Kalorilerin, yaşlanmamıza neden olduğunu ifade eden Park Sima Sağlıklı Zayıflama Polikliniği Genel Müdürü Gülşen Altın, "Kalori dediğimiz, beynimizin ve yaşam enerjimizin hırsızı. Gençliğimizi çalıyor, yaşlanmamıza neden oluyorlar" dedi. Yaşam enerjisin, sağlıklı beslenmeyle doğru orantılı olduğunu, sağlıklı beslenerek, yaşam enerjisinin artırılabileceğini ifade eden Altın, bazı gıdaların insanın enerjisini düşürüp, gücünü, canlılığını yok ederken, bazılarının ise insana güç verdiğini, zihinsel yeterlilikleri arttırıp, hafızayı güçlendirdiğini, motivasyonu koruyup, beynin yaşlanmasını önlediğini belirtti.
ŞEKERLİ HER ŞEY ZARAR
Gülşen Altın, herkesin fazla yemek yemenin kiloya neden olduğunu ve bunun da kalbi zorladığını bildiğine dikkat çekerek şunları söyledi: "Ancak aşırı kalorinin beyin için çok tehlikeli olduğunu genellikle bilinmez. Aşırı yemek yemek hem yaşam enerjimizi düşürür, hem de sağlığımızı ciddi tehlikeye sokar. Yapılan araştırmalar, daha fazla kalori yakmanın, beyin hücrelerini zayıflattığı ve beynin daha hızlı yaşlanmasına neden olduğunu kanıtlamıştır. Yorgunluk veren ve vücuttan enerjiyi alan gıda maddelerinden en bilinenleri, şeker, tatlılar özellikle de şerbetli tatlılar. İçinde şeker olan her şey, alkol, asitli içecekler, çay, kahve, hayvansal yağlar, katı yağlar, margarin ve margarin ile yapılmış unlu mamullerdir. Kentucky Üniversitesi Sanders-Brown Yaşlanma Merkezi'ndeki önde gelen araştırmacılardan Nörobiyolog Dr.Mark Mattson, kaloriyi azaltmanın beyninizi korumak için yapabileceğiniz en iyi şeylerden birisi olduğunu söylüyor. Kaloriyi azaltmanın, sinir hücrelerinin her gün zarar görmesini, beyin hücrelerinin hastalanmasını ve normal beyinlerin zamanla tahrip olmasını durdurabildiğine dair oldukça ikna edici kanıtlar olduğu bildiriliyor."
Aşırı miktarda kalori ile beslenmiş bir beynin daha hızlı yaşlanıp ve tahrip olduğuna vurgu yapan Altın, "Bunun bir nedeni kalorilerin işlemden geçirilmesi sürecidir. Kalorileri metabolize etmek için oksijen yakmanız gerekir ve bu işlem serbest radikallerin ortaya çıkmasına neden olur. Böylece, ne kadar çok kalori tüketilirse, o kadar çok serbest radikal üretilir ve bu serbest radikaller sinir hücreleri de dahil olmak üzere hücrelere zarar verirler. Sonuç olarak, zihinsel yetenekleriniz daha hızlı azalır. Dr.Mattson, daha az kalori almaktan kaynaklanan 'hafif yemek' beyin hücrelerine baskı uyguladığını ve bunun sonucunda beyin hücrelerinin güçlendiğini söylüyor. Bu şuna benziyor; Kaslarınızı ne kadar çok kullanırsanız, kaslarınız o kadar güçlenir ve dirençli hale gelirler. Bu sinir hücreleri için de doğru" dedi.