• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İzmir tarihini istiyor ERKİN USMAN

İzmir tarihini istiyor

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.12.2009, 00:00
Geçtiğimiz ay İzmir'de bir " Kültür Çalıştayı" yapıldı. Bu toplantı sonrasında Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu bir çağrıyı gündeme getirdi. Ne var ki. Azizoğlu'nun bu çağrısı gürültüye geldi ve "hay-huy" içinde gözlerden kaçtı. Aziz Kocaoğlu tuttu, Çalıştay'da alınan kararı uyguladı ve Paris'teki dünyaca ünlü Louvre Müzesi'ne bir mektup gönderdi. Kocaoğlu bu mektubunda, 300 yıl Önce İzmir'de bulunan, daha sonra Osmanlı sınırları dışına kaçırılan Smyrna Zeus'u ve Smyrna Apollonu'nu nazik bir dille geri istedi. Satır arasında ise diplomatik üslupla aba altından sopa gösterdi: "İzmir'e ait eserlerin iade edilmesi, uluslararası sözleşmelerin hükümlerine uygun davranılmasının ötesinde, kentimizin arkeolojik ve kültürel mirasına duyduğunuz saygının da kuvvetli bir ifadesi olacaktır."Bunun Türkçesi şu: "Ya oraya nasıl ulaştığı belli olmayan bu iki heykeli paşa paşa bize verirsiniz... Ya da uluslararası hukukla geri alırız." Louvre'daki o heykelleri, izleyenler arasında İzmirli genç avukat Vehbi Moğol da bulunuyor.
***
Şimdi de Vehbi Moğol anlatıyor: Anadolu'nun Batısı'ndan götürülen diğerleriyle birlikte görmüştüm. Yüreğim sızlamıştı... Bu paha biçilmez eserlerin ana vatanına dönüp dönmeyeceği meçhuldü... Belki de Amerika'ya kaçırıldıktan sonra binbir uğraşta Uşak'a iade edilen Karun Hazineleri kadar şansları yoktu. Ancak Büyükşehir Belediyesi'nin dün geçtiği haberi okuyunca gözlerim ışıldadı, heyecanım arttı... İzmir'in adı, hiçbir zaman bu kadar çok öne çıkmamıştı. Dünya çapındaki uluslararası haber ajansları Fransız Agence France Press (AFP), İtalyan ANSA, İngiliz The Independent Gazetesi, Amerikan USA Today, Yunanistan'daki Ekathimerini, Fransa'daki Liberaiton, Brezilya'da, Meksika'da, Peru'da, Pakistan'da, Malta'da basın, internetteki tarih siteleri Aziz Kocaoğlu'nun Louvre Müzesi'ne yazdığı mektuba yer veriyordu: "İzmirliler, eserlerini geri istiyor."
***
Vehbi Moğol dünyanın bizi konuştuğu bir dönemde, hala Çiğli seçimi ve metro ihalesi gibi konularla, kısır döngü içine düştüğümüzü vurgulayıp bir öneri getiriyor: İzmir, bu fırsatı kaçırmamalı... Halkın da katılımıyla ("Tarihimi istiyorum) kampanyası yürütülmeli. Biliyor musunuz, Mısır'ın "kültürel tehdidi", Fransa'ya geri adım attırdı. Fransa Kültür Bakanı, Mısır'ın Louvre Müzesi'nden islediği. Firavunlar döneminden kalma çalıntı 5 freski iade etme kararı aldıklarını açıkladı. Çünkü Mısırlılar basit bir hamle yaptı. (Sizinle arkeolojik işbirliğini, bu eserler bize teslim edilene kadar durduracağız) dedi ve aldı. Haydi İzmir, sıra sende, ses ver...

toplumdan

Her 4 kişiden biri ruh hastası

Bu ilginç iddianın sahibi Ege Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Coşkunol...
Doktorumuz, ruh sağlığı sorunu olan kişilere yönelik yardımların hemen oluşturulmasını istiyor.
Coşkunol'a göre; bu konuda her toplum bireyine görevler düşüyor.
Prof. Coşkunol, şöyle devam ediyor:
"Ruh sağlığı bozuklukları geniş bir yelpazeyi içermektedir. Hen dört insandan birinde ruh sağlığı sorunları vardır. Fiziksel hastalıklarla karşılaştırıldığında farkedilmesi, fark edilse dahi gerek birey gerek toplum tarafından kabul edilmesi sorunlar ortaya çıkartmaktadır. Bu nedenle gizlenmekte ve tedavi seçenekleri kabullenilmemektedir."
* * *
Prof. Coşkunol'un anlattığına göre, ruh sağlığı sorunlarının uzun sürmesi bu sorunların süreğenleşmesine yol açıyor. Sonuç olarak bireyde bir çok maddi ve toplumsal sorunu beraberinde getiriyor."
Coşkunoğlu'ndan son söz:
" Ruhsal bozukluğu olan kişilere yönelik yardım kampanyalarının oluşturulması ve onlara daha sağlıklı bir gelecek oluşturulması amacıyla bizlerle bağlantı kurun. Ruh ve beden sağlığı bir bütündür."

sapan taşı
Rasgele

Kızılırmak Nehri'nde balık tutmaya çalışan talihli (!) vatandaşın oltasına balık değil de araba takılmış.
Balıkçılar işi büyüttü desenize...
Eskiden otomobil lastiği, benzin deposu, direksiyon çekiyorlardı, şimdi araba!
Muhittin Akbel

duvarlardan
* Kadın hakkı diye birşey olmaz. Hakkı erkek ismi
* İlk bakışta aşık olmamak için iki kere baktım.
* Gelecek bizim de. Yaaaa gelecek nerede.
* Eğer bir sorun varsa, kesin çözümü de vardır. Çözümü yoksa zaten sorun değildir!
* Uzun Olan kuyu değil , kısa olan iptir.
* Sen seni bil sen seni, sen seni bilmezsen patlatırlar enseni
* Nazar etme ne olur, gasp et senin de olur

küpe
Kumardaki tehlikelere karşı, en iyi yol hiç oynamamaktır.
Alain

günün fıkrası
Cüzdan

Kahvede birinin cüzdanı kaybolmuş. Cüzdanını kaybeden adam demiş ki:
- Cüzdanımın içinde 100 bin TL vardı. Onu bulup bana getirene 20 bin TL ödül vereceğim. Temel hemen atlamış:
- Ula uşaklar, o cüzdanı bana getirin, ben 50 bin TL vereceğim!


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA