• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Türkiye krizi kontrol altında tutmak istiyor!

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.06.2012, 00:00
Suriye ile aramızdaki soruna dair Türkiye'nin harekat planı hemen hemen belli oldu.
Türkiye şunu diyor:
1- Suriye düşürdüğü Türk uçağı konusunda gerçekleri söylemiyor. Türkiye açısından olay aydınlanmıştır ve Suriye hatalıdır.
2- Bu gerçeklerin tüm dünya kamuoyları tarafından bilinmesini önemsiyoruz ve bununla ilgili gerekli enformasyon kanallarını işleteceğiz, işletiyoruz.
3- Suriye'ye bu tutumundan dolayı birçok kişinin beklediği sert cevabı şimdilik vermeyeceğiz. Olayı sabır, teenni, itidal çizgisinde ele almaya devam edeceğiz.
4- Bir takım yaptırımlar ve kararlar elbette alacağız ama bunları uluslararası kamuoyu ile birlikte uygulayacağız.
Hükümetin Bakan Davutoğlu üzerinden iç ve dış kamuoylarına verdiği mesaj bu.
***
Peki, bu kararı alırken Türkiye'nin stratejik bakış noktası neydi?
Bana göre:
1- Başta Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül olmak üzere, Türk devletinin bütün unsurlarının aslında Suriye'yi ağır bir biçimde cezalandırma arzusunda olduklarına adım gibi eminim. Zira Suriye'nin Türkiye'ye yaptığı çok ağır bir tahrik ve küstahlıktır. Üstelik Türkiye'nin Suriye gibi bir ülkeyi isterse yarım günde enkaz haline getirecek askeri potansiyeli var.
2- Ancak, şu anda Suriye coğrafyasında oynanan oyun bir güç oyunu değil, Ortadoğu siyasetinin ince tezgahları.
3- Türkiye'ye dönük eylem kendi başına Suriye'nin karar verdiği bir eylem olamaz; şayet böyle değilse, arkasındaki güçlerin oyun planlarını öngörmek esastır.
4- Bütün bu sebeplerden dolayı, Suriye yüzde yüz cezalandırılmayı hak ettiği halde, bunun gününü ve şeklini Türkiye'nin tayin edeceği bir başka zamana erteleyerek, tekrar uluslararası kamuoyunun dikkatini Esad'ın halkına yaptığı toplu imha ve katliamlara odaklamak doğru harekat tarzıdır.
***
Yine bana göre, Türkiye'nin sorunu bu şekilde ele alması ve kontrolünde tutmasının arkasındaki devlet aklı şudur:
Bu saldırı bir kurguysa eğer, bu kurguyu yapanlar belli ki Suriye ile kendi halkı arasındaki bir sorunu, Suriye ile Türkiye arasındaki bir soruna dönüştürmek istiyorlar.
Arkasına Rusları ve İran'ı almış bir Suriye yönetimi kendi halkıyla arasındaki sorunu nasıl Türkiye ile arasındaki bir krize dönüştürebilir?
Türkiye'nin Suriye'ye fiziki bir saldırı yapmasıyla!..
İşte Türkiye tabloyu böyle okuyor ve ona göre davranıyor.
Doğru mu davranıyor?
Aklım "evet, yüzde yüz doğru davranıyor" diyor.
Türkiye kendi üzerine oyun kurulmasına asla müsaade etmemelidir.
Ama buna karşın, bazı yaptırımları da açıkça hayata geçirmelidir- ki benim bildiğim Başbakan Erdoğan stratejik aklın gereği olarak bile olsa bu olayı bu kadar sakin karşılamaz ve bazı tedbirleri hayata geçirir, o nedenle onun Salı günü grup toplantısında yapacağı konuşma büyük önem taşıyor- ve en azından bu olayı onurumuza yapılmış bir saldırı olarak kabul eden çok büyük bir iç kamuoyu tatmin edilmelidir.
Evet, bu harekat tarzını aklım onaylıyor ama duygularım yine de Ortadoğu'nun bu korsan devletine ve onun başındaki zalim diktatöre çok yaratıcı bir ders verilmesinden yanadır.
Gelin görün ki, devletleri duygularla değil akılla yönetmek gerekiyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA