• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Doğalgazda baca sorunu üzerine ERKİN USMAN

Doğalgazda baca sorunu üzerine

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.05.2013, 00:00
Doğalgaz kullanımının hayatımıza girmesi ile bununla ilgili birtakım artı ve eksiler de gündeme çıktı.
Bu gazın temini, dağıtımı, depolanması meselelerini bir yana bırakalım.
Uygulandığı yerleşim bölgelerinde getirdiği fiziki değişikliklere bakarsak pek olumlu bir görüntü almamız mümkün değil.
Talat Dülge dostumuz, "Bu işi bilenlerden biri." Bir mimar...
***
Talat Dülge diyor ki:
"Yapılaşma süreci tamamlanmış yani eski binalarda doğalgaz kullanılabilmesi için 'kombi' adı verilen kazanın bağımsız bölümlere monte edilmesi gerekiyor. Ana gaz sisteminden gelen boru da gazı bu kombiye getiriyor. Buraya kadar her şey normal. Asıl sorun bacada ortaya çıkıyor. Baca sorunu ise kombiyi bina dış cephesine yakın bir yere veya dış cephesine monte edip en kısa yoldan hermetik bacayı dışarı vererek çözülüyor."
Dülge'ye göre, bu iş daha teknik ve aslına uygun olarak yapılabilir ama bu şekilde kolay tarafına kaçılıyor.
***
Şimdi gelelim asıl meseleye.
Yeni uygulanan projelerde baca nasıl uygulanıyor?
Proje aşamasında binanın teshini (ısıtma-sıcak su) sobalı olarak gösteriliyor ve projede kömürlük yerleri gösteriliyor.
Yine proje aşamasında klima sistemi ve elektrikli su ısıtıcı gösteriliyor ve ona göre elektrik projesi sunuluyor.
Her iki şıkta bina inşaatı tamamlanıyor ve oturma raporu (yapı kullanma izin belgesi) alındıktan sonra daha önceden hazırlanan ve bina dışında bekletilen borulara kombiler takılıyor ve hermetik bacalarda uzatılıyor, akılarınca bu sorun çözülmüş oluyor.
Böylelikle sağlıksız bir baca sistemi ve görüntü kirliliği yaygın bir şekilde yaratılıyor.
Doğal sonuç olarak burada baş sorumluluk uygulayanlardan daha çok kontrol merciinde yani binaya o ruhsatı veren yerel yönetim birimlerinde.
***
Bu aşamada akla bir soru geliyor:
"Peki, bu işin doğrusu ne?"
Cevabı da Talat Dülge'den şöyle:
"Baca sistemini projesine uygun olarak özel malzemesi ile imalat sırasında hazırlamak. Bu işlem için uygulaması gayet kolay krom-çelik veya seramik baca sistemleri mevcut.
Eğer projenizi doğalgaz kullanımı için hazırlayıp öyle uygulamak istiyorsanız ihtiyacınız olan yol, bilgili olmanızdan, bilinçli olmanızdan, çevreye saygılı olmanızdan ve bunun için üç-beş kuruş harcamaktan korkmamanızdan geçiyor."

kentten
Tatlı yiyelim tatlı kazanalım

Karşıyaka'nın futbolda çeşitli imkansızlıklara rağmen play-off şansını sürdürmesi, basketbolcuların hak ettikleri Avrupa şampiyonluğunu kıl payıyla kaçırmaları yeşil-kırmızılı camiada hareketliliği artırdı. Karşıyaka Spor Adamları Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri (KARSAD), Kayseri Erciyesspor'u deplasmanda yenerek Play-Off'un kapısına dayanan Karşıyakalı futbolcuları Selçuk Yaşar Çiğli Tesisleri'nde ziyaret ederek baklava ikram ettiler. KARSAD Başkanı, "Tatlı yiyelim, tatlı sonuçlar alalım" dileğinde bulunurken, KSK Teknik Direktörü Cihat Arslan, "Adanaspor çok zorlu bir rakip. Ancak biz kendi sahamızda kazanarak hedefe bir adım daha yaklaşacağız. Artık her maç bir final" dedi, konuklara galibiyet sözü verdi. Ziyarette Zeren'in yanı sıra yöneticiler, Nazan Ay, Ahmet Diker, Tevfik Çelti, Hayri Özmeriç, Mustafa Başman, Mülayim Altınkalp, Tufan Atakişi ve Selin Taşçı da hazır bulundu. Ekip daha sonra Futbol Altyapı Tesisleri'ni ziyaret ederek geleceğin Kaf-Kaf'lılarına da başarılar diledi.

küpe
İş, bizi can sıkıntısı, kötülük ve ihtiyaç gibi üç büyük felaketten uzak tutar.
Bossuet

fıkra
Başka

Modern genç kız, arkadaşıyla birlikte Hilton'da çay içiyordu. Oturdukları sürece flörtünü anlata anlata bitiremedi. Arkadaşı, "Sahi mi söylüyorsun? Demek o delikanlı bu kadar kusursuz" dedi.
"Tahmin edemeyeceğin kadar!.."
"Seni hiç mi atlatmadı yani?"
"Hiçbir zaman..."
Kız biraz düşündükten sonra ekledi:
"Hoş, atlatsa bile onunkisi başka oluyor."
"Ne gibi?"
"O zaman yerine erkek kardeşini veya yakın bir arkadaşını gönderiyor."


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA