• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kredileri kısıldı; halıcı esnafı zorda ERKİN USMAN

Kredileri kısıldı; halıcı esnafı zorda

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.12.2014, 00:00
Bankaların yılbaşı öncesi tutumları nedeniyle sektörün sıkıntı yaşadığını kaydeden İzmir Halıcılar ve Yer Döşemecileri Derneği Başkanı ve Ticaret Odası Meclis Üyesi Naci Ölçen, 'Zaten kredi muslukları kısıldı, bir de yıl sonu faizlerinin kapatıldığı dönemde Rotatif, Esnek krediler gibi araçların da bankalar tarafından yıl sonunda sıfırlanmak istenmesi üyelerimizi zora sokuyor' dedi.
***
Sektör üyelerinin işlerini kredi ile çevirdiğini hatırlatan Ölçen, "Ziraat Bankası'nın ardından diğer bankalar da kredi musluklarını kıstı. Verecekleri kredilerin vadelerini kısaltarak faizlerini yükselttiler. Bir de belirli bir teminat karşılığında bankaların işletmelere açtığı krediler var. Yılbaşı öncesi açık hesap borçlarını kapatmak isteyen gerek bankalar gerekse üyelerimizin iş yaptığı diğer firmalar, rotatif benzeri kredileri sıfırlamak isteyen finans kurumları sektörümüzü sıkıştırmaya başladı. Esnek hesap ya da açık hesap denilen finansal yöntem üyelerimizin en fazla kullandığı araçların başında geliyor. Özellikle mal satışı şeklinde ticari kredi açma yöntemidir. Neticede sektörümüzün finansal açıdan zor şartlarda çevirmeye çalıştığı çarklar yıl sonunda durma noktasına gelmiş durumda" diye konuştu.
***
Bankaların yanı sıra finans desteği verebilecek kurumların devreye sokulmasını isteyen Ölçen sözlerini şöyle sürdürdü: "KOSGEB, Kredi Garanti Fonu gibi kurumlar reel sektöre daha fazla destek vermeli. Örneğin 6 ay ötemeli kredilerle sektörün rahat bir nefes alması, eski ve yeni kurulan işletmelerin faaliyetlerini rayına oturtması sağlanabilir. Bir başka tedbir olarak, kamu bankaları kullanılarak uzun vadeli ve daha düşük faizli özel ticari kredi yöntemleri geliştirilebilir. Kar marjlarının azaldığı bir dönemde kredi kullanarak işlerimizi çevirmeye çalışıyoruz. Bu tür imkanlar sağlanmazsa sektör iyice tıkanma noktasına gelecektir."

kentten
Kaptan İlyas Sazalan hayata döndü

Karşıyaka'nın gelmiş geçmiş en iyi futbolcuları arasında yer alan İlyas Sazalan, Yeşilyurt Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi'nde ikinci kez beyin ameliyatı geçirdi, 7 saat süren başarılı operasyon sonucu yeniden hayata döndü. Yoğun bakımdan çıkarılan kaptan İlyas, hastanenin 9 Kat Beyin Cerrahı Bölümü 904 numaralı odasına" taşındı. Büyük kaptanı, KSK'nin eski asbaşkanı, Belediye Meclis Üyesi Ahmet Diker ile KSK'nin eski yıldızlarından Hasan Eryiğit (Kınalı Hasan) hastanede ziyaret ettiler. İlyas kaptanın eşi Candan, oğulları Fatih ve Zafer, "Babalarının çok ciddi ve önemli bir ameliyat geçirdiğini ama operasyonu yapan doktorundan gelen müjdeli haberle çok mutlu olduklarını belirttiler..." Candan Sazalan: "Tanrı İlyas'ımızı bize bağışladı, Karşıyakalıların duaları kabul oldu... Ameliyatı başarıyla gerçekleştiren Beyin Cerrahı Prof. Dr. Nurullah Yüceer ve ekibine şükran borçluyuz... Bugün bizim için, eşim İlyas'ın yeniden doğuşunun günü... Onun doğum günleri olarak 12 Şubat'ı ve 15 Aralık'ı coşkuyla kutlayacağız... En sıkıntılı günümüzde yanımızda olan, dualarını esirgemeyen, arayan soran, bütün Karşıyakalılara, Kaf Sin Kaf'lılara ve Camiamıza çok teşekkür ediyorum..." dedi.

küpe

Zengin ne zaman isterse, fakir ne bulursa yer.
Ahmet Yesevi

günün fıkrası
Akıllara seza

Adam, doktorun muayenehanesine girdi.
"Günaydın, doktor bey... Beni tanıdınız mı? İki yıl önce romatizmalarım için size başvurmuştum."
"Tamam... tamam..." dedi doktor ve ekledi:
"Hatırladım..."
"Peki o zaman bana rutubetli yerlerden uzak dur, dediğinizi de hatırlardınız mı?"
"Elbette..."
"Bravo. Kuvvetli hafızanız vaarmış. Şimdi tekrar sormaya geldim. Artık banyo yapabilir miyim?"

laflama
* Kamber'siz düğün olur olmasına da, magandasız düğün olmaz be ya!
* Nasıl bir hale geldiysek, elimizden cep telefonunu düşüremiyoruz. Kefenin cep telefonu yok efendim..
* Bahtsız bedevi olacağına, ahsız bedevi ol. Kimsenin ahını alma...
* Sezar öldü. Kazın lan bir mezar!
* Ruhi Su ustamın da dediği gibi "Sabahın sahibi var" Gecenin de sahipsizliği!
* Kimisi sürümden kazanır, kimisi de sürüden!
* Kısa çöp uzun çöpten hakkını alacak amenna da... Uzun çöpün eli armut mu toplayacak be usta?
İbrahim Ormancı'dan
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA