• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Ertuğrul Günay üzerine çeşitlemeler

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29.05.2011, 00:00
İzmir milletvekili adayı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'la hiçbir ahbaplığım yok. Ben, eşi kıymetli Gülten Hanım'ı tanıma fırsatı buldum. Keşke bütün Türkiye, keşke bütün dünya tanısa Gülten Hanım'ı. Aslında herkesten önce, keşke tüm İzmirliler tanısa. Çünkü benim hayatımda gördüğüm en İzmirli kadın Gülten Hanım. Hanımefendiliği, nüktedanlığı, özgüveni, sıcaklığı, organik zarafeti, erkekler üzerinde hiç rahatsız etmeden yarattığı "dominasyon" ve özgür ruhuyla çok tipik bir İzmir kadını tipolojisi. Onun yüzünde temaşa eden zarafetle onun demokrat kişiliği birleşince gerçekten çok hoş bir kadın imajı çıkıyor ortaya. Gülten Hanım nerelidir bilmem ama onun yüzüne bakan herkes bir İzmir kadını ile müşerref oluyor intibaına kapılır.
***
Gülten Hanım'ı İzmir'de eşinin yanında pek göremiyoruz. Niye acaba? Bakan Ertuğrul Günay böyle "stratejik" bir avantajı niçin değerlendirmiyor, gerçekten anlamıyorum.
***
Duyduğum odur ki, Bakan Günay, Gülten Hanım'a hala divane bir aşk beslermiş, ki anlıyorum, Günay ailesini ceylan gözlü kızlarıyla bir arada gören o aile cıvıltısından kesin etkilenir.
***
Gülten Hanım'ı tanıyınca "her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır" aforizmasının da boşuna söylenmediğini görüyorum.
***
Dün CNN'de Cüneyt Özdemir'in programında izliyorum Ertuğrul Günay'ı. Hep hayret ettim, bir daha ediyorum: Yıllarını bu bela kazanı CHP içinde geçirmiş bir solcu, hem de öyle tırışkadan değil, hakiki solcu hala nasıl böyle derviş tabiatlı bir adam olarak kalabilmiş? Yüzünde bir tek kötülük çizgisi yok. Her türlü kışkırtmayı, tuzak soruyu, kişiliğine saldırıyı, sanki hokus fokusla, bir demet çiçek haline getirip kem söz sahibine iade ediyor. Bu yönüyle tam bir orijinal adam Ertuğrul Günay.
***
Ertuğrul Günay'ın beni en çok etkileyen özelliği nedir biliyor musunuz? Onun solculuğu. O evrensel ölçüler içerisinde hakiki bir solcudur. CHP'den kovulmasının sebebi de, aslında o partide sol diye yutturulmaya çalışılan kara faşizme karşı çıkmış olmasıdır. Ertuğrul Günay, mesela Fransa'da yaşamış olsaydı, hiç şüphem yok, Fransız solunun en muteber adamı olurdu.
***
Ayrıca, beni etkileyen bir başka özelliği: Ertuğrul Günay, AK Parti'de sol bir demokrat olarak yaşamaya devam ediyor. İlk gün söylediği noktada duruyor. O, AK Parti içinde işini en iyi biçimde yapmaya çalışan, sanata kültüre hizmet eden bir solcu. Biliyorum ki bir gün inanmadığı bir durumla karşılaşsa, AK Parti'de bir saniye durmaz.
***
Ben, Ertuğrul Günay'ın "ehemle mühimmi" bir kuyumcu titizliği ile ayırmasını seviyorum.
***
Ben, fitneye, dedikoduya, kışkırtmaya, enaniyete geçit vermeyen olgunluğunu seviyorum.
***
Ben, onun en karmaşık bir konuyu bile, en çağdaş kavramlarla, en anlaşılır bir forma sokan bilgeliğini seviyorum.
***
Ben, onun kullandığı tertemiz, damıtılmış, zengin Türkçesini seviyorum.
***
Ve ben, onun çalışkanlığını, hizmetlerini, başardıklarını seviyorum.
***
Ben, onun efeliğini seviyorum. Geçmişte vatan topraklarından yağmalanmış tarihi eserlerin iadesi için başka ülkelere posta koymasını ve yaptırım uygulamasını seviyorum.
***
Ertuğrul Günay'ın mütevazılığını ise hiç sevmiyorum.
***
Çünkü:
Gelen turist sayısı bakımından dünyadaki yerimizi 17. sıradan 7. sıraya yükseltmiş.
314 mavi bayraklı plajımız olmuş ve dünya 4.'sü olmuşuz.
Yatak kapasitemiz 396 binden 645 bine ulaşmış.
Eskiden 419 çok yıldızlı otel varken bu bakan sayıyı 865'e çıkarmış.
Cumhuriyet tarihinde toplam 42 kültür merkezi kurulmuşken onun döneminde 36 yeni kültür merkezi kurulmuş. Şimdi 20 tane daha açmaya hazırlanıyor.
35 yeni tiyatro sahnesi açmış Ertuğrul Günay.
Onun döneminde tiyatro seyircisi sayısı yüzde 61 artmış.
Eskiden opera ve bale turne sayısı 98 iken onun döneminde 380'e yükselmiş.
Daha onlarca hizmet yaratmış Ertuğrul Günay, CHP'nin yıllarını heba etmesinden intikam alırcasına... Yerim dar yazamıyorum.
İşte dünkü köşesinde Mehmet Altan yazmış o tarihi hizmetlerinden bir tanesini, alıyorum buraya:
"Gaziantep'deki bu genç ve heybetli bina, dünyanın en büyük Mozaik Müzesi...
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın iki yıl içinde bugünkü noktaya gelmesini sağladığı bu büyüleyici mekanın resmi adı ise "Zeugma Mozaik Müzesi"...
İnsanı efsunlayan ve herkesin gidip görmesi dilediğim Zeugma Mozaik Müzesi için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ı canı gönülden kutluyorum, Türkiye adına kendisine teşekkür ediyorum ve kendisinin siyasal sıfatını kendimce değiştirerek onu en azından kendi gönlümde "İnsanlık Kültür Bakanı" yapıyorum..."
***
"İnsanlık Kültür Bakanı" diyor ona Mehmet Altan, ben "çok şükür Allah bize nihayet böyle bir kültür bakanı nasip etti" diyorum.
***
Ertuğrul Günay, "fazla mütevazı olma, gerçek sanırlar" diyorum.
***
İzmir'den haberler alıyorum, "Ertuğrul Günay şimdiden İzmir'e kilitlendi" diyorlar.
***
Başbakan Erdoğan kanadından haberler alıyorum: "Ertuğrul Günay yeni dönemde de bakan olarak yerini koruyacak" diyorlar.
***
Peki, İzmirliler ne yapacaklar? Ayaklarına gelen bu fırsatı kullanabilecekler mi?
***
Benim hiç umurumda değil İzmirlilerin ne yapacağı...
***
Ben Cumhuriyet tarihimizin en başarılı Kültür ve Turizm Bakanı'nı seviyorum.
Hem çok başarılı olduğu için...
Hem de hakiki bir demokrat solcu olduğu için...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA