• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ATILGAN BAYAR

Kutsal emanetler mutlaka Ayasofya'da sergilenmeli

atılgan.bayar@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.04.2014, 00:00
Birkaç yıldır şekillendirmeye çalıştığım bir tezi, şimdi daha net ifade etmek istiyorum:
Emanat-ı Kudsiyye, yani Kutsal Emanetler; Topkapı Sarayı'ndan alınmalı ve Ayasofya'da sergilenmeye başlanmalı.
Çünkü...
1- Emanat-ı Kudsiyye bize, 3. Mütevekkil ve 2002 alim tarafından Ayasofya'da bir biat töreni ile teslim edilmiştir.
2- Bu kimliği ile Ayasofya, sıradan bir kilise olmaktan çıkmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti topraklarındaki bütün kiliseleri, cemaati varsa ibadete açar. Özgürlük alanı bu kadar geniştir. Ancak Ayasofya'nın hilafet transferinin yapıldığı yer olarak BAŞKA bir anlamı vardır.
3- Madem Ayasofya'nın şu andaki statüsü müzedir, o halde müze fonksiyonu göstermelidir. Yani, ilgili eserler, içerisinde sergilenmelidir. Emanat-ı Kudsiyye de en önemli ilgili eserler koleksiyonudur.
4 - Bu sergilenme ile birlikte, Ayasofya'da 24 saat Kur'an-ı Kerim okunmaya başlanacak ve maksat hasıl olacaktır.
5 - AYASOFYA KAT'İ SURETTE TEK BAŞINA CAMİ OLARAK AÇILMAMALIDIR. AYASOFYA'NIN KUTSAL EMANETLER SERGİLENMEDEN CAMİ OLARAK HİZMETE AÇILMASI, ONUN SEMBOLİK ANLAMININ YOK OLMASI DEMEKTİR.
Ellah Teala'ya şükür Türkiye topraklarında cami sıkıntısı yoktur ve Ayasofya da sıradan bir camiye dönüştürülmemeli, anlam kaybına uğratılmamalıdır.
6 - Şu halde; Ayasofya ile ilgili önceliğimiz, Emanat-ı Kudsiyye'nin orada sergilenmesi olmalıdır. İbadete açılması eşzamanlı tartışacağımız bir konudur.
Vesselam.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA