• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Depremin ilacı 4G formülünde ERKİN USMAN

Depremin ilacı 4G formülünde

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29.12.2011, 00:00
İzmir'de doğup, her on yıllık süreçlerde depremle tanışmayan yok.
Yüksek inşaat mühendisi Yıldırım Karakaplan da mesleği icabı deprem afetiyle içli dışlı olmuş bir kişi olarak kendisini çok şanslı sayıyor.
Depremle tanışması kırklı yıllardan başlıyor.
O zamanlarda ilköğretim çağında olduğundan, teknik yönden hiçbir değerlendirme de yapamıyor.
Karakaplan:
"Hatırladığım, oturduğumuz evlerin çoğu evlerin iki katlı olması, apartman gabarilerinin 5 katı geçmediğiydi. Deprem anını paniksiz, basit tedbirlerle atlatırdık" diyor.
Yıldırım Karakaplan'ın mesleğe atıldığı senelerin başında 1967'de Adapazarı depremiyle karşılaştı. O günlerdeki askerlik görevi nedeniyle Arifiye-Adapazarı arasında Cengiz Topel Havaalanı'ndaki NATO Enformasyon Dairesi'ne ait gizli bir yatırımının inşaat kontrol amiriydi.
Karakaplan'ı dinlemeye devam:
"O depremde meydana gelen hasarı, yapılanma erken olduğu için "güçlendirme projeleri" ile eskisinden daha güçlü bir şekilde hallettik. 1999 İstanbul-Körfez depreminde dış ülkelerden gelen yardımların lojistik merkezi olarak kullanıldı. İzmir'de inşaat sektöründe yatırım yapan kişi ve firmaların çoğu, teknik eleman veya mühendislik hizmetleri almaktadır. İstanbul'da depremle tanışmadan sonra 1.8 milyon parselin "kentsel dönüşüm planlarına" dönüştürülerek önlem alınması şarttır. Türkiye genelinde "deprem riski bölgelerinde" 4G formülü uygulanmalıdır: Gecikmeden, Güçlü, Genç, Güzel...
Bu projelerle hasarı minimize edebiliriz. Depreme karşı bireyler şahsi menfaatlerini değil, canlarını
düşünmeli."

siyaset'ten
İlkeli siyaset

Kongre takviminin başladığı CHP'de ilginç gelişmeler oluyor. Bostanlı Park Cafe'de buluşan bir grup CHP üyesi "Kişisel beklentiler" yerine "ilkeli ve sosyal demokrat anlayışın nitelikli kişiler tarafından uygulamaya konulacak bir örgüt yapısının oluşturulması" için harekete geçti.
Toplantıyı izleyen gazeteci Ahmet Kadıbeşegil, ev ev dolaşarak yapılacak çalışmaların "Manifesto"sundaki iddialı görüşleri şöyle açıkladı:
"Küreselleşen, buna paralel olarak sosyal devlet anlayışının ortadan kalkmaya başladığı günümüzde;
- Sağlık, eğitim, adil gelir dağılımı, üretimin artırılması, bireylerin özgürce kendilerini ifade etmesini öngören, siyasi parti liderlerinin sultasını sona erdirecek bir seçim yasasını benimsiyen, hazine mallarının talan edilmesinin önüne geçecek bir sosyal demokrat anlayışın iktidar olması gerekmektedir.
- Yargı erkinin tam bağımsız olarak çalışmasını sağlayacak böyle bir ortamı yaratacak yerel ve genel iktidar için CHP'ye oy ver, oy verdir.
- Bunların yapılmasının öncülüğünü yapacak olan siyasi örgütlenmeye sahip çık. Unutmaki tüm bunların oluşmasını isteyen yüzde 99'dan biri de sensin.
- İlkeli bir siyaset ve sosyal demokrat anlayışın egemen olması için "bana ne" deme, örgütlü toplumun bir parçası ol, çocuklarının geleceğini düşün."

laflama
* Aşkımız olay olacak, paparazziler peşimizde koşacak Şukufeeee!
* 'Gelene ağam, gidene paşam' de. Yalamaktan kim ölmüş hacı?
* Yok arap sabunu kullanacaksın, yok lekeyi sirkeyle çıkaracaksın. Peki bilgi kirliliğine karşı çaren nedir kıııız Nebahat?
* Bir Van sallanıyor, bir İzmir, bir Simav... Milletçe sallayıp duruyorduk, sallanıp durmamız mı gücümüze gitti!
* Leyleğin ömrü, laklakla da geçmiyor artık, ses telleri offf çünkü!
* O kadar kusuru "kadı kızı"nda bulamayız belki ama "dadı kızı"nda bulunabilir!
İbrahim Ormancı'dan

küpe

Alçak gönüllü adam, karşısındaki kim olursa olsun, onun hakkını kabul eden adamdır.
İbni Ata

fıkra

Kadın başkan

Yabancı gazeteci bir senato üyesine sordu:
"Şimdiye kadar neden bir kadın Amerika'ya başkanlık etmemiştir?"
Senatör gülerek şu cevabı verdi:
"Amerika'da başkanların 35 yaş üstünde olması gerektiğini bilmiyor musunuz?"


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA