• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Askerin cenazeye katılımı

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.03.2011, 00:00
En başta belirtelim, askerler merhum Erbakan'ın cenazesine katılmakla ve ondan önce de özenle hazırlanmış bir taziye mesajı yayınlamakla kurumsal itibarına yakışan son derece doğru bir iş yapmışlardır. Genelkurmay Başkanlığı'nın vefatın hemen ardından yayınladığı mesajda Necmettin Erbakan'ın bilim adamlığına, devlet adamlığına vurgu yapılmış ve ülkeye yaptığı hizmetlerin altı çizilmiştir. Mesajın en anlamlı cümlesi ise merhum Erbakan Hoca'nın bir millet adamı olduğu gerçeğini kabul edip millete baş sağlığı dilenmesidir. Diğer taraftan, İstanbul'da yapılan muhteşem millet törenine, başta 1. Ordu Komutanı olmak üzere, yüksek rütbeli subayların katılmaları ve Genelkurmay'ın çiçeğinin baş köşeye konması, o ilk günden ortaya konulan tavrın derinlemesine düşünülmüş bir yeni durum stratejisi olduğunu gösteriyor. Ne olursa olsun, askerimizin merhum Erbakan'ın hatırasına gösterdiği hürmet, çok asilce bir davranış olmuştur.
***
Askerimizin bu asil ve özgüven dolu davranışı hiç şüphesiz, muhafazakar ve dindar çevrelerle ordumuz arasında yaratılan o yapay soğukluğun ortadan kalkmasına hizmet edecektir. Bir kere Fatih Camii'nin avlusunda askerleri gören vatandaşlarımızı gözledik ki, çok mutlu oldular. Dindar insanlar bir anda kırgınlıklarını unuttular sanki. İnsanların o üzüntülü anlarında liderlerine acı çektirenlere en ufak bir sevimsiz hareket yapmamaları bunun kanıtı. Bu arada, askerlerin bu zarif ve hakşinas davranışını çeşitli şekillerde yorumlayan ve yanlış yorumlayan çevreler var ve bunların varlığı beni çok rahatsız ediyor. Bir kere "28 Şubat bin yıl sürecek" diyen Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun yeğeni olan 1. Ordu Komutanı'nın cenazeye gelmesinden bir tür rövanş duygusu üretenleri şiddetle kınıyorum ve onların zır cahil olduğunu düşünüyorum. Neden öyle düşünüyorum? Çünkü o sözü Kıvrıkoğlu söylese bile gerçek şudur: 28 Şubat'ın ordu içindeki darbeci-cuntacı takımını külliyen söküp atan, tamamını emekli eden Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu'ydu. O günün gazetelerine bakmak bu gerçeği görmek için yeterlidir.
***
Sonuç olarak, merhum Erbakan'ın cenazesi münasebetiyle askerlerimizin gösterdiği nezaket, feraset ve özen Türkiye'nin milli birlik ve beraberliği bakımından bir tarihi andır. Ülkemiz büyür ve gelişirken sivil-asker kavgasından medet umanlar, milletle ordunun arasına mesafe koymaya çalışan iç ve dış odaklar belli ki bundan gayrı avuçlarını yalayacaklardır. Yine bilinmelidir ki, askerimizin bu hakşinas davranışı onları küçültmemiş, tam tersi, milletin nazarında çok yüceltmiştir. Türkiye'de yakın geçmişte çok üzücü olaylar oldu. Öyle sanıyorum ki, siviller de askerler de bu yaşananlardan gerekli dersleri çıkartmış olmalılar. Ve umuyorum ki, askerin yeni dönem için ortaya koyduğu bu iyi niyet beyanı siviller tarafından çok iyi değerlendirilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA