğuna dikkat çekilirken, özellikle Hevek balının yanık tedavisi başta olmak üzere, akciğer, üst solunumyolları hastalıkları, beyin hastalıkları gibi hastalıkların tedavisi sürecinde etkili olduğu dile getiriliyor. Bunun yanısıra kısırlık tedavisi, diş tedavisi, astım-bronşit kabızlık ve mide rahatsızlıklarına iyi gelen damla sakızı, balla birleşince adeta şifa kaynağına dönüştüğünü belirten Bayrak, "Bu iki hazinede ülkemizin değeridir. Üretim kapasitesi olarak bakıldığında çok fazla bir maddi gelir getirme imkanı olmasa da, amacım milli bir değer oluşturup sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağlamak" diye konuştu.