• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Kılıçdaroğlu'nun "kurnaz" siyaseti

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 13.01.2012, 00:00
Yanlış anlaşılmasın, yazımın başlığındaki "kurnaz" kelimesini olumsuz anlamda kullanmadım. Tam aksine, ben siyasetin içinde yapılan kurnazlıklara, akıl oyunlarına, zeka dolu hamlelere bayılırım ve bunları ilgiyle izlerim. Zira siyasetin tabiatında bunlar vardır, daha doğrusu bunlar, olmazsa olmazıdır siyasetin. İşte şu günlerde Kemal Kılıçdaroğlu'nun zekice yapılmış siyaset hamlelerini izliyoruz. Aslında ben Kemal Bey'den şu günlerde siyasete direkt müdahale imkanı verecek siyaset oyunları bekliyordum. Çünkü akıllılık edip Türkiye'nin en yetenekli iki danışmanıyla çalışmaya başladı. Bu iki danışman da oyun kurucu insanlar. Nitekim onların yaratıcılıkları, Kemal Bey'in zekası ve heyecanı son dönemlerde ortaya kitlelerin ilgisini çeken farklı bir CHP lideri portresi çıkardı.
***
Kemal Bey'in "kurnaz" siyaseti neydi? Övünmek gibi olacak ama 12 Aralık 2011 tarihinde bu köşede CHP liderinin yeni siyasi stratejisini yazdım. Dediğim açıkça şuydu: CHP lideri laiklik-irtica-ilericilik gibi değerler üzerinden artık CHP'nin taraf olacağı bir siyasi kutuplaşmanın mümkün olmayacağını biliyor ve görüyor. Oysa Türk siyasetinin mevcut rekabet alanında CHP'nin bir kutuplaşma zeminine ihtiyaç duyduğunu da görüyor. Bu öyle bir kutuplaşma zemini olmalı ki hem parti içi hareketleri kontrol edebilsin, hem bir güç odağıyla savaş durumu oluşsun hem de kendisini halkın gözünde mağdur hale getirecek bir kavganın ve kutuplaşmanın içine soksun. Bu ne olabilirdi? Şu: Yargıyla kutuplaşmak. Bu stratejinin gereği olarak savcı ve yargıçlara ağır sözler söylemeye başlıyor. İstediği şey CHP'yi yargıyla kutuplaştırmak ve yargının kendisi hakkında davalar açmasını sağlamak. Nitekim bu planı başarıyla uyguluyor Kemal Kılıçdaroğlu. Yargı mensupları Kemal Bey'in ne yapmak istediğini anlamamış olacaklar ki hakkında soruşturma başlatarak açıkça onun tuzağına düştüler. İşte o soruşturmanın açıldığı an Kemal Kılıçdaroğlu'nun siyaset yapmaya başladığı andır. Önce kürsüde demokrasi ve özgürlük merkezli müthiş bir konuşma, ardından popülist bir korkusuz lider duruşu ve başarıyla uygulanan bir siyasi planın gerçekleşen ilk aşamaları.
***
Kemal Kılıçdaroğlu bu "kurnaz" siyaset ile ne elde etmiş oldu? Bir kere uzun süredir ilk kez etkili bir siyaset yapma imkanı buldu. Etkili bir şeyler yaptığı zaman buna medyanın da kayıtsız kalamayacağı görüldü. Dün bütün büyük gazeteler Kemal Kılıçdaroğlu'nu öne çıkarmıştı. En önemli kazanımı da hareketlenmeye başlayan parti içi muhalefetin hevesini kıracak bir parti içi kenetlenmenin yaşanması. Bu hamleden sonra Kemal Kılıçdaroğlu için bir parti içi tehlike yoktur. Diğer taraftan yargıya aleni bir savaş açarak yargı konusundaki toplumsal endişeleri CHP'ye kanalize etmenin de kapısını aralamış oldu.
Bir taş ve vurulan birkaç kuş yani...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA