• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Özdemir hocaya saygı için Gazi Kadınlar’da buluşalım BÜLENT GÜRLÜK

Özdemir hocaya saygı için Gazi Kadınlar'da buluşalım

bulent.gurluk@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.05.2010, 00:00
Üç gün boyunca sanat, eğlence, spor, konser ve kültür buluşmalarının sokağa taşındığı 'Alsancak Şenliği' tüm coşkusuyla sürüyor. Konak Belediyesi'nin sosyal bir hizmet anlayışıyla düzenlediği şenlik ve benzeri etkinlikler sayesinde, hayatını dört duvar arasında sürdüren birçok insan biraz olsun soluk alma fırsatı buluyor.
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, sokakların sadece 'ulaşım sağlayıcı' bir işlev görmesiyle yetinmeyip hayatın her yönüyle yaşanabileceği alanlar haline gelmesini kent kültürünün bir parçası olarak değerlendirdiği için eğlencenin yanında sanatın ve düşüncenin öne çıktığı projelere de yer veriyor. Nitekim bu amaçla etkinliğin kapsamına aldığı 'Ustalara Saygı Köşesi'nde ayın konuğu ilan edilen Prof. Dr. Özdemir Nutku, bugün yetiştirdiği öğrenci ve sanatçılarla sokakta bir araya gelecek.
***
Yazar, yönetmen, eğitmen ve dünya çapında bir tiyatro kuramcısı kimliğinin yanı sıra yarım asırdır İzmir sanatının boy atması adına bir saniyesini bile boşa geçirmeyen Özdemir hocam, biz öğrencilerinin hayattaki en büyük gurur kaynağıdır.
Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü mezunu arkadaşlarla kimi zaman bir yerlerde oturarak kaynatırız. Sohbette konu her zaman Özdemir hocaya gelir ve eski günleri yad ederek onu tanımanın, öğrencisi olmanın bizleri ne kadar şanslı kıldığından bahsederiz. Hem aldığımız eğitimden hem de hiçbir zaman şefkatini esirgemeyen babacanlığı yönünden...
Bugün bile 80 yaşında hiç şikayet etmeksizin bizden çok çalışıyor Özdemir Hocam... Hala oyun sahneliyor, GSF'de tiyatro derslerine giriyor, evinde kitaplar yazıyor ve çeviriler yapıyor. Üstelik tiyatro, opera, sergi ve daha birçok sanat etkinliğini de kaçırmıyor. İzmir'in adıyla bütünleşmiş bir 'Tiyatro Festivali'miz varsa, en çok onun yıllardır sürdürdüğü çabalar sayesindedir.
***
Peki, ya bizler ona duyduğumuz saygı ve minneti yeterince dile getirebiliyor muyuz? Yoksa daha çok başımız sıkıştığında mı kapısını çalıyor ya da telefona sarılıyoruz. Belki de iş hayatının yoğunluğu yüzünden, hocalarımıza gerektiği kadar vefa gösteremediğimiz acı bir gerçek. Örneğin, sanatta 64 yılını geride bırakan Prof. Dr. Özdemir Nutku için özel bir tören düzenlemeyi, GSF yönetimi ve mezun ettiği öğrencileri değil de kim akıl edecek?
Nutku'nun mezun ettiği sanatçıların büyük çoğunluğu mesleklerinde zirveye yükselmeyi başarmıştır. Bunda GSF eğitiminin ve elbette tüm hocalarımızın payı vardır. Ama Özdemir hoca, hocaların hocasıdır... Bu yüzden yetiştirdiği insanların olabildiğince geniş katılım sağlayacağı bir sanat gecesini ona armağan etmeye çok geç kaldık. Bir an önce bu ihmalimizi telafi etmeliyiz.
***
Dönelim, Kıbrıs Şehitleri'ndeki Gazi Kadınlar Sokağı'nda, bugün Konak Belediyesi'nin düzenleyeceği ''Prof. Dr. Özdemir Nutku Ustaya Saygı'' etkinliğine... Saat 18.30'da başlayacak ve hocaların, eski mezunların, öğrencilerin bir araya gelme fırsatı bulacağı programa, Özdemir Nutku'nun GSF'den eski öğrencileri Gürol Tonbul, Vahide Gördüm ve Bülent İnal konuşmacı olarak katılacaklar. Sunumunu Namık Kuyumcu'nun gerçekleştireceği saygı gününde, kalabalığın arasında dolaştırılacak mikrofon sayesinde, dileyen herkes duygularını dile getirebilecek.
Türk tiyatrosuna birbirinden değerli sanatçılar ve eserler kazandıran hocamızın öğrencisi olma ayrıcalığını hisseden tüm mezunlar, ona saygının ifade edileceği etkinlikte yürek birliği oluşturmalı. Çünkü bir Özdemir Nutku daha yok...

Şehir tiyatrosu umudu
Geçtiğimiz gün Sevinç Pastanesi'nde, 'Alsancak Şenliği' ile ilgili basın toplantısı düzenleyen Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, İzmir'de şehir tiyatrosu kurulmayışının büyük eksiklik olduğunu dile getirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun sanatı önemseyen bir insan olarak şehir tiyatrosu fikrini benimseyeceğine inandığını dile getiren Tartan, bu konuda elinden gelen desteği vereceğini vurgulayarak umutlarımızı yeşertti. Prof. Dr. Özdemir Nutku hocamızın yıllardır uğraş verdiği ve hayalini kurduğu İzmir'e yakışır bir şehir tiyatrosunun, Başkan Tartan tarafından dile getirilmesi mutluluk vericidir. Zaten ancak tiyatrocu aileden yetişen bir başkandan bu farkındalığı yaratmasını bekleyebilirdik. İzmir'de Özdemir hoca gibi bir cevher, GSF gibi de bir maden varken, artık bu kentin yetiştirdiği tiyatrocularla İstanbul'u beslemesine 'dur' demenin zamanı gelmedi mi?
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA