• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KUTLU DAYIOĞLU

Kedilerinizi fırçaladınız mı?

kutlu.dayioglu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.05.2010, 00:00
Kısa tüylü kedilerin haftada 1 kez, uzun tüylü kedilerin ise her gün tarak yardımıyla fırçalanması gerekiyor

Kediler gün içinde düzenli olarak kendilerini yalayarak temizler. Bu yalama sırasında pütürlü dilleri ile tüylerini de düzeltir ve ölü tüyleri vücutlarından uzaklaştırırlar. Ama uzun tüylü ırklar tüylerini kendisi düzeltemez. Bu tip kedilerin çok düzenli bir şekilde veteriner hekiminizin size tavsiye edeceği tarak ve fırçalarla taranması ve fırçalanması gerekir. Kediler çok temiz hayvanlardır. Tüm vücutlarını kaplayan tüylerin her zaman temiz ve düzenli olmasını isterler. Bu yüzden onu fırçalamanız temizliğie fayda sağlayacağı gibi aranızda güzel bir iletişim kurulmasına yardımcı olacaktır.
Kısa tüylü kedileri haftada 1 kere ince telli fırça ile taradıktan sonra küçük nemli bir havlu bez parçası ile silmek, hem ölü tüylerden kedinizi kurtaracak hem de vücudunda bir ferahlık oluşturacaktır. Uzun tüylü ırklar ise hemen her gün metal taraklar, ince telli fırçalar ve ölü tüyler için uygun özel fırçalarla taranabilir. Özellikle mevsim değişikliği dönemlerinde hem kısa hem de uzun tüylü kediler daha sık fırçalanmalıdır. Kedinizin fazla tüy dökerek sizi rahatsız etmesini istemiyorsanız beslenmesine çok dikkat edin. Dengeli beslenen kedilerde tüy dökülmesi diğerlerine göre çok daha azdır.

İdefix ile Kiki'nin dostluğu
2 ay kadar önce kliniğimize bebek bir sincap yavrusu getirdiler. Ağaçtan düştüğünü tahmin ettiğimiz yavrunun burnu ve üst dişleri kırılmıştı. Kafasını çarpmasına bağlı ciddi bir travması vardı. Ceviz veya benzeri herhangi bir besini kemirmesi, hem dişleri kırık olduğu hem de süt emen bir bebek olduğu için mümkün değildi. Badem, ceviz, yer fıstığı, çiğdem ve benzerini havanda iyice dövdükten sonra içine biraz da hazır kedi maması karıştırdım. Bu karışıma biraz şeker ve vitamin kattıktan sonra sulandırdım ve bir çay kaşığı yardımı ile azar azar günde 10-15 defa içirdim. Ayrıca hastalığıyla ilgili ilaç tedavilerini de yaptım. Geceleri yatağımda uyuttum. Ölür o diyenlerin kalbini fena kırdım. 3 gün iyi- kötü arasında gidip geldikten sonra yavaş yavaş iyileşmeye başlayarak bizi aşırı sevindirdi. Ama doğada annesinin yetiştirmesi ile düşmanlarını tanıyamayacağı ve besin bulamayacağı için serbest bırakamayı göze alamadık. Yalnız kalması bizi çok üzdüğü için oğlum Ege'ye doğum gününde hediye ettiğim guineapig İdefix ile arkadaş olabilirler mi diye denemek istedim. İsmini Kiki koyduğumuz yavruyu İdefix'in kafesine ilk koyduğumuz andan itibaren anlaştılar ve inanılmaz arkadaş oldular. İdefix'imiz dişi ve Kiki de erkek olmasına rağmen bu iki türün yavrulaması mümkün değil ama sanırım şimdiden bir çocukluk aşkı yaşıyorlar. Sizlerle bu güzel görüntüleri paylaşmak istedim.

İGUNANA beslemek artık daha kolay
Kış şartlarında bu ilginç hayvanların barınaklarında gerek duyduğu 38 derecelik ısıyı sağlamak çok güçken artık havaların ısınması ile kolaylaştı. Ayrıca iguananızı güneşlendirmek için de daha fazla fırsatınız var. Bir kuşun ölümüne neden olabilecek direkt güneş ışığında iguanamız çok keyifli bir şekilde saatlerce güneşlenebilir. Ayrıca bu güneşlenme de onun kemikleri ve tüm vücudunun gelişmesi için gereklidir. İguanalar kedi köpek gibi sosyal hayvanlardır. Sahiplerini tanır ve hareketlerine alışır; sevgilerini belli ederler. Özellikle elden hindiba gibi yapraklarla beslerseniz sizinle daha fazla iletişim kurabilirler. Evinizde yaşayan hayvanlarla da bağlantı kurarlar.

Yeni moda "Kedi Kafe"
Japonya'nın Tokyo kentinde yasa gereği evde kedi beslenemediği için açılan Cat Cafe Calico isimli kafede kedi kiralama servisi başlatıldı. Kafede özgür bırakılan kediler de diğer kedilerle oynayabiliyor. Tokyo'da bu yıl içinde 3'ten fazla kedi cafe açıldı. En fazla müşteriyi 'Cat Cafe Calico' isimli kafe çekiyor.

Haftanın isimleri
Köpek: Damper- Adonis- Bailey- Rowlf- Nash
Kedi: Dalyan- Karisma- Nehir- Kartuşcan- Colleen

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA