• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Şekeri zamanında fark edin FİLİZ İÇKE ÖNAL

Şekeri zamanında fark edin

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.01.2010, 00:00
Şikayetler başladığında diyabetin vücuda verdiği zararlar da başlamış oluyor. Bu nedenle hastalığı erken fark etmek çok önemli

Diyabet tüm vücudu etkileyen ve çoğu zaman varlığını zamanında fark edemediğimiz sinsi bir hastalık. Kanda yükselen şeker, çok uzun süre kişiyi rahatsız etmese de bu sırada başta gözlerimiz olmak üzere, kalbimiz ve böbreklerimiz bu hastalıktan etkileniyor. Öyle ki, bütün dünyada sonradan meydana gelen körlüğün birinci sebebi şeker hastalığı. Ayrıca "diyabetik nefropati" adı verilen diyabete bağlı böbrek tutulumu da hastalarda sıkça görülen bir başka sıkıntılı durum.

GAZ VE ŞİŞKİNLİK
Diyabetik nefropatinin gideceği son nokta ise böbrek yetmezliği. Diyaliz makinesine bağlanan hastalarda tüm dünyada birinci sebep yine şeker hastalığı.
"Sinir tutulumu" olarak açıklayabileceğimiz nöropati de diyabete bağlı olarak ortaya çıkıyor ve hastanın yaşam kalitesini bozuyor. Bu sinir tutulumları mide-barsak sisteminde olursa gaz, şişkinlik, hazımsızlık zaman zaman kabızlık ve ishal gibi problemlere yol açıyor. Kadınlarda sık görülen idrar yolları enfeksiyonları ve erkeklerdeki ereksiyon ve boşalma sorunlarının da en önemli nedeni diyabet.
Karaciğer yağlanmasının birinci nedeni de diyabet. Yapılan çalışmalar karaciğerde yağlanmanın, karaciğer sirozu ve karaciğer yetmezliğine kadar giden tablonun başı olduğunu ortaya koyuyor. Dolayısıyla bu açıdan da yüksek giden kan şekeri seviyesine dikkat etmemiz gerekiyor.
Diyabetli hastaların tıbbi takibi ve tedavisi ise Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları uzmanları tarafından gerçekleştiriliyor.

TESADÜFE BIRAKMAYIN

Dr. Pelin Tütüncüoğlu, "Çoğu zaman hastalığı, tanı koyduğumuz anda yakalıyoruz. Ama kişinin bozuk kan şekeri değerleri ile ne kadar süre yaşadığını bilmiyoruz" diyor. Bu nedenle hiçbir şikayeti olmayan kişilerin bile 40 yaşından itibaren açlık kan şekeri ölçümü yaptırması son derece önemli. Risk grubundaki kişilerin ise çok daha genç yaşlardan itibaren takiplerini yaptırması gerektiğini hatırlatalım.
Risk grubundakiler:
* Ailesinde şeker hastalığı görülenler,
* Hamileliğinde şeker hastalığı tanısı alanlar,
* Yüksek tansiyon hastaları,
* Total kolesterolü 200'ün üzerinde olan kişiler,
* 40 yaş üzeri kişiler,
* Düşük doğum ağırlığı ile dünyaya gelenler
Diyabet tanısı için öncelikle açlık kan şekerine bakılıyor. Açlık kan şekeri bakılması için ölçüm öncesinde kişinin 8-12 saat boyunca hiçbir şey yiyip içmemesi gerekiyor. Bu arada, kan şekeri değerini etkilemeyeceği için su içilebilir. Açlık kan şekeri değeriniz 100 mg/dl'nin altındaysa "şimdilik korkmanıza gerek yok" denilebilir.
Ancak 100'ün üzerinde ise riskler ve tehlike başlıyor demektir. Açlık kan şekeri 100-125 mg/dl arası ise bu kişi "bozulmuş açlık şekeri" dediğimiz gruba girer. Bu durumda "şeker yükleme testi" yapılır. 75 gram glikoz, bir bardak su içinde isteğe göre limon suyu da eklenerek 5 dakika içinde içilir. İçmeden önce ve içtikten 2 saat sonra kan şekeri bakılır. Açlık kan şekeri 126'nın üstünde veya tokluk kan şekeri 200'ün üstünde ise diyabet tanısı konur.

Tahta kurdunun mobilyayı kemirmesi gibi...
Dr. Pelin Tütüncüoğlu, diyabetin vücuda verdiği zararlarla ilgili olarak şunları söylüyor: "Şeker yükseldikçe, vücutta hücre zararlanması başlıyor ama bu zarar son ana kadar dışarıdan fark edilmiyor. Bir tahta kurdunun mobilyayı içten içe yemesi gibi, şeker de vücudu içten tüketiyor. Hastalarda kayıplar, dışarıdan gayet güzel, cilalı görünen bir mobilyanın ayağının birden kırılmasına benzer şekilde ortaya çıkıyor. Şeker hastalığında gözde ani gelişen görme kaybı, yüksek tansiyon, şeker koması, cinsel yetersizlik, safra kesesinde taş gibi zararlanmalar hep aynı şekilde ortaya çıkıyor. El ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma, iyileşmeyen ayak yaraları da bir şekilde hastalığın dışa vurumudur."

Belirtiler
* Çok su içme,
* Çok idrara çıkma,
* Çok yemek yeme,
* Ani kilo kayıpları
* Ayakta iyileşmeyen mantar enfeksiyonları
* kadınlarda iyileşmeyen genital organ mantarları

-Diyabetliler ne sıklıkta kan şekerini ölçtürmeli?
* Hastanın kan şekeri düzenli gidiyorsa
Ayda bir açlık ve tokluk kan şekeri
Üç ayda bir "Hemoglobin A1c" ölçümü yapılır
* İstenen hedefe ulaşılamadıysa
Haftada bir açlık ve tokluk kan şekeri ölçümü yapılmalıdır.
Hedeflenen değerler:
Açlık kan şekeri 110 altı
Tokluk kan şekeri 140 altı

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA