• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

İzmirlilere bir önerim var

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.06.2010, 00:00
Türkiye ilginç günler yaşıyor. Bir taraftan doğudan şehit cenazeleri geliyor. Bir taraftan PKK'lı katiller ve İmralı tavuğu panik halinde tabanlarının kaydığını görüyor. Bu ülkenin Kürtlerinin de artık huzur ve barış istediğini gördükçe çıldırmış gibi kaos yaratmaya çalışıyorlar. Diğer bir yandan da, devletimiz ve güvenlik güçlerimiz tarihte hiç olmadığı kadar PKK lanetini ortadan kaldıracak yeni yöntem ve araçları oluşturmaya çalışıyor.
İşte tam bu günlerde bir ilk gerçekleşiyor. Önce Diyarbakır'da 36 sivil toplum örgütü birlikte PKK'ya "silahlarını bırak" çağrısı yaptı. Bunu Batman ve Mardin'deki girişimler takip etti. Pazartesi günü de yine Diyarbakır'da içinde Diyarbakır Barosu'nun ve Sanayi ve Ticaret Odasını'nın da bulunduğu 99 STK yeni bir açıklama yaptı. Bu açıklamaya biraz PKK korkusu sinmişti ama yine de desteklenmesi gereken, PKK'yı silah bırakmaya davet eden bir açıklamaydı.
Bu gelişmeler Kürt vatandaşlarımızın üzerlerindeki terör ve PKK baskısından kurtulmak için nasıl çaba gösterdiklerini ortaya koyuyor. Herkesin bilmesi gereken bir hususu hatırlatayım: İzmir'de PKK'ya "posta koymak" kolaydır; oralarda PKK'nın istemediği bir şeyi yapmanın bir bedeli vardır. Buna rağmen bu insanlar bu yürekliliği gösteriyorlarsa tebrik edilmelidirler.
***
Benim önerim şu: İşte tam da bu sırada İzmir inisiyatifi devreye girmelidir. Nedir İzmir? İzmir Türk milletinin hissiyat merkezidir. İzmir bölücülüğe karşı en açık tepkiyi koyan bir şehirdir. Ama İzmir aynı zamanda bu ülkede bölücülük olmasın, şiddet olmasın, demokrasi zarar görmesin diyen, bunu isteyen bir kenttir. Doğudan yükselen terör ve PKK karşıtı seslenişe bir karşılık vermek en çok İzmir'e yakışır diye düşünüyorum. İzmir her zaman olduğu gibi ülkenin mukadderatını ilgilendiren bir konuda sesini bir kez daha yükseltmelidir. Böyle bir girişim aynı zamanda Diyarbakır'dan yükselen cesur sesi de yüreklendirmiş olacaktır.
***
İzmirliler bir gerçeği unutmasın, laiklik önemlidir. Cumhuriyet değerleri konusunda sağlam bir duruş sergilemek saygıdeğerdir. Ama Türkiye Cumhuriyeti'nin bütünlüğü ve insanları arasındaki kardeşlik duygularının korunması en az diğerleri kadar önemlidir. PKK'lı katillere karşı Diyarbakır'dan, Batman'dan ve Mardin'den yükselen "silahlarını bırak" sesine İzmir bütün ruhuyla ve temsil ettiği değerleri adına katkı sunmalıdır. PKK tehdidi altındaki bu insanların gösterdiği cesarete bugün destek vermeyeceksek ne zaman vereceğiz? Veya sözü şöyle bağlayalım: Bu yürekli insanlara İzmir destek vermeyecekse kim verecek?


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA