• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Turizm ama nasıl? ERKİN USMAN

Turizm ama nasıl?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.11.2014, 00:00
Türkiye'ye yılda ortalama 17 milyon turist geliyor. Döviz gelirimiz 25 milyar doları ya buluyor ya bulmuyor. Avustralya'ya yılda gelen turist sayısı 7 milyon. Bıraktıkları döviz miktarı ise 32 milyar dolar.
Burada bir hesap hatası var. Biz, turizmi, gelen turist sayısına bakarak boyutlandırıyoruz. Turist sayısı arttıkça bereketlendiğimizi sanıyoruz.
Yok öyle bir şey.
İşte bir örnek.
Bu aylarda Almanya'dan Türkiye'ye gelen bir turist, 4 gün için toplam 180-200 euro ödüyor. İnanılmaz ama gerçek. Bunun içinde uçak yolculuğu var, bunun içinde otel var, yiyip içme var.
Neymiş, tesisler boş kalmasınmış. Ama tesis sahipleri, bunu düşünürken zarar ettiklerinin farkında mı, elbette evet ama inadına yapıyorlar bunu. O yüzden Türkiye'ye kış aylarında da turist yağıyor, biz de sebepsiz bayram ediyoruz.
Kruvaziyer turist sayısı hiç de küçümsenmeyecek bir rakamı buluyor. Ama bu turistler, beş kuruş bırakmadan ülkemizden ayrılıyorlar. Otobüslere bindirilip Efes Meryemana'ya gidip getirildikten sonra çarşıda bile gezdirilmeden gemilerine bindirliyorlar.
Bilinçli ve hesaplı bir turizm yapılamadığı ortada.
Gözden kaçan bir başka konu da; sosyal bir sorun gibi algılayıp köklerini kuruttuğumuzu sandığımız kumarhaneler.
Eğer bunları belli bir bölgede konuşlandırarak kontrol altında tutabilip, sadece turistin hizmetine sunsaydık, işte o zaman döviz kazanırdık.
Kumarhanelerin, nedense kendilerinin belirledikleri bir kar haddi var. Bu kar haddine, kontrol edilmek kaydıyla devlet ortak olsa, onlar da razı olacak ve ülkemize turist yağacaktı.
Kumarhaneleri kapattık da ne oldu?
Bu işi yapmak için insanlar, Kıbrıs'a, Macaristan'a gider oldular.
***
Bütün bunlara bakıp turizm politikalarımızı yeniden gözden geçirmemizin şart olduğu anlaşılıyor. Özal, kara parayı aklamaları için nice işadamına Antalya sahillerini otel yapsınlar diye açmıştı ama o sayede Türkiye zengin bir turistik altyapıya sahip oldu.
Bugün bunları hor kullanmanın ne anlamı var ki?

hayattan
Tarhana sever misiniz?

Anadolu'nun yemek kültüründe tarhananın özel bir yeri var.
Orta Asya kökenli olduğu bilinen tarhana, Anadolu'da zaman içerisinde yeni tariflerle tat bulmuş, özellikle Rumeli'den gelen göçmenlerin yaptığı değişik türde tarhanalar, birer marka haline gelmiştir.
Buca'da geçtiğimiz günlerde bir Tarhana Şenliği yapıldı. Uzun yıllar nikah dairesi olarak kullanılan tarihi Baptist Kilisesi'nde düzenlenen
Birinci Buca Tarhana Şenliği'nde, özellikle Uşak, Niğde, Denizli, Kahramanmaraş ve Beypazarı türü tarhanalar adeta görücüye çıktı.
***
1.Buca Tarhana Şenliği, Köstem Kültür, Eğitim ve Müzecilik Vakfı, Yaşanabilir Buca Derneği, Kızılçullular Derneği, Üzüm Kokan Semt Dergisi ve Buca Dağcılık Kulübü'nün ortaklaşa organizasyonu ile gerçekleşti. Açılışı, İzmirliler Derneği'nin kurucu Başkanı Gündüz Kapancıoğlu yaptı. Daha sonra söz alan Devlet ve Turizm eski bakanlarından Işılay Saygın, tarhananın Anadolu kültüründeki önemini anlattı ve besleyici yönüne dikkat çekti. Kızılçullulular Derneği Başkanı İsmail Öznur da bu tür organazasyonların, geleneksel kültürümüzün yaşatılıp zenginleştirilmesinde önemli olduğunu vurguladı.
* * *
Etkinlikte Yaşanabilir Buca Derneği Başkanı Sadiye Akgül, yönetim kurulu üyeleri, Buca Kent Konseyi Başkanı Mürüvet Suatoğlu Bağcılar, yönetim kurulu üyeleri, Buca Hacı Bektaş Kültür Vakfı ve Cemevi Yönetim Kurulu Üyesi Adem Polat, Buca Protestan Baptist Kilisesi Rahibi Pastör Ertan Çevik de hazır bulundular.

küpe

Az para ile yağlı tavuk alınmaz.
Brezilya atasözü

günün fıkrası

Apandist

İki arkadaş konuşuyordu:
"Apandist ameliyatından sonra tam iki kilo zayıfladım."
Beriki şaşkınlığını gizleyemedi:
"Hayret bi şey... Apandist denen şeyin bu kadar ağır olduğunu bilmezdim."

laflama

* Hatun Allah için güzel. Evlenebilmek için masraftan kaçınmayacaksın. Taşlık parası!
* Bir gece ansızın gelebilirim. Elinde terlikle bekleme beni!
* Oooof kavanoz dipli dünya. Kimisi yüreğinin götürdüğü yere gider, kimisi de belediye otobüsünün götürdüğü yere!
* Pazarda ayvanın kilosu olmuş bilmem kaç lira. Efendim, af buyurun vatandaş ayvayı bile yiyemiyor ağız tadıyla!
* Biz PC'nin başında pineklerken, pisi pisine insanlar ölüyor benim ülkemde!
İbrahim Ormancı'dan



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA