• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Yeni baştan düşünme zamanı

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.03.2011, 00:00
Libya'ya saldırıyı izlerken bir şeyden kesin olarak emin oldum: Dünyanın büyük güçleri, başta Amerika ve Avrupalılar olmak üzere birçoğu, bizdeki gericiler gibi dünyanın değiştiğinin farkında değiller. Ellerindeki silah gücüyle kendi emperyalist amaçlarını istedikleri gibi hayata geçireceklerini sanıyorlar. Böyle sanıyorlar ve 6 milyonluk bir ülkeye saldırıyorlar. Niye saldırıyorlar? Görünürde Kaddafi muhaliflerini korumak için. Ama bu yeryüzünde yaşayan çocuklar bile biliyorlar ki, gerçek amaçları bu değil. Gerçek amaçları bu ülkenin zengin petrol kaynaklarının vanasını bir süre daha kendileri için açık tutmak. Yani koskoca bir yalan ve ahlaksız tavır var ortada. Nerden belli böyle olduğu?
Şuradan: Aynı olaylar Bahreyn'de de oluyor, Suudi Arabistan'da da oluyor, peki oralara dönük niçin bir insani endişe dile getirilmiyor? Daha bir hafta önce Bayreyn'de, İnci Meydanı yerle bir edilip onlarca muhalif öldürülmedi mi? Bu olaylar Batı'nın sözde hümanist reflekslerini niye harekete geçirmedi dersiniz? Bunun cevabını da çocuklar dahi biliyor. Çünkü Suudi ve Bahreyn yönetimleri Batı'ya yağlı avantajlar sağlıyor bir, ikincisi, oralarda ayaklananlar Şii, yani insan değil. Eğer o ayaklanmalar başarılı olursa İran güçlenir. İşte Batı'nın hepimizin etkilendiği insan hakları teorilerinin ardındaki çirkin siyasi suratı ve hesabı.
***
Evet, bugün dünyada bir statüko var ve biz bu statükoyu maalesef yerine koyacağımız bir şey öneremediğimiz için desteklemek zorundayız. Batı'nın Libya'ya müdahalesi meşru mudur? Evet, bir yönüyle meşrudur, çünkü BM kararı var bu saldırının ardında. Ama bütün bunların ötesinde, hep zayıfların aleyhine işleyen bu statükonun derin bir biçimde sorgulanması gerekmiyor mu? Bu müdahalelere meşruiyet kazandıran Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde niçin bir tane Müslüman daimi üye yok? Niçin Bosna'da, Avrupa'nın ortasında Müslüman soykırımı yaşanırken aylarca müdahale etmeyen Batı ve BM, söz konusu yerler petrol bölgeleri olunca bir günde saldırı kararı çıkarabiliyor? Niçin durmadan Filistinli katliamı yapan, BM kararlarının hiçbirini uygulamayan İsrail için söyleyeceği bir kelime, uygulayacağı bir yaptırımı yoktur, bu uluslararası kuruluşların? Şu an da Azerbaycan'ın yüzde 20'si işgal altında, dünyanın gündeminde böyle bir mesele olduğunu duyan var mı?
***
Batılılar Libya'yı bombalıyor. Evet, görünürde bu eylemin dayandığı bir meşruiyet var. Ama bu bizzat saldıranların kendileri için kurdukları bir meşruiyet üretim merkezi gibi çalışıyor artık. Bencil kararlar üretiyor. Bu doktrinlerin hiçbiri adalet üretmiyor. Meşru sanılan eylemlerin arkasında koskoca bir emperyalist çıkar çabası sırıtıyor. Bu sürdürülebilir bir düzen değil, bu bozuk bir düzen. Eğer adil bir dünyada yaşayacaksak bu bozuk, bu bencil, bu emperyalizme hizmet eden düzenin değişmesi gerekiyor. Peki, kim değiştirecek bu dünya düzenini? Tabii ki Türkiye değiştirecek. Bana durmadan e-mail atıp Tayyip Erdoğan'ı desteklediğim için hakaret eden kalın kafalılara sesleniyorum: Recep Tayyip Erdoğan'ı işte bunun için destekliyorum. Uzun yıllardan sonra ilk kez bu bozuk dünya düzenini tartışmaya açan dünyadaki tek lider olduğu için...
Dün Cidde'de yaptığı konuşmayı bir zahmet bir okuyuverin!


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA