• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Devlet Adamı Fabrikası ERKİN USMAN

Devlet Adamı Fabrikası

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.10.2009, 00:00
Bir okul, bundan daha fazla nasıl, neyle övünebilir ki... Manisa Lisesi'nin bir eşi daha Türkiye'de yok. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Türkiye Büyük Millet Meclisi Eski Başkanı, şimdiki Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bu tarihi öğrenim kurumundan mezun. Yetmedi, devre devre Bakanlıklarıyla Türk Hükümetlerine katkıda bulunmuş, siyasetin nabzını tutmuş anıt isimler, Bakanlardan Ekrem Pakdemirli, Rıza Akçalı, Önol Şakar, Milletvekili Ümit Canuyar, Zafer Ünal da bu Manisa'nın en eski irfan yuvasından yetişmiş. Geçen dönemlerin Manisa Belediye Başkanları Mustafa Çapra, Ertuğrul Dayıoğlu, Adil Aygül, Bülent Kar da devre devre kentin gelişimine katkıda bulunmuş isimler.
***
Manisa Lisesi bünyesinden pekçok ünlü sporcuyu yetiştirdi. Beşiktaş'ın gelmiş geçmiş en büyük futbolcuları arasında yer alan Ali İhsan Karayiğit, Göztepe'de ünlenen kocakaptan Gürsel Aksel (merhum), ağabeyi Güler Aksel, Çetin Bayrıl, F.Bahçe'li Aydoğan Çipil, sonradan Diş Tabibi olan Yücel Erciyes anımsayabildiklerimiz. Ege'de Tıp Aleminin duayenleri, Prof.Dr.Övünç Günhan, Prof.Dr.Cahit Günhan, Prof.Dr. Kemal Çelebi (merhum), Prof.Dr.İzzet Övün, Prof.Dr. Mehnmet Tosuner de Manisa Lisesi'nin gururları. Ünlü avukat Turan Hıdıroğlu da bu liseden mezun.
***
Türk Basınında sembol olmuş kişiler de Manisa'dan dolayısiyle Manisa Lisesi'nden çıktı. Yavuz Gökmen (merhum), Hikmet Çetinkaya, Saruhan Ayber, Ergun Onarır, Ahmet Kurşun, Nejat Tokbay, Resul İzmirli ve YENİ ASIR Manisa Temsilcisi Ali Filizkan da Manisa Lisesi'nin yetiştirdikleri arasında.
***
Manisa Lisesi, Türkiye'de nam salmış sanatçıların da ocağı. Ebediyete uğurladığımız eşsiz sanatçı Tanju Okan (Babası İlhan Okan aynı okulda müzik öğretmeniydi), birkaç ay önce toprağa verdiğimiz, "Katil" tiplemesiyle tanınan tiyatro-dizi sanatçısı Aykut Oray, ünlü sanatçılar İlhan Şeşen ve İskender Doğan da Manisa Lisesi'nin gururları. Bunlar bir çırpıda sayıverdiklerimiz.
***
122 yıllık şerefli ve şanlı bir maziye sahip Manisa Lisesi, 1887 yılında bugünkü Şehitler İlköğretim Okulu'nun bulunduğu yerde Manisa İdadisi adıyla eğitim ve öğretime açıldı. Yunan işgali yıllarında eğitime bir süre ara verildi, askeri hastane olarak kullanıldı. Daha sonra adı Manisa Sultanisi olarak değiştirildi. 1945 yılından itibaren yine eski adına kavuşarak Manisa Lisesi adıyla Eğitim ve Öğretimini sürdüren okul, 1969-1970 Eğitim ve Öğretim yılında bugünkü binalarına taşındı. 1985 yılında C Blok inşa edildi. 1993-1994 Eğitim ve Öğretim yılında bünyesinde Yabancı Dil Ağırlıklı Lise açılmış, 1999-2000 Eğitim ve Öğretim yılından itibaren Manisa Merkez 3.Eğitim Bölgesi Koordinatör Okulu olarak görevlendirdi. 2004-2005 Eğitim ve Öğretim yılından itibaren kısa adı MEGEP olan Mesleki Eğitimi Güçlendirme Programı uygulayan Pilot okul olarak hizmetini sürdürüyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA