• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Erkekler uyanın, kadınlar geliyor!

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.03.2013, 00:00
80'li 90'lı yıllarımız Megatrends-I ve Megatrends-II (Patricia Aburdene - John Naisbitt) kitaplarını okumakla geçti. Bu kitaplar bize yeni bir dünyanın gelmekte olduğunu haber veriyordu. Yeni üretim biçimleri, yeni tüketim alışkanlıkları, yeni hayat tarzları, bireyin özgürlüğü, yeni bir sosyal ilişkiler düzeni, yeni teknolojiler...
2000'li yılların başında ise Megatrends'ler, yani büyük yükselişler arasında kadının yükselişi de yer aldı. Özellikle sanat, spor ve hizmet sektörü üzerinden kadın sosyal hayatın merkezinde görünürlük kazandı.
Bugün insanlık 21. yüzyılın içerisinde akıp giderken belki de ilk kez kadınlar birçok alanda damgalarını yeni yüzyıla bu ölçüde vuruyorlar.
***
Bu yükselişin izdüşümlerini en canlı şekilde kendi ülkemizde de görebiliyoruz. Her zaman yazıp çizdiğimiz gibi, insan kaynaklarımız içerisinde kadınların nitelikli artışı, hatta bazı sektörlerdeki egemenliklerinin yarattığı iyimser tabloyu bir yana bırakırsak, mesela kadınlar son yıllarda iki hamle yaptılar Türkiye'de. Bunlardan birincisi, kadına yönelik şiddete rıza göstermeyen, bu şiddeti gizleyen kadın tipinden, kendilerini yönelik şiddeti deşifre eden, hukukun konusu yapan ve bu şiddete direnen bir tipolojinin ortaya çıkmasıdır.
Bugün kadına şiddetin toplumda yarattığı tepki geçmişle kıyaslanamayacak ölçüdedir. Kadına şiddet uygulayanlar hukukun tokadını yüzlerinde hissedebilmektedir.
Kısaca kadınlar bugünün Türkiye'sinde kendilerini koruma gücüne, hukuksal ve toplumsal donanıma sahiptirler.
Bu gerçek Türkiye'nin geleceğine dönük duyduğumuz iyimserliğin garantisidir.
***
İkinci bir husus şudur: Kadınlar toplumsal hayata bazen siyaset üzerinden, bazen sivil toplum örgütleri üzerinden ülke sorunlarına müdahale eder hale gelmişlerdir.
İlginçtir, bazen de sadece kendi varlıklarının üzerinden, yani bir ana olarak, bir eş olarak veya bir kız kardeş olarak herhangi bir soruna müdahale edebilmekteler ve çarpıcı etkiler yaratabilmekteler. Son dönemde ülkemizde yaşadıklarımız bu bakımdan çok çarpıcı bir örnek oluşturmaktadır. Esasen bu örnek dünya kadınlarının mücadele tarihinde de önemli bir yer tutacaktır. Olan şey şudur: Türkiye 30 yıldır devam eden ve büyük acılar yaşanmasına sebep olan terör konusunda çözüm arayışları içerisinde. Şu ana kadar önemli mesafeler alındı. Sürece bir bütün olarak baktığımız vakit bu sürecin en önemli, en belirleyici ve en teşvik edici dinamiğinin bu ülkenin kadınları olduğunu görüyoruz.
Bu şaşırtıcı derecede böyledir ve bu süreç başarıyla sonuçlanırsa en büyük pay kadınlarımıza ait olacaktır. Zira bu dinamiğin ruhu barış isteyen, çocuklarının ölmesine isyan eden kadın tutumudur.
Bunun farkında olan siyasetçi, barış sürecinin mimarı Başbakan Erdoğan'dır. Kadınların oylarıyla on yıldır iktidarda olan Başbakan dün yaptığı konuşmada kadınlara "Siz teröre dur derseniz biter" demiştir.
Erkeklere haber veriyorum: Uyanın, Kadınlar geliyor!
Tüm kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü'nü kutlarım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA