• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
BESİM KAZADO

Kah Bodrum'da, kah Çeşme'de ama illa ki dostlarla...

besim.kazado@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29.06.2014, 00:00
İyi pazarlar... Çok yoğun geçen yurtdışı gezilerinden döndüğümden bu yana, İzmir'de epey vakit geçirdim, yakın çevreleri de ihmal etmeden. Bu satırları size Alaçatı'dan yazıyorum. Her şeyi sineye çekip, kabul ettiğimiz Bodrum'dan geldim buraya. Bodrum'da gün yok ki yeni bir mekan açılmasın, yeni bir site faaliyete girmesin... Bodrum'da ana cadde sayılan, hani Bodrum pazarına giden yolda (herkes buradan geçmiştir) bir kez yürüyeyim dedim. Yaya kaldırımı bir yerde yok oluyor; bir köpeğin veya kedinin bile geçemeyeceği bir çizgi haline geliyor. Bunun nedenini sorduğumda "Buraları kazarsan, altından antik şehir çıkar. Bu da, yasalara göre yolların trafiğe kapatılmasını gerektirir" cevabını aldım. İyi ya! Keşke öyle olsa da, Roma gibi ayda 100 binlerce kişinin ziyaret ettiği bir belde olsa Bodrum... Böyle bir hayalin gerçekleşmesini dilerken, Bodrum'da yaraşır, yeni açılmış iki mekandan söz etmek istiyorum...

DENİZ MAHSULLERİ GECESİ
Benim için en güzel, en taze, en normal fiyatlı balığı ve balık mezesini, arkadaşım olduğu için gurur duyduğum Cem Bişkin'in mekanı 'Yalıkavak Mythos'ta yiyebiliyorsunuz. Benzerlerinden çok farklı. Hele gün batımına denk gelirseniz, dekorunuzdaki tekneler ve geçen insanlar tabloyu daha da romantik yapıyor. Gerçekten bir balıkçıda olduğunuzu hissediyorsunuz. Fatih (Ürek) ve Ayşe (Kazancı) ile gittiğim gece önümüzdeki sahilden gelen geçen tanıdıkların sayısını unuttum. Bu ara TV'den çok sevdiğim ve uzun zamandır görmediğim Sevil Üstekin'i görmek çok mutlu etti bizi. Çok sevdiğim Cem'in, balıkçılığı nereden sevdiğinden bahsetmeden geçemeyeceğim. Cem'in dedesi Mevlevi Dervişhanesinde Girit'li aşçı Maria'yı görür görmez aşık oluyor ve evleniyor. Maria, Melek oluyor. Bizim arkadaşın ilk mutfak denemeleri başlıyor. Ege yemek turları başlıyor, tüm kasabalara köylere gidip yemek reçeteleri topluyor Cem. Bunlarla da kalmıyor Midilli'den Meis'e kadar Yunan adalarını da ekliyor bu turlara. Topladığı tüm Ege reçetelerini Türk damak tadına uyarlayıp, birbirinden lezzetli 200'ün üzerinde meze yaratıyor. İzmir'in ünlü balıkçı kasabası Urla'da ilk balık restoranını açıyor. Balık mezesi öncelikli rakipsiz bir balıkçı... Aşağı yukarı her hafta misafiri idik. Şimdi Bodrum Yalıkavak'ta açtığına çok sevindik, Bodrum'a gittikçe birbirinden lezzetli özel tabaklarını paylaşıyoruz.
Mönüden zeytin piyazı, gömme, maş salatası, Girit ezmesi, Rum usulü patlıcan ezmesi, enginarlı karides, karides saganaki, pabucaki, brandy soslu levrek lokma, istridyeli karides, Rum usulü kalamar dolma, sakızlı ahtapot, şarap soslu ahtapot yahniyi sayabilirim... Tabii bunları tadabilmek için birkaç kere gittim, birkaç kere daha gideceğim.
O birbirine çok benzeyen, birbirinden çok pahalı, hani onu bunu görürüz diye bazı mekanlara bir takıntınız yoksa, sevdiklerinizle tertemiz bir servis ve harika bir çevre içinde güzel bir deniz mahsulleri gecesi geçirmek istiyorsanız, adreslerden biri 'Mythos'. Yakın bir tarihte mekanın üst katı etrafına, şanına yakışır bir bar ekleniyormuş. Hele sonbahar ve kış aylarında Yalıkavak'ın en 'in' mekanlarından biri olacağı kesin. Cem Bişkin, sana hak ettiğin başarıları diliyorum...

RAKI İLE TÜTSÜLENMİŞ BALIK
Bodrum'da gittiğim ve size tavsiye edeceğim ikinci mekan yine yakın bir sevdiğim arkadaşım Mustafa Arıcı. Magazin dünyasının, bilhassa sahne ve futbol camiasının çok sevip saydığı Mustafa, işletme prenslerinden biridir. Bu yaz Çeşme değil de geçen yılki gibi Bodrum'da yepyeni özel mi özel bir resto-bar açmış. Hemen gidildi tabii ki. Bu da bu yaz Bodrum Marina karşısında favori mekanım oluverdi. Sha Sha... 100 kişilik bir bistro tarzı mekan. Hem yemek yeniyor hem de 23-02 arası bar hizmeti veriyor. Eren Gönen buranın İzmirli ortağı. "Şekerim Mesut" olarak tanınan Mesut, buranın işletmecisi. Kapıda güzeller güzeli Zeynep Ceyla sizi karşılıyor... Kendisi daha evvel İstanbul Beymen Brasserie, Ulus 29, Bodrum Hadi Gari'den tanıdık bir sima. Çok değişik menünün mucidi aşçı Şahap Şeren, kitabı yazılacak bir kişi. Babası ile birlikte kendilerine ait işletmelerinde başarı ile yemek işinde çalışırken, Güney Afrika'da Cape Town ardından, Paris ve sıkı durun ardından İzmir'de başarılı çalışmalar sergilemiş bu alanda. NY'ta 'Helal Et' restoranından ayrıldığında baba Osmanlı kalmayı tercih etmiş, Şahap ta Fransa'ya geçmiş. Marsilya'da 'Osmanlı Saray Mutfağı' ödülüne layık görülmüş. Yurt dişinda değişik ülkelerdeki değişik deneyimlerden sonra İzmir'de EPAT (Ege Profesyonel Aşçılar Derneği) baş danışmanı oluvermiş. Bu değerli tat uzmanı şimdi Bodrum Sha Sha'da. Sunumlar tabii ki çok farklı. Lahos balıklı içli köfte, AB'nin yasakladığı tabak, balık pastırması (balık rakı ile tütsüleniyor), karpuz karpaccio yatağında deniz tarağı, avokadolu enginar, levrek carpaccio, porcini mantarlı ahtapot, deniz mahsulleri kumpiri, buğdaylı cevizli köfte... Bunlar menüden birkaç seçme. Çok kişinin çok sevdiği Mustafa'nın bu mekanı da uçuracağı kesin, yeter ki ufak bir şeye alınmasın. Bu değerli dostuma da hayırlı işler diliyorum.

HANIMLARIN DAVET ŞIKLIĞI
Bodrum'dan apar topar 7800'de yapılan 'Diva' dergisinin gecesine geldim. Görebildiklerim uzun zamandır rastlaşmak istediğim kişilerdi. Daveti beraber geçirdiğimiz Pınar Aylin eşi Süleyman, Sibel İlkiz ve canım arkadaşım Hakan Elyaban dışında hemen yanımızda gençlik arkadaşım Uğurkan (Erez), gecenin kıyafeti Pakize'nin (Sükan) kostümünü hazırlayan Ertan Kayıtken'le hasret giderdik. Çok şık kıyafetler... Aralarında en çok aklımda kalan mekanın sahibesi Siren Ertan ve Berna Sipahi'ninki oldu. Son dakikada rastlaştığım Berna Noyaner'in şıklığı ve güzelliğinden artık bahsetmek istemiyorum, yıkılıyordu...

TEKTEKÇİ'DE BULUŞTUK

'Diva'nın davetinden 'Dora'nın 'Alaçatı Port Tektekçi'deki davetine geçtik. Orası da kalabalık, çoşkulu idi. Benim için işletme prenslerinden biri olan Berti servisi, müziği, kibarlığı ile yine "nr. one" idi. Tek yemekli 'Tektekçi' konsepti Alaçatı Port Tektekçi olması başka kılıyor burayı. Hemen karşı mekanda davetler kralı Cihanna'nın başa çektiği davetle çoşuyordu gençler. Kısacası yeni mekanları da eklenince Alaçatı Port, Çeşme gençliğinin yeni ve son durağı oluvermiş. Çeşme Alaçatı'nın yeni mekanı 'Lobster', 'Love you otel' çılgınlıklarını ve de İzmir'in moda tasarımı imzalarından Evren Kemer defilesini salı günü size nakletmek üzere iyi pazarlar diliyorum.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA