• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Euro Bölgesi tedirginliği BİLAL DOĞAN

Euro Bölgesi tedirginliği

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.05.2010, 00:00
Avrupa'nın bazı ülkelerinde başlayan borç krizinin ekonomik genişlemeyi durduracağı yönündeki endişelerden kaynaklanan güven bunalımı devam ederken, Almanya'nın borsalarda açığa satış işlemlerine sınırlama getirmesi, ABD'de işsizlik başvurusu verilerinin yüksek gelmesi ve finansal piyasalara getirilen düzenlemelere ilişkin yasa tasarısının kabul edilmesi de yatırımcıların güvenini iyice sarstı.
Ayrıca Euro Bölgesi'ndeki bankacılık sistemine olan güvenin azalması da piyasalardaki endişeyi artırmakta. Yurtdışı kaynaklı bu olumsuz durum İMKB'de baskı oluşturuyor. Merkez Bankası son toplantısında faizlerde bir değişikliğe gitmedi. Faiz oranları konusunda gelecek talep ve global piyasalardaki dalgalanmaların faiz yönünde belirleyici olacağı yönündeki açıklamalar da yatırımcıda rahatsızlığa neden olmaktadır. Avrupa'daki borç krizi endişeleri nedeni ile güçsüz ve temkinli seyrin hakim olduğu, global piyasalara paralel hareket eden İMKB endeksi de haftayı 54.111 puandan tamamladı.

BONO
Alternatif piyasalara göre daha sakin bir görünümün hakim olduğu bono piyasası yüzde 9.25-9.30 aralığında hareket etmekte. 25 Ocak 2010 vadeli gösterge tahvilde bileşik faiz yüzde 9.25'ten haftayı tamamladı.

DÖVİZ
Global büyümenin yavaşlayacağı ve bu durumun da ekonomilerdeki iyileşme sürecini yavaşlatarak uzamasına sebep olacağı tahminlerinin yanı sıra borsa endekslerinde yaşanan değer kaybının diğer emtia satışlarına yol açması ve güvenli liman olarak dolar ile altının tercih edilmesi durumu döviz ve altına olan talebi artırmakta.
Bu durum döviz cephesinde hareketliliğe neden olmakta. Euro cephesindeki sıkıntılar nedeni ile euro kan kaybetmekte. Bu durum euro/dolar paritesinde gerilemeye neden oldu. Piyasalarda euro hakkındaki spekülasyonların yol açtığı olumsuz görüntü nedeni ile parite 1.22 seviyelerine kadar düştü.
Hafta içerisinde AB Bakanları toplantısı ile ilgili spekülasyonlar euro/dolar paritesini yeniden 1.25 seviyelerine çıkarttı. Paritedeki bu yükselişin geçici olduğu ve hatta bu seviyelerde tutunamayacağı da söylenebilir. Avrupa'daki sorunlara bağlı olarak uzun vadede euronun baskı altında kalmaya devam edeceğini öngörmekteyim.
Bu hafta da yurtdışı piyasalar ve özellikle de euro cephesindeki gelişmeler ve çarşamba günü ABD'de açıklanacak yeni konut satış verileri takip edilecek. İçeride ise siyasetle ilgili gelişmeler ve bugün açıklanacak kapasite kullanım ve reel kesim güven endeksi verileri izlenecek.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA