• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Çeşme’de sanat günleri ERKİN USMAN

Çeşme'de sanat günleri

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.08.2012, 00:00
Yirmi beş yıldır tatilimi geçirdiğim Çeşme benim için harika güzellikleri olan bir belde. Çeşme'nin plajları toplamda 29 kilometrelik bir alanı kapsar. İncecik kumuyla, berrak deniziyle, bunaltmayan enfes havasıyla sizi kucaklar. Ildırı bölgesinde yapılan kazılar ve buradan çıkan eserler Çeşme tarihinin M.Ö 12. yüzyıla kadar uzandığını gösterir. Buradan çıkan eserler İzmir Arkeoloji Müzesi'nde sergilenmektedir.
İzmir'in yetiştirdiği ressam Filiz Pelit, Çeşme'nin özelliklerini şöyle sıralıyor:
"Osmanlı döneminde 2. Beyazıt tarafından yaptırılan tarihi kalesinin önünü, dönemin ünlü amirali Cezayir'li Hasan Paşa'nın heykeli süsler. Tarihi kervansarayı, Ilıca plajı, Alaçatı iskelesi, Altın Yunus yat limanı, Çeşme Marina, Reisdere kaplıca çamuru, Port Alaçatı, dünyaca ünlü sörf merkezleri, her türlü ihtiyaca cevap verebilen konaklama alanları, Ege mutfağının, deniz mahsüllerinin zengin çeşitlerini barındıran restoranları ile tarihi ve turistik pek çok mekanı ve zenginlikleri içinde barındırır."
***
Tüm bu zenginliğinin içinde sanat ayrı bir öneme sahiptir. Usta sanatçıların açtıkları sergiler yaz boyunca Çeşme'yi büyük bir sanat festivaline dönüştürür.
Filiz Pelit'i dinlemeye devam:
"Her sene Çeşme amfitiyatroda dünyaca ünlü sanatçıların verdikleri konserler, (örneğin geçtiğimiz günlerde yapılan Demis Roussos konseri büyük ilgi görmüştü) Çeşme Babylon'da verilen konserler özellikle gençlerin ilgi odağı olur. Bu yıl dünyaca ünlü şarkıcı Zaz ve Boby Sinclar konserleri dikkat çekiciydi.
Plastik sanatlar dalında bu yıl çok önemli sergiler açılıyor, daha da açılacak. İlk olarak sanatçı dostum ve yurtdışında önemli ödüllere sahip Nurhilal Harsa'nın Alaçatı Kırmızı Ardıç Kuşu Sanat Galerisi'nde açtığı sergisi büyük ilgi topladı.
Son dönem resimlerinde nü ve çocuk portrelerini ağırlıklı olarak işleyen sanatçı, çocukların saf ve dolaysız net ifadelerini, ruh durumlarını belirli bir kadrajla yansıtırken serbest fırça darbeleri ve geniş renk paletiyle bize ayrı bir dünya sunuyor...
***
Çeşme Altın Yunus Sanat Galerisi, Yaşar Holding bünyesinde yer alan İzmir'in yüz akı galerilerinden biri. Geçen sene açtığım sergide profesyonelliği, sanatçıya verilen değeru, özellikle Vakıf Müdürü Sema Kemahlı'nin özverili çalışmalarını gördüm. Bu nedenlerle Çeşme Altın Yunus Sanat Galerisi, sergi açmaktan en çok mutlu olduğum mekanlardan biriydi. Aynı dönem büyük usta Burhan Doğançay'la birlikte aynı yerde ancak farklı galerilerde sergi açmamız ve tanışmam da çok keyifliydi.
Sema Kemahlıoğlu, 'Bu yıl galerilerimizin sayısını birden dörde çıkararak ayrı bir yeniliğe ve zenginliğe imza attık. Galerimizin olduğu çarşıya 3 tane daha galeri ekleyerek sanat merkezi yapmayı hedefledik. Dört sanatçının da farklı dallarda sergide olmasını sağladık. İlk olarak 7 Temmuz-9 Ağustos 2012 tarihleri arasında seramik dalında F. Öder Ünsal, baskı resimde Gültekin Yıldız, suluboyada Ertuğrul Saraç, pentürde Hikmet Çetinkaya'nın sergilerini sanatseverlerin beğenisine sunduk, ilgi çok memnun edici düzeyde. 11 Ağustos'da açılan ve 10 Eylül'e kadar açık kalacak, baskı resimde Fevzi Karakoç, suluboyada Sabri Akça, heykelde Varol Topaç ve pentür dalında Ahmet Yeşil sergileri var. Tüm sanatseverleri bekliyoruz. Ayrıca sanata her zaman destek veren Yaşar Grubu'nun 35 yıldır düzenlediği DYO Resim Yarışması'na da son katılım tarihi olan 10 Ağustos'a kadar başvuruları bekliyoruz" diyor. Kemahlı'ya çalışmalarından dolayı bir kere daha teşekkür ediyorum."
Filiz Pelit, sanatçı dostu, usta ressam Ahmet Yeşil'in sergisinin özellikle görülmesi gerektiğini düşünüyor. Mersin'de doğan sanatçının 289 karma sergisi 89 kişisel sergisi, ulusal ve uluslararası yarışmalarda 19 ödülü var. Devlet kurumlarında ve özel koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır.
Mehmet Ergüven resimleri için şöyle der: "Ahmet Yeşil, iplerin suretine gerdiği resim dünyasında usulca hayata dokunur ve hiç kuşkusuz gerçek ile ilişkisi hep bu yüzden pamuk ipliğine bağlıdır ama kopmamaya kararlı, çünkü Yeşil'in elinde devamlı kendine düğüm atan bir iliktir bu."
* * *
Prof. Kaya Özsezgin'de şu değerlendirmeyi yapıyor: "Ahmet Yeşil görsel içerikli metaforlardan yararlanmakta, çeşitli illüzyonlar aracılığıyla izleyicinin örneğin deniz imgesiyle özdeşlik kurması ya da bir kumaş kıvrımının yanıltıcı etkisiyle bu imge arasında geçişler araması için onu bir göz şölenine çağırmaktadır. Bu şölen onun resmiyle iletişim kuracak her izleyici için farklı sonuçlar yaratacaktır kuşkusuz."
İzmir'de çok sık kişisel sergi açmayan Yeşil'in son dönem eserlerini görmek ve kendisiyle sohbet etmek fırsatını kaçırmamanızı öneririm.
Alaçatı'da bir başka galeri de ressam ve heykeltıraş olan Uğur-Rabia Çalışkan çiftinin sahibi olduğu Artura Sanat Galerisi. Tüm sezon Türk resim tarihine yön vermiş ustaların eserlerinden oluşan karma sergileriyle izleyiciyi buluşturuyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA