• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Faiz kararı ve hazine ihaleleri BİLAL DOĞAN

Faiz kararı ve hazine ihaleleri

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.11.2009, 00:00
Hükümetlerin kriz nedeni ile piyasaları desteklemesinin sonuna geldiği ve likidite fazlalığının piyasalardan çekilebileceği yönündeki açıklamalar para piyasalarını temkinli bir seyre yöneltti. Bunun yanısıra ABD'deki verilerin olumsuz gelmesi de "krizde ikinci dalga mı geliyor" endişesine yol açtığından piyasalar satış yönlü hareket etti ve temkinli bir seyre girdi. Geçtiğimiz hafta de yine ABD ekonomik verilerinden hareketle dış piyasalara odaklı seyir izlendi. G-20 Zirvesi'nde verilen mesajların piyasalar tarafından olumlu algılanması ve Moody's'in Çin'in kredi notunu pozitif yönde incelenmeye alınması piyasalara moral verdi. Bu gelişmelere, merkez bankalarının düşük faiz politikalarına devam edeceği yönündeki açıklamaları de eklenince, İMKB Endeksi yönünü yukarı çevirdi.

YENİ BİR KRİZ Mİ?
Bu kararlar ile dünya ekonomilerinin yeni bir krize gireceği yönündeki endişeler de azaldı. Euro Bölgesi ve Almanya'da daralmadan çıkıp artı rakamlara geçilmesi de piyasaların moralini düzeltti. Bir tarafta bu olumlu görünüm varken, diğer tarafta yeni bir varlık balonları yaratılması konusunda endişelerin başlaması nedeni ile piyasalar temkinli seyrediyor.

BONODA GEVŞEME
Gerek yurtdışının olumluya dönmesi gerekse içerde açıklanan verilerin etkisi ile olumlu seyreden İMKB Endeksi, haftanın son işlem gününde, Asya piyasalarındaki negatif kapanışlar, vadeli ABD endeks kontratları ve Avrupa borsalarının olumsuz görünümü ile satıcılı seyretti ve 48 bin 441 puandan kapandı. Bu hafta, bütçe ve işsizlik verileri açıklanacak. 19 Kasım'da Merkez Bankası toplanacak. Buradan çıkacak faiz indirim kararı ve Hazine ihaleleri izlenecek. Yurtdışında ise ABD verileri de takip edilecek.
Yurtdışı piyasalardaki olumlu havanın tahvil ve bonoya da yansıdı.
Bu olumlu yansımanın etkisi ile bonoda yüzde 9 seviyelerinden yüzde 8.50 seviyelerine kadar gevşeme yaşandı. Bono piyasasında önümüzdeki hafta yapılacak ihale yüzünden biraz satış oluyor. Ancak, yurtdışında ve döviz cephesindeki olumlu hava etkisi ile alış da yaşanıyor. Bu nedenle dar bir bant aralığı hakim. G-20 toplantısının ardından ABD'de faizlerin düşük kalmaya devam edeceği yönündeki beklentilerin güçlenmesi ile geçen hafta başında dolarda gevşek seyir hakimdi.

GÖZLER OBAMA'DA

Global ekonomide görünümün olumlu seyretmeye devam edeceğine yönelik görüşlerin güçlenmesi ile dolar TL karşısında sakin seyretti. Fakat kısa vadede işlem hacminin satışlarda zayıflamasına bağlı olarak tepki alımı beklentisi güç kazandı. Ayrıca, piyasada, yıl sonuna yaklaşmanın da etkisi ile euro/dolar paritesine daha bağımlı bir seyir izleniyor. Gözler ABD Başkanı Obama'nın Doğu Asya gezinde. Doğu Asya gezisi öncesinde dolar, parite bazında değer kazandı.

DOLARA İLGİ VAR
ABD dışındaki bazı politika yapıcıların ekonomide toparlanmanın kırılgan olduğu yönündeki açıklamalarının ardında güvenli liman olarak dolara ilgi artmaya başladı. Genel olarak, doların zayıflaması birçok ihracatçı ülkeleri rahatsız ederken, Rusya, Tayland, Güney Kore ve Filipinler'de doların değer kaybetmesini engellemek için piyasalara müdahale edilmeye başlandı. Hazine bugün ve yarın 5 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli ihale düzenleyecek.
Ayrıca Merkez Bankası'nın faiz kararı da izlenecek.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA