• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Yeni yıla merhaba BİLAL DOĞAN

Yeni yıla merhaba

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 17.01.2012, 14:36
Krizin neden olduğu kararsız ve tedirgin bir yılı geride bıraktık. 2009'un sonlarına doğru özellikle ABD'den gelen veriler krizden çıkış için umut verici olduğundan, 2010'a iyi niyet ve dilekler dileyerek başlamak arzusu ile krizli bir yılı geride bıraktık demek istiyorum.
Yurtdışı piyasalarda başlayan yılbaşı tatili ile kısalan bir haftayı geride bıraktık. Geçen hafta piyasalar dışarıda, ABD Tüketici Güven Endeksi, konut fiyatları, haftalık işsizlik verilerini bekledi. İçeride ise, gözler Ocak ayı iç borçlanma programındaydı. Geçen hafta genelinde, İMKB'de yabancı yatırımcıların katılımının az olması nedeni ile düşük hacimli bir seyir etkili oldu. Ancak, gelişmekte olan ülke aktiflerine ilginin artmasına paralel İMKB'de düşük hacimli ancak yukarı yönlü bir seyir etkili oldu.
Ağır kriz koşulları altında 2009'a zorlu bir başlangıç yapan küresel piyasalar yılı olumlu bitirdi. ABD ve Avrupa borsaları genel olarak yükseliş kaydetti. Bu yükselişte küresel piyasalardaki risk iştahı da etkili oldu.
Geçen haftanın son işlem gününde, yurtdışında yatay ve karışık bir seyir gözlense de, yurtiçinde IMF anlaşmasına yönelik pürüzlerin giderildiğinin açıklanmasının ardından İMKB hızla yükseldi. Endeks, yılın ve son işlem gününü 52 bin 825 puandan kapadı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in not artırımı sonrasında diğer kuruluşlardan da not artırımı gelebilir beklentisi de İMKB'ye yukarı yönlü bir ivme kazandırdı.

BONODA HACİMSİZ SEYİR

Avrupa ve ABD piyasalarının Noel tatili nedeniyle kapalı olması tahvil ve bono piyasasında da işlem hacminin düşük olmasına neden oldu. Yurtiçinde de yıl sonu nedeniyle yatırımcıların pozisyon değiştirmede isteksiz davranmaları tahvil ve bono piyasasında hacimsiz seyre neden oldu. Geçen haftanın kısa olması faizde de sakin seyre neden oldu.
Haftanın son işlem gününde, hükümetin IMF anlaşması ile ilgili yaptığı olumlu açıklama faizin düşüşüne neden oldu. Bu açıklamanın etkisi ile 3 Ağustos 2011 vadeli gösterge niteliğinde olan kağıtta bileşik faiz yılı yüzde 8.81 seviyesinde kapattı.

DOLAR
Uluslararası piyasalarda, ABD doları, hafta başında yen karşısında son dönemde gelinen yüksek seviyelere yakın seyretti. Doları destekleyen unsurlar arasında Japon şirketlerinden gelen yıl sonu öncesi talep yer aldı. Dolar, iyileşen ekonomik verilerin ardından, güçlü duruşunu koruyarak yen karşısında yükseldi ve son 16 haftanın en yüksek düzeyine ulaştı. Euro karşısında gücünü koruyan dolar, haftanın son gününde bir miktar değer kaybetti, ancak olumlu işsizlik rakamları ile tekrar değer kazandı. Son işlem gününde, risk iştahındaki artışa paralel olarak doların yükselişi hız kesti. Bu gerilemede, hükümetin IMF anlaşması ile ile ilgili olumlu açıklamaları da rol oynadı.
Yeni yılın ilk haftası ile birlikte yurtiçinde, yıl sonu enflasyon ve Kasım ayı sanayi üretimi rakamları beklenecek. Piyasalar IMF anlaşması ile ilgili iyimserliğini koruyor. Yurtdışında, ABD Merkez Bankası'nın ne zaman faiz artıracağı konusu kilit önem taşıyor. Dış gelişmelerle birlikte FED'in uygulayacağı politikalar yakından takip edilecek. Kurlarda ise yurtdışı paritelere bağlı hareketler sürecek.
2010'un Türkiye için hayırlı bir yıl olması dileklerimle...
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA