• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Çaka Bey’in büstünü kim kaldırttı? ERKİN USMAN

Çaka Bey'in büstünü kim kaldırttı?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.11.2012, 00:00
AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait'ten ilginç bir soru:
"Türk büyüğü Çaka Bey'in büstünü Konak'tan kaldırıp Pier ismini kim koydu?"
Aynı zamanda Dışişleri Komisyonu Üyesi olan Rifat Sait, cevaplanması için yerel yöneticilere bu soruyu yöneltiyor ve ekliyor:
"Bir zamanlar Konak Meydanı'nda var olan ilk Türk amirali ve İzmir'i fetheden komutan, Müslüman Türk büyüğü Çaka Bey'in büstünü kim kaldırdı ve o büst şimdi nerede?"
***
Çaka Bey'in 1081 yılında İzmir'i Bizanslılardan alıp fetheden komutan olduğunu hatırlatan Sait, "Bugün aynı Konak'ta bulunan vergi dairesinin ismi Çaka Bey Vergi Dairesi olarak duruyor. Çaka Bey Meydanı yerine Konak Pier'i uygun görmek ne kadar doğrudur? Çaka Bey'in büstü bugün nerededir diye merak ediyoruz" dedi.
Rifat Sait, şunları söyledi: "28 Ekim, Kurban Bayramı ve Cumhuriyet Bayramı'nı birlikte kutluyoruz. Ancak İzmir, 668 yıl önce 28 Ekim 1344 tarihinde maalesef Venedik, Ceneviz, Rodos, Kıbrıs ve Papalık gemilerinden oluşan büyük bir Haçlı Donanması tarafından işgal edildi ve bütün Avrupa devletlerinin birlikleri tarafından desteklenen Rodos'taki Saint-Jean Şövalyeleri, İzmir'e baskın yaptılar. İzmir'in komutanı Umur Bey kahramanca direndi. Ancak Haçlılar o gün İzmir halkını kılıçtan geçirdiler, hepsini rahmetle anıyoruz."

egeden
Zeytinli'de "Hayır" oyu patlaması

"Ege'nin en güzel, en değerli beldelerinden birinde doğup büyümenin mutluluğunu ve huzurunu hep yaşadım. Bugün güzel beldem Zeytinli'ye Belediye Başkanı olarak hizmet ediyor olmanın gurur ve sorumluluğu içerisindeyim."
Bu iddialı sözlerin sahibi "Kaz dağlarının güney kapı bekçisi" Zeytinli'nin Belediye Başkanı Hasan Arslan'dan başkası değil.
Denizi, suyu, havası ve bakir doğasıyla nadir bulunan bir güzellik olan Zeytinli, onbinlerce insanın ziyaret ettiği bir belde.
***
Zeytinli alt ve üst yapılarıyla ve sosyal yaşamıyla tüm halkının zevkle yaşayacağı bir belde olma yolunda.
Bu tablonun içinde "Büyük Şehir" statüsüne giren Balıkesir'de yeni şekillenecek olan Edremit'te beldeler kapatılıyor.
Zeytinli de bu kapsam içinde...
Kaz dağlarının güney kapı bekçisi, doğal ve kültürel zenginliklerin bir arada bulunduğu Zeytinli Belediyesi'nin kapatılıp mahalleye dönüştürülecek olması halkın büyük tepkisini topladı.
Bunun sonucu olarak herhangi bir ayrım gözetmeksizin, siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin oluşturdukları çalışma gruplarıyla, halkla bütünleşerek gerçekleştirilen bilgilendirme tolplantılarının sonucunda Zeytinli beldesine bağlı 5 mahallede referandum yapıldı. Halk referanduma yoğun ilgi gösterirken, belediyelerinin kapatılmaması yönündeki istekleri sandıkta karşılığını buldu. Açılan sandıklarda toplam 7 bin 375 oy kullanıldı. Oyların 9'u geçersiz sayılırken, 78 evet oyuna karşılık
7 bin 288 hayır oyu tutanaklarda yerini aldı.

kentten

Agora Sohbetleri sürüyor

Her hafta Cuma günü saat 16.00'da Agora Alışveriş Merkezi'nin aktivite alanında gerçekleştirilen Agora Sohbetleri Kasım ayında da önemli konulara yer verecek. Sağlıklı yaşamdan ruhsal gelişime hayata dair ne varsa ele alınan Agora Sohbetleri'nin Kasım ayı konukları, yoga eğitmeni Gizem Gümüşay, reiki eğitmeni Mircan Taner, diyetisyen Andaç Yeşilyurt, Dr. İnci Erkan ve psikolog Kayhan Gürbüz olacak.
Farklı hareketlerin bir araya gelmesinden oluşan; vücut, zihin ve ruhu kapsayan oldukça eski bir kendini geliştirme sistemi olan yoganın, birçok hastalığın tedavisine iyi geldiğine inanılıyor.

fıkra
Meşhedi'nin kızı

"Kayınpeder, kızınız kız çıkmadı!.."
"Anlamadım, oğlan mı çıktı?"
"Hayır! Oğlan değil ama kadın çıktı."
İyi ya, erkek mi çıkacaktı?.."
"Anlatamadım. Kızınız benden önce erkeklerle düşüp kalkmış..."
"Babasıyla düşüp kalkacak değildi ya!.."

geçmişten
Eğer...

İranlı bir general meşhur Isparta komutanlarından Lizandros'a tehdit dolu bir mektup yazarak, bütün Isparta'yı yıkacağını bildirir:
"Eğer, memleketine girecek olursam, her tarafı ateş ve kılıçtan geçireceğim."
Lizandros tek kelime ile cevap verir:
"Eğer!.."

laflama
* Evlendirme programları, Ukrayna kanallarıyla ortak program yapsın..
Taş gibi Ukraynalı kızlarla evlenelim yahu!
* Ada sahillerinde bekliyorum. Beni aldırmak için bir limuzin yolla!
* Hem kel hem fodul sözünü, hem güzel hem de dul olarak değiştirelim mi?
* Dönülmez ufkun akşamındayız. Okyanusun ortasında kaldık be hacım!
* Yalnızlık ikiz yatakta, tek başına yatmaktır!
* Adım Mülayim diye, kazak erkek olamayacak mıyım be bu dünyada ?
İbrahim Ormancı'dan

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA