• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Partiler ve adaylar

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.04.2011, 00:00
Nihayet büyük gün yaşandı ve 12 Haziran seçimlerinin adayları belli oldu. İlk bakışta her partinin kendi siyasi hedeflerine uygun aday listeleri hazırladığı görülüyor. Tabii olayın insan planında hayal kırıklıkları ve sevinçleri bir arada yaşandı. Sonuçta liste işi bitti, şimdi sıra seçimler için araziye, milletin huzuruna gitmeye kaldı. Bu arada AK Parti'nin aday listelerini hazırlarken çok rasyonel davrandığı anlaşılıyor. Yeni dönemin hareketli geçeceği varsayılarak listede gençlere ağırlık verilmiş. Tabii bu arada AK Parti'de 167 milletvekilinin liste dışı bırakıldığını hatırlayalım. Başbakan Erdoğan yeni dönemin ihtiyaçlarına uygun bir liste hazırlamış. Şehirlerinde sıkıntılı olan parti büyüklerini başka illere göndererek yeni bir hava yaratma fikri de listelere yansımış. Örneğin Bülent Arınç gibi bir büyük siyasi markanın Bursa'ya gönderilmesi. Ya da Hüseyin Çelik'in Van'dan Gaziantep'e kaydırılması.
***
CHP'de çok şaşırtıcı bir liste siyaseti izledi. Öncelikle Kılıçdaroğlu'nu tebrik etmek gerekiyor. Zira CHP'yi resmen kendi kontrolüne almayı başardı. Baykal'ın ve Önder Sav'ın bütün kadrolarını tereyağından kıl çeker gibi tasfiye ediverdi. Ancak bana göre stratejik bir hata yaptı CHP yönetimi. Kurumsal aklını dış müdahalelere açık tuttu. Ergenekon davasının sanıklarını CHP listelerinden aday yaparak dokunulmazlık zırhı kazandırılması yönünde baskı altına alındı. Göründüğü kadarıyla da bunda başarılı olundu. Ancak, CHP bu tercihi ile 12 Haziran seçimlerinde kendisini çok zor duruma sokacak bir sonuç yarattı. Seçimlerde AK Parti'nin eline büyük bir koz verdi. AK Parti şimdi "Ya Ergenekon ya demokrasi" sloganını seçim yarışının merkezine taşıyacaktır. Umarım CHP bu hatasının altında ezilmez.
***
Listelere bir bütün halinde baktığımız zaman CHP'nin bir "tasfiye", AK Parti'nin ise bir "tesviye" yaptığı görülüyor. Yani CHP eskileri siyasetin dışına itti. AK Parti ise eskileri ve listeye giremeyenleri de siyasetin içinde tutacak bir sistem deniyor. Bu arada çok sayıda kadın aday yer alıyor listelerde. Özellikle CHP'nin kadın adayları seçilecek yerlere konmuş ki CHP'nin yaptığı doğru bir tercih bu. Kadın aday konusunda ben AK Parti'den daha iyi bir performans bekliyordum.
MHP'ye gelince: İlginçtir, bu "Ergenekon sanığı aday" işine MHP'de bulaşmış durumda. Balyoz davası sanığı korgeneral Engin Alan İstanbul'da birinci sıra adayı yapıldı. Toplumun genelinin, özellikle de MHP tabanının Ergenekon davasına olumsuz bakışı apaçık ortadayken Bahçeli'nin bu konudaki ısrarı da ilginç geliyor insana. Tabii MHP'nin kadın adayları ve merkez sağ adaylara açılımı oldukça ilgi çekici. Manisa'dan Sümer Oral'ın adaylığı bu açılımın en dikkat çekici örneği.
Aday listelerinde en ilginç sıralama İzmir'de yaşandı. Yarın da onu değerlendirelim.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA