• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

İran'dan alınacak dersler

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 31.05.2010, 00:00
İran'ın başında da bizimkine benzer bir bölücü terör sorunu bulunuyor. Bizdeki PKK'nın bire bir benzeri olan Pejak, Kandil dağında üstlenmiş durumda. Buradan İran içlerine saldırılar düzenliyor ve İran'da yaşayan Kürtleri rejime karşı ayaklandırmaya çalışıyor. ABD, bir taraftan PKK konusunda Türkiye'nin yanında yer alırken, diğer taraftan PKK'nın İran kolu olan Pejak'a açık destek veriyor. Ancak çok ilginçtir, ortaya çıkan sonuçlar çok dikkat çekici.
Şöyle ki: ABD'nin açık desteğine rağmen Türkiye PKK terörüyle baş edemiyor. Hala PKK, sınırlarımız içinde rahatlıkla karakol basabiliyor, hala dağlarımızda varlığını güçlü bir biçimde sürdürebiliyor. Hala Güneydoğu'da halkın önemli bir kısmı üzerinde en ciddi otorite olma durumunu koruyor bölücü örgüt. Diğer taraftan, İran Kürdistan adı altında bir eyalete sahip. Önemli bir Kürt nüfus yaşıyor. 2000'li yılların başında PKK'nın içinden Pejak adında bir örgüt çıkarıldı ve Amerika'nın açık desteğiyle İran'a saldırmaya başladı. Ancak geçen yıllar içinde İran'la Pejak arasındaki mücadelenin sonuçlarına baktığımızda, İran'ın bölücü terörü eylem yapamaz hale getirdiğini görüyoruz. İran, topraklarına dönük bölücü terörü püskürttüğü gibi, canı istediği vakit Kandil dağına askeri harekat da düzenleyebiliyor.
***
Bir süre önce İran'daydım. İran'lı yetkililere Pejak'ı nasıl etkisiz hale getirdiklerini sordum. Bir üst düzey yetkili bu soruma gülerek cevap verdi. Dediği şuydu: "Yakaladığımız teröristi 15 gün içinde yargılayıp asıyoruz. Herkes biliyor ki, İran'a saldırmanın ağır bir bedeli var."
Bu cevaptan etkilendiğimi belirtmeliyim. Ben bu cevapla yetinmedim elbette. Başkalarıyla da konuşarak bunun dışında İran nasıl bir siyasi ve sosyal politika yürütüyor, anlamaya çalıştım. Orada gördüğüm şu: İran'da Kürtler özgür bir toplum. Kendi dillerini kullanabiliyorlar. Yaşadıkları bölgenin adı bile resmen Kürdistan eyaleti. Kürtler Sunni olmalarına rağmen İslam, İran'ın ortak değeri. Ve İran'da yaşayan Kürtler İran'ı vatanları kabul ediyorlar. Ülkelerinde istikrarın bozulmasını istemiyorlar. Tabii Pejak adlı bölücü örgütün arkasında dış güçlerin olduğunu bilecek kadar da bilinçli insanlar.
***
İran'da gördüklerim ve dinlediklerim beni çok etkiledi. Son dönemlerde bakıyorum Türkiye'de PKK'lı olmak nerdeyse havalı bir kimlik haline geldi. TBMM'deki PKK uzantısı milletvekilleri bile gururla bu örgüte methiye düşüyor. Bu arada şehit tabutları gelmeye devam ediyor batıya. Geçtiğimiz hafta 7 şehit verdik. Artık düşünce biçimimizi değiştirme zamanı gelmedi mi? Kimse yanlış anlamasın ama benim önerilerim şunlar:
1- İdam cezasının dar kapsamlı bir biçimde yeniden gündeme alınması düşünülmelidir.
2- Açılım Kürt vatandaşlarımızın demokratik haklarını tam olarak kullanabilmeleri için hızla devam etmelidir.
3- Kürt vatandaşlarımızı incitecek davranışlar gösterenlerin bu ülkeye en az PKK'lılar kadar zarar verdiği iyi anlatılmalıdır.
4- İmralı'da yatan terörist başının kümesinde çevirdiği numaralara asla fırsat verilmemeli, her akan şehit kanı onun cehennemi olmalıdır.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA