• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Statları kapatın, olsun bitsin ERKİN USMAN

Statları kapatın, olsun bitsin

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.11.2011, 00:00
Türkiye Futbol Federasyonu dün yayımladığı bildiriyle Spor-Toto Süper Lig'de 4 büyüklerin, F.Bahçe, G.Saray, Beşiktaş ve Trabzon'un aralarındaki maçlara deplasmandaki takımın seyircisinin alınmayacağını bildirdi. Bank Asya'da da Güngören Belediye-Kartal maçına da iki takım taraftarları arasındaki husumet yüzünden Kartal'lı taraftarların giremeyeceği belirtildi. Bursa-Beşiktaş, KSK-Göztepe, Manisa-KSK, Sakarya-KSK, Buca-Turgutlu, KSK-Bursaspor, Turgutlu-Akhisar Belediye, Aydın-Nazilli'nin araları limoni. Yakında onlar da, ligleri farklı ama eğer maçları olursa, "Rakibimizin taraftarı gelmesin" diyecek. İlerde, bilmem hangi takım, kritik bir maçı için rakip taraftarların alınmaması için başvurur, onun da dileğini yerine getiririz. Çünkü biz hangi maçın olaylı, hangisinin olaysız geçeceğini bilemeyiz. Seyirci gelmesin, olay da çıkmaz, ne güzel...

Arenada, yalnız gladyatörler

Federasyonun bu uygulaması bir tarihte, "Okulları kapattım. Eğitimi ne kadar güzel idare ediyorum" diyen Maarif Nazırı'nın uygulamasına çok benziyor.
Eğer böyle giderse statlar Roma Dönemi'nin arenasına dönecek, deplasmana çıkan takımlar hem rakiple hem de lebalep dolu tribünlerdeki saldırgan gruplarla mücadele edecek. Eskiden stat kapasitesinin yüzde 5 oranında da olsa deplasman takımlarının seyircisi olurdu. Futbolcular da onların desteğiyle güven duygusuyla oynarlardı. Şimdi arenada, "öldür" anlamına gelen tezahürat yapan 50-60 bin seyirci önünde 11 yalnız gladyatör.

Niye yasa yaptık biz?

Sporda Şiddet Yasası çıkardık. Yasaya göre taşkınlık yapan seyircilere, statlara uzun süre girememe, para, hatta hapis cezaları öngörülüyor. Öyleyse seyircilerin deplasmana gidememelerinin bir izahı var mı? Bu ülkenin statlarda güvenlik güçleri var, kimi zaman jandarma, asker takviyeli. Özel güvenlikçiler de var üstelik. Öyleyse en kabası bin 500-3 bin arasında değişen seyircinin güvenliğini sağlamaktan aciz miyiz? Adam statta rahat durmuyor mu, verirsin cezasını kulağından tutar atarsın. Holiganlar da caydırıcı cezaları öğrendikçe, pabucun pahalı olduğunu anlarlar. Biz holiganlıkta İngiltere'yi geçebilir miyiz? Onlar uyguladıkları yasalarla sorunu çözdüler. Şimdi kimse, "Manchester United-Manchester City ya da Liverpool-Arsenal maçlarına rakip seyirci gelmesin" demiyor. Geliyorlar, adam gibi oturuyor, şarkılar söylüyorlar, yenilirlerse bile saldırmayıp, adam gibi dönüyorlar.

Federasyon'a önemli çağrı

Futbol Federasyonu'na sesleniyoruz. Bu kritik maçlarda deplasman takımlarının seyircisinin alınmaması konusuna bir kez daha gözden geçirin. Hata yapıyorsunuz. Seyirci futbolun gülü, süsüdür. Onları soğutmak bindiğin dalı kesmek anlamına gelir. Eğer yapamıyorsanız, "Statları kapattık, futbol ne kadar güzel gidiyor" diye övünebilirsiniz. Ki Spor Bakanı Suat Kılıç, Beşiktaş-F.Bahçe maçına F.Bahçelilerin alınmama kararını hatalı bulmuş ve son gün F.Bahçelilere tribünleri açtırmıştı. Bir ülke yasaları uygulamakla iyi yönetilir. Sporda Şiddet Yasası, holiganizmi önlemeye yeter de artar bile. Yeter ki güvenlik güçlerimiz statlardaki huzuru bozmaya çalışanlara göz açtırmasın.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA