• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Ege’den ihracat 17 milyar dolar ERKİN USMAN

Ege'den ihracat 17 milyar dolar

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.12.2014, 00:00
Bu ihracatın 10 milyar doları da Aliağa Limanı'ndan... Bunu açıklayan da Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka...
Türkiye'nin büyüme trendini devam ettireceği en önemli etkenin ihracat olduğunu söylüyor Saka, rekabet tanımının yeniden yapıldığı dünya piyasalarında ayakta kalmanın eskisi kadar kolay olmayacağına da dikkat çekiyor.
Dış ticaretin gelişmesinde ve ihracatta sürdürülebilir küresel rekabet gücünün artırılması için katma değer oluşturacak ürünler ihraç etmemiz gerektiğini belirten Saka ekliyor:
"Burada tabii önemli olan ürüne katma değer katmak, yani bir ürüne ilave bir değer katabilmek. Bu süreçteki en kıymetli girdi de bilgi. Bilgi toplumu olmayı özümsemeliyiz. İhracatımıza baktığımızda bunun önemli bir kısmının katma değeri düşük ürünler olduğunu görüyoruz veya hammadde ya da yarı değerlendirilmiş ürünler olduğunu görüyoruz. Ekonomide de sanayide inovatif olamadığımız sürece bu kulvarda uzun süre yol alamayız" dedi.
* * *
Oda olarak dış ticaret faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinde önemli role sahip olan belgelerin hızlı ve titiz bir şekilde hazırladıklarını ifade eden Saka devam ediyor:
"Dış ticaret faaliyetinin gerçekleştirilmesinde pek çok belgeye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu belgelerin doğru olarak dikkatle ve itina gösterilerek düzenlenmesi dış ticarete ilişkin işlemlerin daha hızlı, problemsiz yürütülmesinde büyük öneme sahiptir. Ancak bu şekilde kayıpların önüne geçilebilir, gecikmeler önlenebilir ve müşteriler açısından karşılıklı güven unsurunun devamlılığı sağlanabilir" diye konuşuyor.
Saka, bölgelerinde dış ticaretin gelişmesi için çalışmalar yürüttüklerini ve bünyelerinde dış ticaret birimi oluşturduklarını da sözlerine ekliyor.
***
Dış ticaretin en önemli sac ayaklarından biri olan lojistiğin Aliağa'daki potansiyelini dile getiren Saka, Ege Bölgesi'nin 17 milyar dolarlık ihracatının 10.2 milyar doları Aliağa limanlarından gerçekleştiriliyor. 800 yıllık Hamburg limanı yılda 100-120 milyon ton elleçleme kapasitelidir. Yaklaşık 30 yıllık liman bölgesi olan Nemrut'ta ise yıllık 40 milyon ton kapasite çalışması varsa, bu çok büyük gelecek vaadeden bir olaydır" diyor.

hayattan

Onlar çok güldü, çok eğlendi

12-18 Aralık tarihleri arasında tüm okullarda kutlanan Yerli Malı Haftası Bornova Halk Eğitim Merkezi 23 Yaş ve Üstü Engelliler Kurs Merkezi'nde de gerçekleştirildi.
Bornova Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ebru Yücel'in de katıldığı etkinlikte keyifli anlar yaşandı.
Programa öğrencilerin velileri evde kendi hazırladıkları kek, pasta, patates salatası, sarma ve kısır gibi yemek çeşitleri getirdi. Etkinlikte yer almaktan son derece mutlu olduğunu belirten Yücel, bütün öğrencilerini çok sevdiğini ve onlarla gurur duyduğunu ifade etti. Etkinlikte günün anlam ve önemini belirtmek için öğrenciler şiir ve atasözü okudu. Daha sonra tüm öğrenciler sınıfın ortasında toplanarak koro oluşturdu ve şarkı söyledi. Eğitmen gitar çalarken öğrenciler söyledikleri şarkılarla coştu. Ebru Yücel de onlara eşlik etti ve keyifli anlar yaşandı. Program sonunda tüm öğretmen, öğrenci ve veliler hatıra fotoğrafı çektirdi.

küpe

Gençler yapacaklarını, ihtiyarlar yaptıklarını söyler, aklı başında orta yaşlılar hiçbirini söylemezler.
Volpole

fıkra

Köpeğin adı

Cihat, hayvanları çok seven, iyi yürekli bir çocuktu. Yeni taşınan komşularının çok güzel, iyi cins bir köpeği vardı. Ama, adını bilmediği için onu çağıramıyor, dolayısıyla oynayamıyordu. En büyük derdi köpeğin adını öğrenmekti.
Annesine, babasına sordu. Onlar dabilmiyordu. Komşuları da yeni taşındıkları için, onlara sorumıyordu.
Fakat, bir sabah Cihat büyük bir sevinçle annesine koştu:
"Anneciğim, komşu köpeğin adını öğrendim" diye bağırdı.
Annesi de sevinmişti.
"Öyle mi oğlum. Çok memnun oldum. Peki neymiş?"
"Yanlarında çalışan kadın sesleniyordu. İt'miş, anneciğim."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA