• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Turizm’de vermeden kimse birşey alamaz ERKİN USMAN

Turizm'de vermeden kimse birşey alamaz

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 24.07.2014, 00:00
Bu iddianın sahibi Güman Kızıltan, turizm konusunda deneyimli ve ciddi bir uzman. Türk turizmine ciddi katkıları olmuş bir bürokrat.
Şu ünlü Side Projesi'nin arkasında O vardır.
Aspendos'u Türkiyeye yeniden kazandıran atılımın öncülerinden biri de Güman Kızıltan'dır.
"Şu turizm akımı içinde İzmir'in yeri neresi?" diye sorduk ve Kızıltan'ın yanıtı şöyle oldu:
"Turizm ekonomik bir olaydır. Alt yapı ister, disiplin ister, güven ister, kandırılmaya tahammül etmez. Gezi hukukunun eçerliliğine bakar. Bütün bunlar ortada iken. İzmir'de Turizm Konseyi kurarak bu şhre gelecek bekleyenlere ise söyşleyeceğim şu: Daha çok beklyersiniz. Uyanın artık. Geçmişte ve bu günün gerçeklerinde Türkiye'ye turisk nasıl getirildi, o günleri bilenlere sorun bakalım, ne diyecekler."
***
Turizm uzmanı, kruvaziyer turizmi konusunda görüşlerini şöyle açıklıyor:
"Turizmde vermeden kimse birşey alamaz. Ortadaki gerçeklerden hareket edelim lütfen. İzmir Ticaret Odası'nın cesur yönetimi parayı basmış, masraflara katılmış, liman paralarını ödemiş ve kruvaziyerler gelmeye başlamış. 10 bin, 20 binlerden 500 binler gelen turiste ulaşılmıştır.
Efendim, bir gün kalıp giderlermiş. Adam ol gezdir, cazip ürünler sun, gemide defileler yap.Elbiseler sat,aldatılmanın nüne geç.Limanda taksi vurgununun önüne geç. Bak, para kazanılıyor mu? o zaman gör."
***
Ve, Güman Kızıltan'dan öneriler.
* Yerelde kalkınma modelleri geliştirilmeli.
* Manisa'ya teşvik ver, İzmir'e verme, ondan sonra "Geriledi" de. Bu olmaz.
* Otel yapımları teşvik edilmeli, ruhsatları geciktirilmemeli.

hayattan

"Klima" deyip geçmeyin!

Yaz aylarında serinlemek kışınsa ısınmak için kullandığımız klimalar, artık lüks olmaktan çıkıp önemli bir ihtiyaç haline gelmiş durumda. Peki, klima alırken ya da kullanırken ne kadar bilinçliyiz hiç düşündük mü?
İşte bu noktada, Mitsubishi Electric Klima Sistemleri uzmanları doğru klima seçimi ve kullanımı ile ilgili 5 temel püf noktasına dikkat çekiyor.
* Klima seçerken öncelikle mekanın soğutma ve ısıtma ihtiyacı tayin edilmeli. Mekanın büyüklüğüne, içeride bulunacak insan sayısına, binanın ve pencerelerin yalıtım durumuna, ısı kayıplarının ne kadar olduğuna, binanın yönüne ve diğer bazı değişkenlere göre hangi model klimanın kullanılması gerektiği belirlenmeli.
* Klasik tip (on-off çalışan) klimalar yerine çok daha tasarruflu inverter klimalar tercih edilmeli. Isıtma, klima ile yapılacaksa istenen dış ortam şartlarında ısıtma yapabilen ısı pompalı (heat-pump) modeller seçilmeli.
* Mekana uygun klima kapasitesinin belirlenmesi, klimanın kurulacağı yerin seçimi ve montajı mutlaka uzmanlar tarafından yapılmalı. Daha büyük kapasiteli bir klima her zaman iyi bir klima anlamına gelmiyor.
* Klima filtrelerinin bakteri, virüs, alerjen ve tozları nötralize eden özellikte olmasına özen göstermek gerekiyor. En yeni teknolojiler ile geliştirilmiş filtreler; bakteri, virüs, toz ve alerjenlerden arınmış sağlıklı ortamları mümkün kılıyor.
* Klimaların yanı sıra filtrelerin de düzenli olarak temizlenmesi önemli. Çünkü hava filtreleri düzenli olarak temizlenmezse klimanın ısıtma ve soğutma kapasitesi düşüyor ve gereksiz elektrik sarfiyatı oluyor.

küpe
Faydalanılmayan bilgi, harcanmayan, hiç kimseye hayrı dokunmayan define gibidir.
Hz. Muhammed

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA