• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Gurur veren bir marka: Seferihisar

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.12.2012, 00:00
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, benim son yıllarda ilgimi en fazla çeken yerel yöneticilerin başında gelir. Aylardır Seferihisar ve Tunç Soyer hakkında bir yazı yazmayı planlıyordum. 12 Eylül darbesinin en ünlü savcılarından olan babası Nurettin Soyer'den hareketle, oğlunun başarılarını anlatacak ve namuslu bir hukuk adamı iken bir darbenin yanılgılara ittiği bir savcının, şayet günahları varsa, Tunç Soyer gibi bir evlat yetiştirdiği için o günahlarının affedileceğini söyleyecektim. Bir gün Nurettin Soyer'in vefat ettiğini öğrendim. Bize düşen, namuslu ve fakat bir askeri darbenin savurduğu bu hukuk adamı hakkında Allah'tan rahmet dilemekti, öyle de yaptık.
Hayat devam ediyor, 12 Eylül'ün kudretli savcısı vefat etti, onun oğlu Tunç Soyer bütün Türkiye'nin, bütün dünyanın ilgisini çeken işler yapıyor, yönettiği ilçeyi markalaştırıyor, dünyada sakin şehirler (cittaslow) adı verilen bir trendin ülkemizdeki ilk örneği haline getiriyor.
***
Başkan Tunç Soyer tüm Türkiye'nin, tüm dünyanın ilgisini çeken işler yapıyor.
Seferihisar ve Tunç Soyer'le ilgili bir anımı burada anlatmalıyım: Beş ay kadar önceydi, bir İtalya seyahatimizde bir Türk bakanın ve onlarca bürokratın, işadamının bulunduğu bir yemek masasında İtalyan ev sahiplerinden bir mühendis, eşiyle Seferihisar'a gittiğini ve hemen oradan ev almaya karar verdiklerini anlattı. Bu arada Belediye Başkanı Tunç Soyer'le ilgili belli ki bilgi toplamış ve Soyer'in başarılı bir belediye başkanı olduğunu söylüyordu. Kendisi sosyalistmiş. Bir yabancıdan kendi ülkesinin bir belediye başkanı hakkında bu sözleri duymak ne yalan söyleyeyim insana gurur veriyor. İtalyan mühendisi dinlerken Tunç Soyer yönetimindeki Seferihisar'ın iyi bir yere gittiğini ama Batı'daki ve Ortadoğu'daki turizm fuarlarına güçlü bir biçimde katılmasının şart olduğunu anladım.
Şu günlerde Tunç Soyer'e hükümetin çıkardığı mütekabiliyet-kentsel dönüşüm ve 2B yasalarını iyi incelemesini tavsiye ediyorum.
Bir cümlede CHP Genel Merkezi'ne: Seferihisar'ı ve Tunç Soyer'i iyi izleyin, aradığınız orada...

Yeni Pazar
Amerikan yapımı bir politik filmde şöyle bir konuşma yapıyordu başkan adayı:
"Amerika'nın en iyileri Washington'da değil, Amerika'nın küçük kasabalarında yaşıyorlar."
Aydın'ın küçücük bir belediyesi olan Yeni Pazar'ı görünce, onun medeni, zeki, sempatik belediye başkanını tanıyınca, Amerikan filminde söylenen o cümlenin aslında ne kadar evrensel bir gerçekliğe sahip olduğunu anladım.
Mehmet Yüsran Erden, özel sektörden emekli olmuş harika bir insan. Kendi doğduğu topraklara gelmiş ve hizmet ediyor. O da Tunç Soyer gibi CHP'li bir yerel yönetici. Uygun bir kelime aradım Yüsran Erden'i tanımlayabilmek için, yine bulduğum en doğru kelime "vizyoner". Kesinlikle stratejik düşünmeyi biliyor. Yönettiği ilçenin imkan ve kapasitesi üzerinden çarpan etkiler yaratarak bu kıyıda köşede kalmış ilçeyi ilgi çekici hale getirmeye çalışıyor.
Barcelonalı Messi'nin bir amatör küme takımında top oynaması gibi bir şey bu.
İlk önemli hamleyi yapmış zaten, Yeni Pazar'ı Seferihisar gibi sakin şehir (cittaslow) olarak tescil ettirmiş. Sürekli olarak ilçenin mutfağı ve tabiat güzellikleri üzerinden bir farklılık yaratma arayışında.
Tunç Soyer'in açtığı çığırın tüm Ege'yi etkilediği anlaşılıyor.
Yeni Pazar ziyareti beni çok etkiledi, zaman zaman acımasızca eleştirdiğimiz CHP'lilerin taşra kadrolarında gerçekten üstün vasıflara sahip insanların var olduğunu gördüm. Yüsran Erden'i dinlerken düşündüm: "Şu adamı İstanbul Belediye Başkanı yapsan ne eksiği var?" diye.
Bir de Yeni Pazar ziyareti kendimle ilgili bir şeyin farkına varmamı sağladı: Biz yazarlar çok merkezden bakıyoruz her şeye. Çoğu zaman merkezin gergin havası kalemimizi sertleştiriyor. Zaman zaman merkezin o ağır kutup havasından kurtulmak gerekiyor, ilçelere, beldelere gitmek, oradaki insanlarla konuşmak gerekiyor. Oralarda başka bir dünya ve başka bir gündem var çünkü.
Bana göre de Türkiye'nin gerçek gündemi...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA