• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Sakız’da yarın roket savaşı var ERKİN USMAN

Sakız'da yarın roket savaşı var

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.04.2014, 00:00
Türkler, ayaklanmaya önlem olarak kutlamalarda atılan toplara 1889'da el koyunca, iki kilise cemaati 125 yıldır havai fişekle savaşıyor. Bu yıl ki savaş yarın başlayacak, ertesi gün bitecek.
2011 yılından itibaren yayınladıkları ve Türkçe baskısı beşe ulaşan Sakız Adası Turistik Rehberi'nin yayıncısı ALFA-Pİ Yayınları Türkçe yeni bir yayına daha imza attı. Çeşme açıklarındaki Yunanistan'ın Sakız Adası'nda faaliyet gösteren ALFA-Pİ Yayınları, 'Roket (Havai Fişek) Savaşı' adında 36 sayfalık kitapçığı 5 bin adet bastırdı.
* * *
125 yıldır günümüzdeki şekliyle kutlanan ama geçmişi çok daha eskilere dayanan ve Hıristiyan aleminde sadece Sakız Adası Vrondados köyünde gerçekleştirilen havai fişek savaşını (Ruketopolemos - roket savaşı) tüm detaylarıyla Türk turistlere anlatmak istediklerini belirten yayınevi sahibi Yannis Palios, "Yapılan tanıtımlar sayesinde Türk dostlarımız üç yıl önce bu geleneksel törenimize ilgi duymaya başladı. O yıl 500 Türk turist bu görsel şöleni izlemek için geldi. Geçen yıl gelenlerin sayısı 700'ü aştı. Bu yıl ise yaklaşık 1000-1200 Türk turisti adamızda ağırlamayı bekliyoruz. Diriliş Yortusu bu yıl 19-20 Nisan tarihlerine denk geldi. Yarın akşam saat 21.00'de başlayacak ve gece yarısı saat 01.30'a kadar sürecek bu etkinliği görmemek gerçekten bir kayıp. Tüm Türk dostlarımızı adamıza bekliyoruz" diye konuştu.

Sakız'dan

Roketler nasıl ateşlenecek?

Hıristiyan aleminde İsa Peygamber'in gördüğü işkencelerin ardından önce çarmıha gerilmesi, sonra da ruhunun göğe yükselerek dirilmesini sembolize eden Paskalya etkinlikleri Sakız'da daha farklı kutlanıyor. Vrondados köyünde aralarında 400 metre mesafe bulunan Aziz Markos ve Panagia Erityani kiliseleri cemaatleri arasında kökleri Osmanlı hakimiyeti dönemine kadar dayanan Ruketopolemos'ta kullanılan havai fişeklerin yapımına bir yıl öncesinin yaz aylarında başlanır. Binlerce roket (kimilerine göre bu sayı 100 bini bulur) el emeğiyle tek tek hazırlanır. Hz İsa'nın dirilişini temsil eden Anastasi gecesinde (Diriliş Yortusu) iki kilise yakınlarından karşılıklı ateşlenir. Saat 21.00'de havada uçuşmaya başlayan havai fişekler, gittikçe artan bir tempoyla daha çok görülmeye başlar. 23.30'da geçici ateşkes yapılır, kiliselere ibadete girilir. Saatler 24.00'ü gösterdiğinde 'Hristos Anesti - İsa dirildi' sözleri duyulduğunda asıl savaş yeniden başlar. En görkemli anlar da bu dakikalarda yaşanır.

kentten
Kaya Erdem'e vefa toplantısı yarın

Bu topraklar üstünde bir döneme damgasını vurmuş Anavatan iktidarının önderlerinden Kaya Erdem için İzmir'de büyük bir vefa gösterisi var.
Alsancak'ta ünlü Eko Pub'ın önündeki meydanda gerçekleştirilecek kahvaltılı programına Anavatan döneminin önemli siyasetçileri, partililer ve işadamları katılacak.
Ekrem Beşerler, "Kaya Erdem için düzenlediğimiz bu kahvaltıya sadece Türkiye'nin birçok ilinden değil, Avrupa'dan yer ayırtan gruplar da var" diyor ve ekliyor:
"Yarın sabah Gündoğdu'da saat 09.30'da."

küpe
Kadın bir kaledir, erkek de içindeki esir.
İran atasözü

günün fıkrası

Kelimeler taş kesilir

Erzurumlu, "Bizde soğuklar çok olur. Kışın bir horoz damdan dama uçsa, buz kesilir" dedi.
Karşısındaki Acem cevabı patlattı:
"O da nedir ki, kışın Tahran'da iki kişi sokakta konuşsa kelimeleri taş kesilir, karşısındakinin kafasına küt küt vurur."

geçmişten
Pişmanlık

Eski Yunan'da arkadaşları Sokrates'e sordular:
"Evlenmeli mi, yoksa bekar mı yaşamalı?"
Sokrates'ten cevap:
"İstediğinizi yapın. Nasıl olsa, pişman olacaksınız."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA