• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Merkez Bankası’nın PPK toplantısı bekleniyor BİLAL DOĞAN

Merkez Bankası'nın PPK toplantısı bekleniyor

bilaldoganodak@hotmail.com Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.01.2014, 00:00
FED'in tahvil alım programına ilişkin endişeler ve içeride siyasi risk algısı ile dolar/ TL tarihi zirvesini görürken, TL'deki zayıflığın etkisiyle BİST geçtiğimiz haftayı yüzde 1.81 değer kaybıyla tamamladı ve gelişmekte olan ülke endeksleri arasında en kötü performansı gösterdi. BİST 100 endeksi yüzde 1.81 düşüşle cuma gününü 65 bin 635 puandan tamamlarken, bankacılık endeksi yüzde 1.95 kayıpla kapandı. Analistler,
yarın açıklanacak Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararının yurtiçi piyasalar üzerinde belirleyici olacağını ifade ederek, BİST 100 endeksinin 64 bin 500 seviyesinin destek, 68 bin 500 seviyesinin ise güçlü direnç konumuna geldiğini tahmin ediyor. Merkez Bankası Ocak ayı beklenti anketinde, orta ve uzun vadeli enflasyon beklentisinin önemli ölçüde bozulmamasının PPK toplantısında faiz artırımı gelmeyeceği beklentilerini yükselttiği ifade edildi.

ARTIŞ BEKLENMİYOR
Piyasalar, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in geçen haftada yaptığı açıklamada, "Başkaları istiyor diye Ortodoks para politikası uygulamak zorunda değiliz" demesini Merkez Bankası'nın faiz artırmayacağı yönünde bir sinyal olarak algıladı. Tahvil bono piyasasında ise 7 Ekim 2015 itfalı gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz spot kapanışta yüzde 10.05, 10 yıllık gösterge tahvilde ise yüzde 10.16 seviyesinde gerçekleşti. Piyasalarda yarın yapılacak TCMB PPK toplantısı bekleniyor. PPK'da alınacak kararlar piyasaya yön verecek. Piyasada bir faiz artırım beklentisi bulunmuyor. Özellikle seçimler öncesinde bir artırım yapılmayacağı konuşuluyor. Öte yandan, Hazine,21 Ocak'ta 14 ay 427 gün vadeli kuponsuz devlet tahvilinin ilk ihraç ihalesini gerçekleştirecek.

KUR REKOR KIRDI
FED'in tahvil alımlarına başlamasının gelişmekte olan ülke piyasalarına etkisinin yanı sıra Türkiye'ye özgü siyasi tansiyon ve yükselen kur enflasyona Merkez Bankası'nın politika tepkisi vermeyeceği endişesiyle kur yeni tarihi zirvesini test etti. Bankacılar Cuma günü Türkiye piyasalarından 250 milyon doların üzerinde sıcak para çıkışı olduğunu söyledi. Dolar 2.2175, euro ise 3.0105 liradan haftayı tamamladı. MB'nin politika kararı piyasada yön belirleyici olacak. Bankacılar, "Enflasyon beklentilerindeki bozulma çok belirgin" diyor. MB'nin yılsonu enflasyon tahmini ise yüzde 5.3 seviyesinde. Erişilebilir gözükmüyor. Normal şartlar altında böylesi bir durumda MB'nin yüzde 7.75 olan koridorun üst bandını yükseltmesi gerekir. Fakat şu anda böyle bir aksiyon beklenmiyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA