• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Turizmdeki kötü günler sona erdi ERKİN USMAN

Turizmdeki kötü günler sona erdi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 16.08.2013, 00:00
Ekonomist Adnan Öztekin diyor ki: "Ülkemiz turizm konusunda önemli bir potansiyele sahip olmasına rağmen gerekli işbirliği ve koordinasyonun sağlanamaması nedeniyle geçmişte turizmden hak ettiği payı alamıyordu. Artık durum değişti. Merkezi yönetimin koordinasyonu ve desteğiyle atılan adımlar ülkemizi turizmde cazibe merkezi yaptı. Şimdi zaman turizmde kayıp yılları telafi etme zamanı. Kötü günler geride kaldı. Türkiye'nin artık turizm sektöründe önü aydınlık."
Türkiye'nin sadece deniziyle, plajlarıyla değil Türkiye'nin değil Avrupa ve dünyanın önde gelen ve en büyük antik şehirleriyle, müzeleri, camileri, türbeleri, hanları, anıt mezarları, hamamları, tarihi evleri, kaleleri ile dünyanın bile adlarını ezbere bildiği birçok tarihi bölgesiyle tam bir tarih ve turizm ülkesi olduğunu dile getiren Öztekin sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin kalıcı bir dünya markası olması için turizm ve yan sektörleri bir dişli sistemi gibi düzgün çalışmalıdır. Çok hızlı gelişen ve oldukça dinamik bir yapıya sahip turizm sektörünün sürekli olarak yenilenmeye, ortaya çıkan yeni sorunlara yeni çözümler bulmaya ve güncel olmaya ihtiyacı var. Hükumetimizin attığı adımlara yerel yönetimiyle, esnafıyla, vatandaşıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla yani toplumumuzun tüm kesimleriyle destek verirsek ülkemizin turizm sistemi takır takır çalışacak, herkesin yüzü gülecek ve bölgemizde yer alan ülkelere nispeten ülkemiz daha hızlı kalkınarak dünyanın her daim gözünün üzerinde olduğu ve turizm konusunda takdir ettiği bir ülke olacaktır."

hayattan
Akıllı seralar, klasik tarımdan 10 kat verimli

Akademik eğitimin yanı sıra, son dönemlerde özellikle bilim ve teknoloji alanındaki gelişmelerle adını duyuran Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Biyomühendislik Bölümü tarafından kurulan 'Akıllı Sera' çevreci anlayışla teknolojiyi bir araya getiriyor. 'Sıfır Atık' teknolojisiyle dünyada ilk olma özelliğini taşıyan 'Akıllı Sera'da, domatesten bibere, patlıcandan salatalığa, karpuzdan kavuna kadar pek çok ürün organik bir şekilde yetiştiriliyor. Klasik tarımda yerde yetişen kavun, karpuz gibi ürünler, 'Akıllı Sera'da ise ağaçta yetişiyor.
YTÜ Kimya-Metalurji Fakültesi Biyomühendislik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Işıldak tarafından Davutpaşa Kampusü'nde kurulan Akıllı Sera, birçok özelliği bir arada bulunduruyor. Yaklaşık 1 dönüm arazi üzerine kurulu seranın en önemli özelliklerinden bir tanesi 'sıfır atık' teknolojisini kullanması. Tamamen YTÜ öğretim üyelerinin tasarımıyla geliştirilen Akıllı Sera bu özelliği ile diğer seralardan ayrılıyor. Sistemde kullanılan tüm maddeler ileri derece arıtmadan sonra tekrar sisteme aktarılıyor.
Akıllı seranın bir diğer özelliği ise verimin yüksek olması... Akıllı Sera'nın uzaktan ve otomatik takip sistemleri sayesinde yetişen ürünler optimum düzeyde vitamin ve mineral aldığı için verim de bir o kadar yüksek oluyor. Akıllı Sera, klasik tarıma göre verimi 10 kat artırıyor. Bu yönüyle dünyanın ileride karşı karşıya kalacağı öngörülen küresel kıtlık sorununa çözüm olabileceği değerlendirmesi yapılıyor.

geçmişten
Kelimeler üzerine

Ünlü İngiliz bilgini ve edip Dr. Johnson'un meşhur sözlüğünün yeni baskısı henüz tamamlanmıştı.
Kadınlardan biri, uygunsuz kelimeleri sözlüğüne koyduğu için onu ayıpladığını söyledi.
Uyanık bir adam olan Dr. Johnson işaret parmağını uzatarak kadını şöyle cevapladı:
"Sevgili madam, görüyorum ki beni kitabıma almakla suçladığınız maddeler size pek lazım olmuş. Sözlükte ilk iş olarak o kelimeleri aramışsınız."

küpe
Aslan kocayınca, sıçan deliği bekler. Kedileşir...
Kaşgarlı Mahmut

günün fıkrası
Şikayet

Mahkemede bir boşanma davası görülüyordu.
Yargıç kocaya sordu:
"Karınızın ailesini geçindirmek zorunda kalmaktan şikayetçisiniz, değil mi?"
"Evet bay yargıç..."
"Bu aile kimlerden ibaret?"
"Beş çocuktan bay yargıç..."
"Babaları kim?"
"Şey... Benim bay yargıç."


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA