• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Salihli köftesi koruma altında ERKİN USMAN

Salihli köftesi koruma altında

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29.12.2010, 00:00
"Pişmiş köfte, yaklaşık 7 cm boyunda, 1.5 cm enindedir. Rengi kahverengimsi, köfte rengindedir. Yağlı görünümü yoktur.
Lezzeti kendine özgü, karakteristiktir, güzel bir lezzettedir. Kolayca çiğnenebilen, ideal köfte dokusuna sahiptir. Ağızda hissedilen yoğun, iyi bir sululuğu vardır."
***
Yukarıdaki ifadelerde, Salihli odun köftesinin fiziksel ve duyusal özellikleri tanımlanıyor. 100 yıllık bir geçmişe sahip olan odun köfte, Türk Patent Enstitüsü tarafından bu tanımla coğrafi işaret tesciline alındı.
Salihli ile özdeşleşen, ismi Salihli ile birlikte anılan ürünlerden biri Salihli kirazı ise, diğeri de odun köftesidir. Bu iki ürünün Salihli'nin önüne geçerek birer marka haline geldiğini görerek, bu konuda bir girişimde bulunan Salihli Ticaret ve Sanayi Odası, her iki ürüne de coğrafi işaret tescili yaptırarak, koruma altına aldı.
***
Türk Patent Enstitüsü'nün Resmi Gazete'de yayımlanan Salihli odun köfte ile ilgili tescil başvurusunda, ürünün tanımını Şirin Yörük şöyle yapıyor:
"Salihli odun köftesi üretiminde, 3 aylık ile 1 yaş arasında olan erkek kıvırcık kuzu kullanılmaktadır. Kuzuların kesiminden sonra karkaslar 24 saat 4C'de dinlendirilir, daha sonra kaburga, but ve böbrek yatağı kısımlarından etler alınır. Etlerin sinirleri ayıklanır. Kullanılan yağ kuyruk yağıdır ve köfte karışımının yüzde 10'u civarında etin kendi yağına ilave olarak kullanılır. Meşe odununda özel yöntemle pişirilmesiyle elde edilen Salihli'ye özgü bir et ürünüdür."
Sayıları 30'un üzerinde olan odun köfte sunan mekanlar, Salihli'nin Sevgi Yolu olarak bilinen Mithatpaşa Caddesi'nde yoğun olarak yer alıyor."

siyasetten
Fatih Filiz ve melekleri

Fatih Filiz, İzmir iş aleminin önemli isimlerinden biri. Kentin çeşitli yerlerindeki gözlük dükkanları ile babadan kalma mesleğini sürdürüyor.
Fatih biraderimizin geniş bir çevresi var.
Boş vakitlerinde önceleri siyasetle uğraşır oldu. Bu uğraş önceleri hobiydi. Sonra iş büyür gibi oldu. Bu büyeme DSP'li dönemlerde gerçekleşti. Fatih Filiz'in mağazalarındaki dolaplarda dizili klasörlerinde 25 bine yakın adres var. Bu adrestekilerin hemen hemen hepsi Fatih Filiz ile irtibatlı.
Ve şu günlerde Fatih Filiz, CHP ile bağlantılı.
Genç işadamı yılbaşı sonrası başkente uçuyor.
Haberi biz verelim dedik.

Vapurda tuvalet neden bulunmuyor?

Önce, şu arabalı vapurlardaki pisliği gündeme getirelim.
Mert Kaplan titiz bir İzmir delikanlısı.
İzmir Körfezi'nde, Üçkuyular ile Bostanlı arasında sefer yapan arabalı vapurlara dikkati çekiyor ve devam ediyor:
"Bu arabalı vapurların tuvaletlerine uğradınız mı? Uğramadınızsa şanslısınız. Uğradınızsa, o yanlışlığı yaptığınıza bin pişman olursunuz."
***
Mert Kaplan dünyayı dolaşmış bir delikanlı...
"Böyle pisliği dünyanın hiçbir yerinde bulamazsınız. Bu vapurların temizliğinden sorumlu görevliler nerede?" diyor ve sözü diğeer yolcu vapurlarına getiriyor:
"Körfez'de sefer yapan vapurlar her gün binlerce kişiyi taşıyor. Bu binlerce kişi arasında tuvalet ihtiyacı duyanlar yandı. Çünkü, o vapurlardaki tuvaletlerin kapılarında kilit var."
Mert, iskele ve vapur yöneticilerine sormuş:
"Bu vapurların helaları niçin kilitli?"
Aldığı cevap şöyle:
"Bomba konulmasına karşı tedbir..."

küpe
Öğüt, dünyanın en pahalı hazineleri kadar kıymetli olduğu halde, ekseriye pek ucuza satılır.
Hz. Ali

fıkra
Elektrik

Temel Dursun'a, "Karımdan elektrik alamıyorum" dedi.
"Geçkin yaşından dolayı yeni mi başladı bu olay" diye sordu Dursun.
"Yok..." dedi Temel ve devam etti:
"Evlendiğimiz günden beri bu böyle..."
Dursun: "Eeee... Bunca yıl nasıl sürdürdün?"
Temel: "Valla... Kaçak elektrik, jeneratör falan idare etmeye çalıştık."


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA