• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Piyasalara yurtdışı etkisi BİLAL DOĞAN

Piyasalara yurtdışı etkisi

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.05.2012, 00:00
İMKB, Cuma günü, ilk seansta alım ağırlıkla yatay seyir izledikten sonra, günün ikinci yarısında artan satış baskısıyla gevşedi. İkinci yarıda ABD verilerinin açıklanmasından sonra yönünü aşağıya ceviren bileşik endeks, 58 bin 820 puana kadar gerilese de günü 59 bin üzerinde 59 bin 15.69 puandan (% 0.46) ve 269.99 puan ekside tamamladı. Haftanın son işlem gününde Avrupa kaynaklı haber akışı takip edilirken, ABD istihdam verileri beklendi ve zayıf geleceği tahmin edilen rakamlar öncesinde temkinli bir seyir izlendi. Pazar günü Yunanistan ve Fransa'da gerçekleştirilecek seçimler öncesinde belirsizlik de piyasalar üzerinde etkili oldu.
Dar bantta hareket eden İMKB'nin bazı kısa vadeli teknik göstergelerin satıcılı seyirlerini alıcılı çevirdiğinin gözlendiğini belirtirim.
Yurtdışı piyasalarda yaşanan zayıf seyirler baz alındığında İMKB'nin 59 bin desteğinin üzerinde kalması durumunda, yatay görünümünü koruması ancak destek seviyesini aşağı kırması durumunda satıcılı görünümün hızlanması bekleniyor. Bilançolara bağlı hisse bazlı hareketlilik devam edecektir. Aynı zamanda iki Avrupa ülkesindeki seçim, söz konusu bölge ve para birimindeki hareketlerle içeriye yansıyabilir.

FAİZ DURAĞAN

Önceki hafta Cuma günü yüzde 9.41 olan gösterge bononun ortalama bileşik faizi, geçen haftanın son günü değişmedi. Tahvil bono piyasasında Cuma günü sabah tezgah üstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 9.33/9.30 seviyesinde olan 5 Mart 2014 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi
Merkez Bankası'nın (TCMB) repo ihalesinin ardından yüzde 9.29'dan yüzde 9.41'e kadar yükseldi. Gösterge faiz Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 9.37 valörlüde ise son işlemlerde yüzde 9.44 seviyesindeydi. Son birkaç gündür yabancılar bonoda genel olarak alım yönündeydi.
Cuma günü ise yabancıların bir kısmı alıcılı bir kısmı satıcılıydı ve satışlar ağırlıklı olarak kısa vadedeydi. İki ülkedeki seçim nedeniyle küresel piyasalar açısından oldukca dalgalı bir hafta olabilir. Fakat faizlerde önemli bir değişim beklenmiyor. Bu çerçevede gösterge tahvilin bileşik faizinin yüzde 9.20-9.50 aralığında hareket edeceğini öngüyorum. Öte yandan Hazine, önümüzdeki hafta gösterge tahvili yeniden ihraç edecek. Bu yıl Türkiye ekonomisinin en önemli sorunlarının cari açık ve bu açığın finansmanı ile enflasyon olcağını tahmin ediyorum. Bu nedenle de faiz cephesinde Merkez Bankası odaklı bir seyir izlenecek.

DOLAR GERİLEDİ

Enflasyondaki yükselişten rahatsız olan TCMB, geleneksel yöntem ile 11 Mayıs vadeli 3 milyar TL tutarında gün için repo ihalesi yerine geleneksel yöntemle 1 Haziran vadeli 5 milyar TL tutarında iki repo ihalesi açtı. TCMB böylece miktar yöntemi ile repo ihalesi açmazken Cuma gününü istisnai gün ilan etti. TCMB'nin istisnai gün uygulamasının ardından, dolar 1.75 seviyelerine geriledi. TL Cuma günü gelişmekte olan piyasalar arasında dolar karşısında en fazla deger kazanan para birimi oldu. ABD işsizlik verilerinin ise liraya fazla etkisi olmadı. Dolar günü 1.753 TL'den euro da 2.307 TL'den kapadı. Dün yapılan Fransa Cumhurbaşkanlığı ve Yunanistan genel seçimlerinin sonuçları piyasalara bugün yansıyacak. Yurtiçinde ise sanayi üretimi ve cari açık verileri önem taşıyor. Merkez Bankası'nın sıkı para politikası uygulamasına devam etmesi ve bu nedenle de Türk Lirası'nın güçlü konumunun sürmesi beklenirken, dolar/TL 1.75'in altını test etmesinin mümkün olabileceği düşünülüyor. Sepet bazında da TL'nin 2.00'lere doğru hareketi gözleniyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA