• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Sakız’da Paskalya finali muhteşemdi ERKİN USMAN

Sakız'da Paskalya finali muhteşemdi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 20.04.2014, 00:00
Hıristiyan aleminde İsa Peygamber'in 40 gün işkence gördükten sonra çarmıha gerilmesi ve ardından ruhunun göğe yükselerek dirilmesini sembolize eden Paskalya etkinliklerinin finali Cuma akşamı düzenlenen törenle başladı.
Fulya Omaç dostumuz da oradaydı. Bu muhteşem finali adım adım izledi.
Törene başta Sakız Adası Milletvekili ve Yunanistan Kalkınma Bakan Yardımcısı Notis Mitarakis, Kuzey Ege Adaları Bölge Valisi Nasos Giakalis, Sakız Adası Belediye Başkanı Polidoros Lambrinoudis, turizmden sorumlu Kuzey Ege Adaları Bölge Vali Yardımcısı Litsa Lukou olmak üzere siyasi parti temsilcileri, ordu mensupları ve yaklaşık iki bin vatandaş katıldı.
***
Başta Metropolis Katedrali olmak üzere şehir merkezindeki beş kilisede toplanan Ortodoks Hıristiyanlar, kilise papazlarının önderliğinde çiçeklerle süslenmiş ve ışıklandırılmış içinde de Hz. İsa'nın naaşını sembolize eden bir kumaş ikonanın yer aldığı haçlı tahtırevanlar eşliğinde saat 21:00'de Vounaki Meydanı'nda buluştu.
Burada adanın dinsel idari merkezi olan Metropolis Katedrali'nin Piskoposu Markos Vasilakis önderliğinde herkesin sağlığı ve barış için dua edildi.
Dua sonrası bir konuşma yapan Piskopos Vasilakis, geçmişin unutulmaması, geleneklerin devam etmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması gerektiğini söyledi. Bu konuşmanın ardından her kilisenin cemaati tekrar tahtırevanlar eşliğinde bağlı bulundukları kiliselere geri döndüler.
***
Metropolis Katedrali'ndeki tören için Sakız adası protokolünün de yer aldığı topluluk Vounaki Meydanı'ndan kortej yürüyüşüyle Aplotaria Caddesi üzerinden katedrale ulaştı. Birçok kişi balkonlardan kortejin üzerine gül yaprakları serpti. Sokakları gül kokusu sardı. Bando da yas tutulduğu için yol boyunca yavaş ritimli parçalar çaldı. Katedrale gelindiğinde Piskopos Vasilakis Hz. İsa'yı sembolize ederek ve yine sembolik olarak ahiretin (Hz. İsa ölene dek cehennem, öldükten sonra cennet ve cehennem olarak ayrılıyor) kapısını çalıyormuşçasına katedralin kapalı olan kapısını "Zaferin Kralı geldi" diyerek çaldı. Kapının arka tarafında ise cehennemin bekçisi şeytanı sembolize eden kişi "Sen kimsin ki, Zaferin Kralı oluyorsun" diyerek Hz. İsa'nın içeriye girmesine engel olmaya çalıştı. Bu diyalog üç kez tekrar edildi. (Şeytanın Hz. İsa'yı ahirete almak istememesinin nedeni ise Hz. Adem ve Havva'dan bu yana cehennemde kalan ölüleri cehennem azabından kurtarıp cennete yönlendireceğini biliyor olması. Ki Hz. İsa, ahirette kaldığı üç gün boyunca buradaki tüm ölüleri cennete davet ediyor) Üçüncü deneme sonrasında Piskopos Vasilakis kapıyı zorlayarak içeri girdi. Buradan da sadece papazların girebildiği kutsal yere (ieron) geçti.
***
Ardından diğer papazlar Hz. İsa'nın naaşını sembolize eden kumaş ikonayı tahtırevandan alarak kiliseye getirdi. Halk ise bu boş tahtırevanın altından geçerek katedrale girdi. Bunun anlamı, "Biz Hıristiyanlar Hz. İsa'nın öldüğünü kabul ediyoruz" demekti. Papazlar kumaş ikonayı kutsal masanın (Antik Yunanca'da Agia Trapeza) etrafında üç kez dolaştırdı. Bunun nedeni ise Hz. İsa'nın ahirette üç gün kalmasıydı. Kumaş ikona bazı kiliselerde kutsal masanın üzerinde 40 gün kaldıktan sonra çerçevelenip yüksek bir yere asılıyor. Bazılarında ise bir sonraki paskalyaya kadar bir yıl boyunca kutsal masanın üzerinde kalıyor. Bu seremoninin ardından Piskopos Vasilakis İncil'den ayetler okudu. Daha sonra içeriye tahtırevan getirildi. Katedralde bulunanlar Hz. İsa'ya saygılarını göstermek için katedrale gelene dek kumaştan ikonasının yer aldığı tahtırevanı öptüler.

Pazar gırgırı
Benzerlik

İki emekli parkta güvercinlere yem atıyorlardı.
Birincisi:
"Şu güvercinlere ne zaman yem atsam, siyaset adamlarımızı hatırlıyorum" dedi.
Diğeri:
"Neden?" diye sordu.
Cevap şu:
"Yerde dolaşırken elimizden yiyorlar. Havalanınca da kafamıza pisliyorlar."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA