• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Bir serginin düşündürdükleri

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.05.2010, 00:00
E-mailler geliyor bana durmadan; "sen" diyorlar "taraflı yazılar yazıyorsun, hükümeti destekliyorsun." Bir suç işliyor muşum gibi ifadeler var bu maillerde. Peki ben gerçekten taraf mıyım? Evet öyleyim, ben tarafım. Demokrasiden yana açık bir tarafım. Bu nedenle Ergenekon'un avukatlığını yapan, askerlerin darbe teşebbüslerine destek veren, özgürlük düşmanı CHP'ye fena halde karşıyım; buna mukabil, 2002 yılından beri, kadın hakları da dahil, özgürleşme yönünde yüzlerce yasa çıkaran, Türkiye'yi AB standartlarına yaklaştıran, IMF'ye bizi muhtaç olmaktan kurtaran hükümeti de hiç kompleks duymadan destekliyorum. Demokrasi ve özgürlük anlayışından saptığı ve ekonomiyi kötü yönettiği gün, Ak Parti'yi de en şiddetli bir biçimde eleştireceğime hiç şüphe yok. Ayrıca unutulmasın ki, ben bir yorumcuyum, haberci değilim. Ben bir olayı bilgi ve vicdanımın süzgecinden geçiririm ve oradan yansıyanı okuyucuya aktarırım. Okuyucu bilir ki, bunlar bana ait görüşlerdir.
***
Bir gazetenin tarafsızlığı meselesi de bizim ülkemizde doğru anlaşılan bir husus değildir. Batı da bizim ülkemizdeki tartışmalar yapılmaz örneğin. Her ABD başkanlık seçimlerinde Washington Post ve FOX TV Cumhuriyetçileri, New York Times ve CNN Demokratları desteklediklerini açıkça ilan ederler. Mesela, CHP kongresinde Hürriyet Gazetesi yazarları Kılıçdaroğlu'nu neredeyse kontrollerini kaybedecek ölçüde desteklediler, ki normal karşılamak gerekir.
Beni taraf olmakla eleştirenlere bir önerim var: Oturun Google'nun başına ve arama motorundan arayın. İki hafta önce Financial Times gibi dünyanın güvenilirliği en yüksek gazetesi ne yapmış? Gazete yönetimi bir açıklama yaparak, "Muhafazakar Parti'yi destekleyeceklerini" ilan etti. İngiliz halkından bir kişi bile bu ünlü gazeteye "yandaş" demedi. Bizim Yayın Yönetmenimiz Şebnem Bursalı buna benzer bir açıklama yapsa, yemediği hakaret kalmazdı.
***
Üstelik bugünün Yeni Asır'ı bana göre 1895 ve 1908 ikinci Meşrutiyet Yeni Asır'ının da, 1930'da İnönü'ye karşı Serbest Fırka'ya destek veren Yeni Asır'ın da, 1950'de Demokrat Parti'ye destek veren Yeni Asır'ın da çok gerisinde. Bugün, sayfalarında daha çok CHP'ye destek veren bir gazete görünümünde. Yeni Asır objektif haberciliğini sürdürmeli ama göğsünü gere gere bugünün Demokrat Parti'si olan Ak Parti'yi desteklemeli. Bu Türkiye'ye karşı sorumluluğun bir gereğidir. Bu arada, vakti olanlar bir zahmet, "3 asrı görmüş olan Yeni Asır"ın İzmir Ekonomi Üniversitesi Fuaye alanında açılan, "115 Yıla Tanıklık Eden Manşetler" sergisini gezsinler. Yeni Asır hangi tarihte kimlere nasıl destekler vermiş, demokrasinin yanında nasıl saf tutmuş, Serbest Fırka'yı nasıl desteklemiş, DP'yi İnönü'nün CHP'sine karşı nasıl sırtlayıp taşımış, bir görsünler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA