• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yorgunluk ve çarpıntının nedeni kansızlık olabilir FİLİZ İÇKE ÖNAL

Yorgunluk ve çarpıntının nedeni kansızlık olabilir

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.02.2011, 00:00
Kansızlığı olan kişiler yorgunluk, güçsüzlük, halsizlik, çarpıntı, solukluk, iş yapma gücünde azalma, nefes darlığı, ağızda yaralar, yutma güçlüğü, tırnak bozuklukları gibi farklı şikayetlerle doktora başvuruyor

Ülkemizde kadınlarda daha sık görülen kansızlık, çoğunlukla demir eksikliğine bağlı olarak gelişiyor. Demir eksikliği de, demirin vücuda yetersiz alımı veya vücuttan fazla atılımı sonucu dengenin bozulması ile ortaya çıkıyor.
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Pelin Tütüncüoğlu, "Demir atılımının artması en çok kadınlarda fazla adet kanaması sonucudur. Bunun dışında mide-barsak sisteminden basur (hemoroid), polip gibi lezyonlardan kanama veya barsak parazitlerine bağlı kayıp, Hodgkin hastalığı gibi kötü huylu kan hastalıkları, vücudun çeşitli yerlerinden kanamalar anemiye sebep olur. Yetersiz demir alımı vejetaryenlerde, barsaktan emilim sorunu olan hastalıklarda, midesi ameliyatla çıkarılanlarda görülür. Bunların dışında hızlı büyüme dönemleri ve gebelikte aşırı kullanıma bağlı demir eksikliği gelişmektedir" diyor.

DEMİR TAKVİYESİ YAPILMALI

Dr. Pelin Tütüncüoğlu, kansızlığın nasıl teşhis edildiği konusunda da şu bilgileri paylaşıyor: "Anemi tanısı kan hemogram tetkikinde hemoglobin ve hematokrit adı verilen değerlerin düşük saptanması ile konur. Hemoglobin değerinin 12 gramın altında, hematokrit değerinin 37'nin altında olması ile saptanır. Demir eksikliğini belirlemek için kırmızı kan hücrelerinin olması gerekenden küçük olduğunu göstermek, kan demir depolarının göstergesi olan ferritinin düşük, kan demirinin düşük, demir bağlama kapasitesinin yüksek olarak saptamak yeterlidir. Hastanın demir eksikliği nedeni bulunabilirse bu nedenin ortadan kaldırılması önemlidir. Ancak bu her zaman yeterli olmaz. Hastaya dışarıda demir takviyesi yapmak gerekir. Demir takviyesi demir içeren ilaçların hap veya solüsyon olarak ağızdan alınması ya da kas veya damar içine demir içeren ilaçların enjekte edilmesi ile olur."

"Bir kutu ilaçla tedavi edilemez"
Kansızlığın mutlaka tedavi edilmesi gerekli bir durum olduğuna dikkat çeken Dr. Pelin Tütüncüoğlu, "Ancak kansızlığın tedavisi bir kutu ilaç ya da bir aylık tedavi ile sonuçlanmaz. Demir, emilimi zor olan bir maddedir. Tedavisinin en az üç ay sürmesi gerekebilir. Tedavi sonrası da takiplerle yeniden gelişip gelişmediği ya da yeterli gelip gelmediği gözlenmelidir. Gerekliyse demir tedavisine daha uzun süreler devam edilir" diyor.

Doğru beslenerek kan yapımını artırabilirsiniz
*Haftada birkaç kez yumurta ve kırmızı et tüketmeye dikkat edin. İyi bir demir kaynağı olan yumurtayı kahvaltıda yiyecekseniz, yanında taze sıkılmış portakal suyu, maydonoz gibi C vitamininden zengin besin kaynakları da tüketin. Aynı şekilde kırmızı etin yanında C vitamini zengini yeşillikleri de bolca tüketebilirsiniz.
* Yeşil yapraklı sebzelerden yemek yapacağınız zaman, haşlayıp suyunu atmak yerine doğrudan pişirin.
* Çiğ tüketilebilecek yeşil sebzeleri kış aylarında da sofranızdan eksik etmeyin.
* Çay ve kahveyi yemeklerden hemen sonra değil, 1-2 saat sonra için, içmeyin. Yemekten hemen sonra içilen bu içecekler yiyeceklerdeki demirin vücut tarafından emilimini engelliyor.
* Hazır meyve suları yerine taze sıkılmış meyve sularını tercih edin.
* Sabahları kahvaltıdan önce bir kahve fincanı kadar keçiboynuzu, üzüm ya da dut pekmezi için. Süt veya süt ürünlerini pekmezle birlikte tüketmeyin.




Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA