• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Allianoi nasıl kurtulur? ERKİN USMAN

Allianoi nasıl kurtulur?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 06.10.2010, 00:00
Allianoi, 1993 yılında ihaleye verilen ve 1994 yılında temeli atılan Yortanlı Barajı'nın gölet alanının tam ortasında olduğundan, baraj projesi gelecekte tamamlanıp su tutulmaya başladığında, 17 metre su altında kalacak.
Barajın gölet alanı, kış aylarının düzensiz yağışları ve suyun aşındırması ile gölet taban ve kenarlarından gelen alüvyon ile dolacak.
İşte bu aşamada, Allianoi konusunda uzun ve ciddi bir araştırma yapan İzmir eski Milletvekili Hakkı Ülkü şu değerlendirmeyi yapıyor:
"Mantık çerçevesinde 40-50 yıl sonra baraj ömrünü tamamladığında, başta bataklık olan bu alan kurutularak tarıma açılacak. Çünkü tarım alanları bugünkünden daha değerli olacaktır. Ayrıca 15-20 metre derine inilip arkeolojik kalıntıların ortaya çıkartılması olanaksızdır. Baraj gövdesi geç bir fay hattı üzerine oturtulmaktadır. Bu bölgede 100 yılda bir yaşanan deprem riski ile ilerde Ayazkent'i tehdit etmektedir."
* * *
Ve, bir öneri...
Hakkı Ülkü'ye göre, baraj gövdesinin proje başlarında olduğu gibi ve adını da bulunması gereken yerden alan Yortanlı köyüne kaydırılması sonucunda Allianoi ören yeri tamamen korunmuş olacak aynı zamanda kültür zenginliklerimize ve dünyada sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek sağlık merkezlerine biri daha kazandırılacaktır.
Bu nedenle mevcut yol ve kamulaştırma yatırımları da göz önünde bulundurularak sadece toprak yığınından oluşan gövdenin yer değişikliği üzerinde durulmalı ve bunun 1. Derecede Arkeolojik SİT Alanı'nı su altında bırakmanın kanunsuzluğu ve hiçbir maliyetle karşılaştırılamayacak kültürel zenginliğin korunması yanında yeni yığma toprak bir gövdenin maliyetinin ne kadar komik kalacağının farkına varılmalıdır.

hayattan
Yaşamanın en iyi ilacı

Japonya'da yaşanmış gerçek bir olay. Evini yeniden dekor ettirmek isteyen Japon bunun için bir duvarı yıktırmış.
Japon evlerinde genellikle iki tahta duvar arasında boşluk bulunurmuş. Duvar yıkılırken, dışarıdan gelen bir çivinin ayağına battığı için sıkışmış bir kertenkele görürler.
Herkes kendini kötü hisseder ve aynı zamanda meraklanırlar muhtemelen bu çivi 10 yıl önce, ev yapılırken çakılmıştı. Peki nasıl olmuş da kertenkele bu pozisyonda hiç kıpırdamadan 10 yıl boyunca yaşamayı başarmıştı? Karanlık bir duvar boşluğunda hiç kıpırdamadan 10 yıl boyunca yaşamak çok zor olmalıydı. Çalışmayı bırakır ve kertenkeleyi izlemeye başlarlar. Sonra nereden çıktığını fark etmedikleri başka bir kertenkele ağzında taşıdığı yemekle gelir. Herkes şok olur.
Ayağı çivilenmiş kertenkele, 10 yıldır diğer kertenkele tarafından beslenmektedir. "Bu nasıl bir sevgi" diye herkes şaşkınlığını gizleyemez. İnsan yaşamının en iyi ilacı sevgidir.
* * *
Her zaman güler yüzlü, saygılı ve hayata pozitif bakan gazeteci kardeşim Ahmet Aydın Akansu, yukarıdaki yazıyı göndermiş. Bende satırına dokunmadan yayınladım.

kentten
Gülten Hanım seçimi bekliyor
Gülten Köken, Yeşilyurt'ta yaşayan bir hanım okurumuz.
Çalıştığı ofiste Pasaport civarında.
Bu genç kadın her gün sabahın erken saatlarinde evinden çıkıyor, kendisini işyerine götürecek otobüse Merkez Camii önünden biniyor.
Şimdi Gülten Köken'i dinleyelim:
"Bir ara 544 numaralı otobüslere binerdik. Sonra bu hat kaldırıldı... Şimdi, Merkez Camii önünden geçen otobüslere binmek zorundayız. Otobüsümüz burada tıkabasa doluyor, öteki duraklardaki insanlar boşuna bekliyor. Biz bu sıkıntılarla boğuşurken geçtiğimiz hafta bir de ne görelim. Buraya sevk edilen yeni otobüsler, eskinden bindiklerimizin yarısı kadar...
Bu belediye hizmetle mükellef olduğu insanlarla bu şekilde alay eder mi? Merak etmesinler. Bu yolun ucunda seçim var, seçim..."

küpe
Dünyada düzeltebileceğiniz, daha iyi yapmayı başarabileceğiniz ilk ve son önemli kimse kendinizsiniz.
Hukley

fıkra

Yalan mı söylesin?

Atıcılıkları ile meşhur Marsilyalılardan biri, avcılığındaki ustalığını anlatırken, "Ben geçen mevsim tam 999 tavşan vurdum" dedi.
"Canım neden yuvarlak hesap bin demiyorsun" diye serzenişte bulundu bir arkadaşı.
Marsilyalı hemen diklendi:
"Ne demek o? Yani bir tavşan için yalan mı söyleyelim?"



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA