• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Cumhuriyet’in İmamı Ağababa’nın öyküsü ERKİN USMAN

Cumhuriyet'in İmamı Ağababa'nın öyküsü

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.12.2011, 00:00
Bu ilginç kitapta, değerli televizyon yapıımcı ve sunucusu Orhan Akbaşak, "Milli Mücadelede Bir Köy İmamı" ile bizlere Beykoz'da vatansever bir din adamının Milli Mücadele'de nasıl hizmet ettiğini tüm ayrıntıları ile anlatıyor.
İşgal yıllarının yarattığı boğucu ve karamsar hava içinde ve türlü baskılar altında insanları Milli Mücadele'ye kolay değildi. Gençlerin, vatansever subayların ve memurların Milli Mücadele'nin önemini kavrayarak ön saflarda yer almaları doğaldı. Ama, Halife'nin ve Şeyhülislam'ın yoğun etkisi altında kalan din adamlarının yönetime karşı gelerek Kurtuluş Savaşı'nı desteklemeleri hiç de kolay değildi.
Şeyhülislam Dürrizade Esseid Abdullah Efendi'nin yayımladığı fetvaya rağmen Milli Mücadele'ye katılmak büyük yüreklilik isteyen bir işti.
Ankara Müftüsü Börekçizade Rıfat Efendi ile 153 müftünün bu fetvaya karşı gelerek halkı Milli Mücadele'ye çağırmaları önemli bir direniş olayıdır.
Beykoz'un Ağababa köyünde cami imamı Mükerrem Efendi'nin birçok köy imamı gibi bu mücadeleye katılmaktan çekinmediğini görüyoruz. Mükerrem Efendi bütün köy halkını peşinden sürükleyerek Anadolu'ya cephane ve insan kaçırmak için büyük hizmetlerde bulunduğu anlaşılıyor. Osman Akbaşak, dedesinin bu katılmasını çok güzel bir örnek olarak okuyucuya sunmayı başarmış.
* * *
İmam Mükerrem Efendi bu hizmetlerin karşılığı olarak devletten hiçbir şey beklememiş. "Kavgadan önce Ağababa'da imamdık. Kavgadan sonra da Ağababa'da imam kalacağız" diyerek büyük bir alçak gönüllülükle köyüne dönmüş ve ölümüne kadar Cumhuriyet'in ve Atatürk'ün savunucusu olmuş.
* * *
Bu ilginç kitap Truva Yayınlarından biri.
İletişim telefonu da şöyle: 0216 612 70 20
Adres: Okul Caddesi N0:48 Daire 17 Kavacık/İstanbul

hayattan
Turcas raporuna ödül

TURCAS 2010 Faaliyet Raporu'nu tasarlayan TAYBURN, 41. Creativity International Award'da, Baskı ve Ambalaj Kategorisi'nde Onur Ödülü'ne layık görüldü.
41.'si düzenlenen yarışmaya bu yıl 95 kategoride çeşitli ülkelerden 1100 başvuru olmuştu. Her yıl ödül alan tasarımların yer aldığı 400 sayfalık "Uluslararası Yaratıcılık Ödülleri Kitabı" da yapılmaktadır.
* * *
Tayburn'ün Onur Ödülü kazandığı TURCAS 2010 Faaliyet Raporu da ödül alanların yer aldığı bu önemli kitapta yer alacak.
TURCAS CEO'su Batu Aksoy şöyle konuşuyor:
"Kurum olarak faaliyet raporumuza her açıdan büyük önem vermekteyiz. TURCAS faaliyet raporları içerik kadar, grafik tasarım ve estetik konularında da titizlikle hazırlanıyor. Ayrıca sanat koleksiyonumuzda yer alan Avni Lifij eserlerine de kültürel paylaşım için Faaliyet Raporu Kitabı'nda son 2 senedir yer vermekteyiz. TURCAS 2010 Faaliyet Raporu'nu hazırlayan Tayburn'ü de bu çalışmayı uluslararası bir
yarışmaya gönderdiği ve Onur Ödülü kazandığı yani başarılarını belgelendirdiği için kutluyor ve başarıların devamını diliyoruz."

kentten
Niğdeliler Derneği coşuyor

İzmir'deki Niğdeliler Derneği 35 yıldır faaliyet gösteriyor.
Derneğin kayıtlı 3 bin 600 üyesi var.
İzmir'de yaşayan Niğdeli sayısı da yaklaşık 50 bin.
İzmir ve çevresinde önemli noktalarda olan, İzmir'in yönetimine katkı koyan yargı mensubu, hekim, üst düzey öğretim üyesi ve idareci olan Niğdelileri tanıyoruz.
Niğdeliler Derneği her yıl iki toplantı organize ediyor. Bunlardan biri, eşli ve müzikli oluyor. Diğerinde ise, siyasetçiler, işadamları ve bürokratları ağırlanıyor.
* * *
Niğdeliler Yardımlaşma ve Kültür Derneği tarafından düzenlenen son yemekli toplantıda siyasetçiler ağırlandı. Katılanlar arasında, milletvekilleri Erdal Aksünger, Alaattin Yüksel, İlhan Cihaner, Mustafa Moroğlu, İlknur Denizli, Devlet eski Bakanı Akın Gönen, İzmir Vali Yardımcısı Ardahan Totuk, Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, işadamı Eyüp Kılıç, Sancar Maruflu göze batanlardı.
Gecede derneğe geçmişte başkanlık yapmış Tülay Ermin, Celal Tülgün ve Eyüp Kılıç'a plaket verildi.

küpe
İçten duyulan acının, dıştan bir nişaneyle kendini belli etmesine ihtiyaç yoktur.
Cronin

günün fıkrası
Hangi şirket?

Sevgili patronum mutlaka zam yapmalısınız...
Peşimi bırakmayan büyük büyük şirketler var.
Patron: "Kimmiş bu şirketler, bakiim?"
Elektrik şirketi, doğalgaz ve sular idaresi!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA