• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yüksek yastıkta yatmak boyun ağrısına yol açıyor FİLİZ İÇKE ÖNAL

Yüksek yastıkta yatmak boyun ağrısına yol açıyor

filizicke@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.10.2011, 00:00
Stres, hatalı duruş ve travmalar boyun ağrısının en sık rastlanan nedenleri arasında yer alıyor. Uzun süre baş öne eğik pozisyonda çalışmak, yüksek yastıkla yatmak ve ağır yük taşımak da sık yapılan hatalardan sayılıyor

Boyun ağrılarının çok sık rastlanan yakınmalardan biri olduğunu, neredeyse üç kişiden birinde görülebildiğini dile getiren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Yelda Kacar, "Boyun ağrıları bazı olaylarda yalnızca ensede olabilir, bazı olgularda ise enseden başa, sırta kollara ve göğse doğru yayılabilir" diyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Kerime Çıtakoğlu ise boyun ağrısının temelinde yatan nedenin mutlaka sorgulanması ve tedavinin buna göre planlanması gerektiğinin altını çiziyor. Özel Çıtakoğlu Fizik Tedavi Rehabilitasyon Dal Merkezi'nden Dr. Yelda Kacar ve Dr. Kerime Çıtakoğlu ile boyun ağrıları ve tedavisi hakkında konuştuk.
-Boyun ağrısına sıklıkla hangi şikayetler eşlik ediyor?
Kola ve ele yayılan ağrılar, uyuşmalar, ellerde güçsüzlük hissi gibi yakınmalar olabilir. Boyun ağrıları kişinin günlük yaşamını etkileyip yaşam kalitesinin bozabilir.
Boyun ağrıları 3 temel gruba ayrılabilir:
- Mekanik, kas iskelet sistemi kaynaklı olanlar.
- Enflamatuar, enfeksiyöz (iltihabi) ve tümoral hastalıkların boyun omurlarını tutması.
- Boyun bölgesi dışındaki patolojilerin yansıdığı durumlar.
- Kas iskelet sistemi kaynaklı ağrıda boyun spazm ve ağrı kaynağı olan tetkik noktalar mevcuttur.
-Yanlış hareket yapmak da boyun ağrılarına yol açar mı?
Günlük yaşamda yaptığımız hatalı duruş ve davranışlar, tekrarlayan stresler, travmalar ağrılara neden olur.
Örneğin:
* Uzun süre baş öne eğik veya yukarı kalkık pozisyonda çalışmak, başı eğikken sağa-sola döndürmek
* Yüksek yastıkla yatmak
* Ağır yük taşımak, yükü iki tarafa dengelemeden taşımak.

LUNAPARKLARA DİKKAT!
* Kaza, aşırı sarsıntı gibi travmalar boyun omurları ve bağlarda zedelenmelere yol açabilir. Örneğin başlıksız koltuklu arabalarda yaşanan kazalarda, bazı eğlence merkezlerinde çarpışan araba, balerin gibi oyuncaklarda boyun bölgesinde ciddi hasarlanmalar olabilir. Bu tür ortamlarda yaşanabilecek olumsuzluklardan özellikle de belli yaşın üstündeki kişiler daha çok etkilenir.

FITIK, GENÇLERDE DAHA SIK
-Boyun ağrısı nedenleri kişinin yaşına göre değişiklik gösterir mi?

Genç bireylerde daha çok boyun fıtığı görülürken, yaşlı bireyler dejeneratif disk hastalığına eğilimlidir. Bu olgularda kola ve ele yayılan ağrı, ileri olgularda el ve kolda güçsüzlük görülebilir.
Disk dejenerasyonu ileri yaşlarda daha çok görülmekle beraber yaşam tarzı, genetik faktörler, sigara, beslenme ve fiziksel aktivite ile de çok ilgilidir.

Alınması gereken önlemler:

-Masa başı çalışanlar, araba kullananlar kısa aralar verip, ayağa kalkın, yürüme ve germe egzersizleri yapın.
-Çalışma masası, sandalyenizi ve bilgisayarınızı ayarlayın, otururken dizler ve kalçalar dik açı yapacak şekilde, bel-sırt destekli oturmalı, baş fazla öne eğik olmamalıdır.
-Kalın ve yüksek, ya da aşırı alçak yastıkta yatmayın.
-TV seyrederken uyuyup kalmayın.
-Stresten kaçının
-Germe ve güçlendirme egzersizleri yapın

Sırtımızı doğru duruş koruyor
Araştırmalara göre her 5 kişiden biri zaman zaman sırt ağrısından yakınıyor. Dr. Yelda Kacar, "Sırt ağrıları sırt omurları ve çevresindeki bağ ve kas yapılarından kaynaklanabildiği gibi yansıyan ağrılar da olabilir. Yansıyan ağrı deyince diğer organlardaki patolojilerin (örneğin akciğer, mide, pankreas, safra kesesi gibi iç organlar) kaynaklanabilir" diyor. Dr. Yelda Kacar, çok önemli bir sırt ağrısı nedeninin de osteoporoz olduğuna dikkat çekiyor.

NEDENE YÖNELİK TEDAVİ

Boyun ağrılarında olduğu gibi sırt ağrılarında da nedene yönelik tedavi uygulanması gerektiğini dile getiren Dr. Yelda Kacar, "Ağrı omurga, disk, kas ve diğer yumuşak dokulardan kaynaklanıyorsa ilaç, fizik tedavi, ağrı kesici, kasları uyarıcı akımlar, yüzeyel ve derin ısıtıcılar ve traksiyon boyunluk uygulanır. Tekrarını önlemenin yolu doğru postür (duruş) sağlamaya yönelik hareketlerden oluşan bir egzersiz programının uygulanmasıdır. Osteoporoza bağlı ağrılarda mutlaka osteoporoz tedavisi uygulanmalı, diğer organ rahatsızlıklarından kaynaklanan ağrılar da ilgili uzman hekimlerce ele alınmalıdır" diyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA