• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kurda düşüş bekliyoruz BİLAL DOĞAN

Kurda düşüş bekliyoruz

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.11.2012, 00:00
Günlerdir üst üste rekor kıran endeks, haftanın son gününde kar satışlarıyla karşılaştı. Rekabet Kurumu'nun bazı bankalara yüksek cezalar kesebileceğine dair haberler kar satışlarına bahane oldu. İlk seansta cuma gününe satış ağırlıklı bir seyir izleyerek başlayan Ulusal-100 Endeksi 71 bin 900 seviyesine kadar gevşedikten sonra, 72 bin civarında yatay seyir izledi. İkinci seansta 72 bin puanın altına sarkan ve en düşük 71 bin 488 puanı gören İMKB-100 Endeksi günü bin 130 puanlık düşüşle, 71 bin 422 puandan tamamladı. Fitch'in 8 Kasım'da düzenleyeceği konferans öncesinde netleşmesi beklenen kredi notu ya da görünüm kararı piyasalarda belirleyici olacak. Kredi notunda yaptırım yapılabilir seviyeye çıkılması durumunda, bankacılık başta olmak üzere konut, otomotiv ve beyaz eşya gibi faize duyarlı sektörlerde alımların bir süre daha devam etmesi beklenebilir. Bu durumda endekste 75-77 bin seviyeleri ilk hedef olacaktır. Ancak sürekli yükselen bir trend yerine kar realizasyonlarının da yaşanacağı kademeli bir yükselişin olasılığını daha yüksek görüyoruz. Öte yandan Fitch'in sadece Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan pozitife revize etmesi durumunda ise, ilk reaksiyonun bir kar realizasyonu olmasını bekliyoruz. Bu durumda endekste 67-68 bin seviyelerine kadar çekilme yaşanabilir.

FAİZDE SAKİN SEYİR
Not artırımı beklentilerinin yanı sıra Kasım'da Hazine'nin iç borçlanma tutarını azaltmasıyla Ocak 2011'den bu yana en düşük seviyelerde seyreden gösterge faizde haftanın son işlem gününde sakin bir seyir gözlendi. Gösterge faizde yüzde 7 çok önemli ve uzun süredir konuşulan bir seviyeydi. Bu nedenle haftanın son işlem gününde sakin bir seyir izledik. Piyasanın bir süre bu seviyelerde hareket etmesini bekliyorum, çok daha fazla aşağı hareket görmeyebiliriz. Tahvil-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi cuma gününü yüzde 7.03 seviyesinden kapadı. Valörlü işlemlerde de aynı seviyeler gözleniyor. Önümüzdeki hafta Ekim ayı enflasyon verileri ve Eylül ayı sanayi üretim verileri açıklanacak. Ekim ayı tüketici fiyatları artışının son yapılan vergi artış ve zamlarının etkisiyle yüzde 2'yi geçmesi ve yıllık enflasyonun ise baz etkisi dolayısıyla yüzde 8 civarına gerilemesi bekleniyor. Gösterge bileşik faizlerin yüzde 7 ile dip noktalarına geldiğini düşünüyorum. Fitch'den bir not artırımı gelmesi halinde gösterge faizin kısa vadede yüzde 6.8'lere doğru harekete devam etmesi, daha sonra ise tekrar yükselmesi beklenebilir.

DOLAR-TL DÜŞTÜ

Dolar-TL'de düşüş devam ediyor. ABD tarım dışı istihdam verisinin takip edildiği söz konusu günde verinin olumlu gelmesi ile parite dolar yönlü değerlendi ve 1.28 seviyelerine geldi. İçerde ise 8 Kasım tarihli Fitch toplantısının piyasayı tutmaya devam ettiği gözlendi. Dolar-TL'nin euro-dolar paritesindeki düşüşe tepki vermediğini belirtebiliriz. Yurtdışı piyasalar iyiydi, borsalar yüzde 1 civarında yükseldi. İçeride ise beklentiler güçlü. Kurun iyi performans göstermesinin nedeni bu yüzden. Dolar-TL'de 1.77 seviyeleri konuşulmaya başladı. Euro/dolar biraz toparlarsa kur da daha da aşağılar görülebilir. Dış piyasalar yakından izlenmeye devam edilecek. Önümüzdeki hafta piyasalardaki olumlu havanın hem küresel piyasalardaki gelişmelere hem de Fitch toplantısına bağlı olarak sürmesini bekliyorum. Kurlarda da aşağı yönlü eğilimin bir süre devam edeceğini tahmin ediyorum. Olumlu havanın devam etmesiyle dolar-TL paritesi 1.77'lere doğru gerileyebilir. Fitch toplantısından bir not artırımı gelmemesi halinde ise piyasaların olumsuz etkilenmesinin kısa süreli olacağını düşünüyorum.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA